Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ρωσία:Οικονομικές συνέπειες από την αθέτηση εξοπλιστικών προς το Ιράν.


Σε δημοσίευμά της, η ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta προειδοποιεί για τις δυνητικές επιπτώσεις από την αθέτηση του συμβολαίου πώλησης των S-300 στο Ιράν.

Η εφημερίδα αναφέρει στο δημοσίευμα, ότι η στάση της Μόσχας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η Τεχεράνη να στραφεί στην Κίνα για να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες, στερώντας τη Ρωσία από δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να καταβάλει και τις ανάλογες ρήτρες.


Στην περίπτωση του αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-300, η αξία του συμβολαίου ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι ρήτρες μπορεί να ανέλθουν στο ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο ζήτημα των S-300. Το Ιράν φέρεται να έχει αποφασίσει να τερματίσει τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. Πρώτη ένδειξη, η κυβερνητική απαγόρευση προς τις ιρανικές αερογραμμές να χρησιμοποιούν τα ρωσικής κατασκευής Tu-154 είτε σε εσωτερικές είτε σε πτήσεις με διεθνείς προορισμούς.

Δεύτερη ένδειξη, η εκδίωξη Ρώσων χειριστών από τις ιρανικές αεροπορικές εταιρίες.


Ωστόσο, θα ήταν μάλλον βιαστική εκτίμηση το να θεωρηθεί ως γνήσια η ανησυχία που διατυπώνει η εφημερίδα. Θα μπορούσε να πρόκειται για δημοσίευμα με σκοπό να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ρωσίας: με την ανακίνηση του ζητήματος, η ρωσική πλευρά υπενθυμίζει στην αμερικανική το μέγεθος της θυσίας στην οποία υποβάλλεται και να αποσπάσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα…

Η συγκυρία είναι αρκούντως ύποπτη, καθότι βρίσκεται εν εξελίξει διαπραγμάτευση Ρωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών σχεδόν για όλα τα φλέγοντα γεωστρατηγικά ζητήματα του πλανήτη. Ταυτόχρονα, το σκάνδαλο κατασκοπείας που έχει ξεσπάσει έθεσε σε κίνδυνο τα επιτεύγματα του τελευταίου διαστήματος που έχουν γίνει ορατά και σε άλλα μέτωπα, πλην του Ιράν, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.