Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Πιέσεις Βρετανίας - ΗΠΑ για ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας




Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτήρισε την Τουρκία ως βασικό Νατοϊκό σύμμαχο και την τουρκική οικονομία ως τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λονδίνο, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Χεγκ είπε ότι η Τουρκία δεν έχει να επιλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς είναι στην Ανατολή και στη Δύση και σημείωσε ότι οι απόψεις της για το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια εκτιμώνται ιδιαίτερα.

Επαναλαμβάνοντας τη βρετανική υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο κ. Χεγκ είπε ότι αν η Ένωση στρέψει τα νώτα στην Τουρκία θα πρόκειται για τεράστιο στρατηγικό λάθος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανεφέρθηκε στο ιστορικό των τουρκο-βρετανικών σχέσεων και αφού ανέφερε ότι ο πρώτος Τούρκος πρέσβης τοποθετήθηκε στο Λονδίνο το 1793, είπε πως με τη νέα συμφωνία "Στρατηγικού Συνεταιρισμού" θα εκσυχρονίζεται εκείνη που υπεγράφη το 2007 μεταξύ των δυο χωρών. Πρόσθεσε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει τέσσερις διαστάσεις, εκείνη των διμερών σχέσεων, εκείνη εναντίον της τρομοκρατίας, την τοπική στη Μέση Ανατολή και Ασία όπως και την υπερατλαντική.

Βρετανία: «τεράστιο στρατηγικό λάθος η μη ένταξη της τουρκίας στην Ε.Ε.»

Με σθένος στηρίζει η Βρετανία την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν η θέση που διατυπώθηκε κατά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ο Βρετανός Υπ. Εξ, Γουιλιαμ Χαγκ δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει με σθένος την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι θα ήταν τεράστιο στρατηγικό λάθος αν οι Βρυξέλλες γυρίσουν την πλάτη στην Άγκυρα. Σημειώνεται ότι φυσικά στην ατζέντα των δυο υπουργών βρέθηκε επίσης το κυπριακό και οι εν εξελίξει συνομιλίες.

Στήριξη της Τουρκίας και από τις ΗΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ.Με μία δήλωσή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε και πάλι στην Ε.Ε. τις ευθύνες για την ανατολικο-κεντρική στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θέση ότι εάν η Τουρκία μείνει εκτός της ΕΕ, τότε θα αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους εκτός της Δύσης. Στην συνέντευξη του, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σωστό να δεχθεί η ΕΕ την Τουρκία στους κόλπους της ως πλήρες μέλος. Πρόσθεσε ότι εάν οι Τούρκοι δεν νοιώθουν τους εαυτούς τους ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τότε θα ψάξουν αλλού για συμμάχους.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.