Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Γιατί δεν έγινε φέτος η σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ (και στεναχωρήθηκε ο Μπαρόζο)?


Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην πρόσφατη του συνέντευξη στους «Τάιμς» του Λονδίνου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη σημερινή κατάσταση στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

-Απαντώντας στην ερώτηση: «Κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ο πολιτικός και δημοσιολόγος Φιόντορ Λουκιάνοφ δήλωσε: «Αν και υπήρχε κάποιο μέρος του κόσμου, όπου η άνοδος του Μπαράκ Ομπάμα στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ είχε προκαλέσει τεράστιο ενθουσιασμό, τέτοιο μέρος μάλλον, ήταν πρώτ' απ' όλα η Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι είδαν στον Ομπάμα οικείο ως προς το πνεύμα τους άνθρωπο, ο οποίος μιλούσε για πολύπλευρες προσεγγίσεις κατά τη λύση των προβλημάτων, για διπλωματία αντί για υπαγόρευση, επισημάνοντας την ανάγκη της επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων. Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απαρνήθηκε τις δηλώσεις του, όμως αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λύνουν τα διεθνή προβλήματα με διάφορους εταίρους, μαζί και με την ΕΕ, αλήθεια, αυτή τη φορά χωρίς κάποιες ιδιαίτερες προτεραιότητες των Βρυξελλών!»,- παρατήρησε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ.
-Γιατί αναβλήθηκε η ετήσια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ;

-Ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, απαντώντας σ΄αυτη την ερώτηση, είπε τα ακόλουθα:

«Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ στο τέλους του 2009, αντί για τη συσπείρωση της ΕΕ πολιτικά, είχε, κατα τη γνώμη μου, το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι μεγάλες χώρες, με τις δικές τους φιλοδοξίες άρχισαν να καταβάλλουν προσπάθειες αυτοτελούς υπεράσπισης των συμφερόντων τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, παραγνωρίζοντας συχνά την γενική πολιτική της ΕΕ. Οι Νεοευρωπαίοι, με τη σειρά τους, άρχισαν να τείνουν προς την Ουάσιγκτον, περιφρονώντας κάποτε τη γνώμη των Βρυξελλών, κάτι που ανταποκρινόταν στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στον κόσμο διαδέχονται η μιά την άλλη πολύ γρήγορα και όποιος δεν προλαμβάνει να αντιδράσει αμέσως σ΄αυτές τις εξελίξεις, χάνει την δυνατότητα επίδρασης σ΄αυτή τη διαδικασία! ΄Ισως για αυτό τον λόγο έπεσε κάπως το ενδιαφέρον του Ομπάμα για τις επαφές με τις Βρυξέλλες; Λαμπρή απόδειξη για αυτό είναι η αναβολή της ετήσιας Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, που έγινε ακριβώς με πρωτοβουλία των Αμερικανών. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να προσβάλουν τους Ευρωπαίους. Τους είπαν απλώς, ότι δεν καταλαβαίνουν με ποιόν συγκεκριμένα πρέπει να έχουν να κάνουν τώρα. Πραγματικά η δομή της ΕΕ είναι αρκετά πολύπλοκη: υπάρχει γενικός πρόεδρος αυτής της οργάνωσης. Υπάρχει πρόεδρος της χώρας που προεδρεύει στην ΕΕ. Υπάρχει Ύπατος Αρμοστής για τις εξωτερικές υποθέσεις. Με ποιόν, λοιπόν, πρέπει να διεξάγονται οι συνομιλίες;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο στην εν λόγω συνέντευξή του στους «Τάιμς» παρατήρησε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ωστόσο σπάνιες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία και θα είναι «λυπηρό αν δεν τις αξιοποιήσουμε». Εξάλλου, κατά τη γνώμη πολλών εμπειρογνωμόνων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ κινούνται σήμερα προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να περικόπτουν τις δαπάνες ως αναγκαίο μέτρο ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, ενώ η ΕΕ το αντίθετο μπήκε στο δρόμο της σκληρής οικονομίας των δαπανών. Μια συσπειρωμένη ΕΕ, περνώντας μέσα από μιά σειρά πολύπλοκων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αποδείξει και πάλι το πολιτικό και το οικονομικό της βάρος. Μόνο τότε η συνεργασία της με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, θα βγει σε νέους ορίζοντες»,- θεωρεί ο Ρώσος πολιτικός και δημοσιολόγος Φιόντορ Λουκιάνοφ.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.