Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Συμφωνία για ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας


Να εκδώσει στη Ρωσία τους δέκα συλληφθέντες για κατασκοπία συμφώνησε η Ουάσινγκτον, ενώ το Κρεμλίνο σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει τέσσερις κρατουμένους στη Μόσχα που κατηγορούνται για συνεργασία με δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δέκα Ρώσοι, που είχαν συλληφθεί πριν από 11 ημέρες κατηγορούμενοι ως μέλη ενός δικτύου μυστικών πρακτόρων που ζούσαν ως αμερικανοί πολίτες, αποκάλυψαν τις πραγματικές τους ταυτότητες και ομολόγησαν την ενοχή τους ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Πέμπτη στο Μανχάταν. Λίγες ώρες μετά την ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει χάρη για τέσσερις κρατούμενους που έχουν καταδικασθεί για κατασκοπία.

Οι τέσσερις είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Igor Sutyagin, ερευνητής στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που κρατούνταν για 11 χρόνια, Ο Sergei Skripal, αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού που είχε καταδικαστεί το 2006 σε 13 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπία υπέρ της Βρετανίας, ο Aleksandr Zaporozhsky, ένας πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχει ήδη εκτίσει τα επτά από τα 18 χρόνια της ποινής του και ο Gennadi Vasilenko, πρώην πράκτορας της KGB που συνελήφθη το 1998 για επαφές με έναν πράκτορα της CIA.

Η ταχεία διευθέτηση του θέματος σε συνεννόηση με τη Ρωσία αντανακλά την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα για βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Οι έντεκα κατάσκοποι επρόκειτο να μεταφερθούν το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πετούσαν στη συνέχεια για τη Ρωσία.

«Η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα αποτελεί μια επίλυση του ζητήματος σύμφωνη προς τα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι η ανταλλαγή επετεύχθη χάρη στο καλό κλίμα που επικρατεί στις αμερικανορωσικές σχέσεις. «Αυτή η συμφωνία μας κάνει να ελπίζουμε ότι η πορεία που έχουν χαράξει η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμοσθεί και στην πράξη και ότι οι προσπάθειες να διασαλευτεί θα πέσουν στο κενό».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.