Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Τα UAV αντιστέκονται στην οικονομική κρίση


Τα μη επανδρωμένα μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη (UAV) έκλεψαν την παράσταση στην αεροπορική έκθεση του Φαρνμπόροου, στη Μεγάλη Βρετανία. Παρά την οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας συμπιέζονται οι αμυντικοί προϋπολογισμοί, τα στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών που παρευρέθησαν στην έκθεση, εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι πωλήσεις των UAV θα πληγούν λιγότερο από εκείνες των συμβατικών μαχητικών.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η βιομηχανία Northrop Grunman πούλησε πέρυσι μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας 33,8 δισ. δολαρίων. Ακόμη πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των UAV ήταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Boeing, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ήδη εκτεταμένα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που βομβαρδίζουν περιοχές ανταρτών στη μεθόριο του Πακιστάν. Εχουν την ικανότητα να πετάνε σε ύψος 60.000 ποδών και να πλήττουν στόχους με χειρουργική ακρίβεια, ενώ ο χειριστής τους βρίσκεται σε κάποια αεροπορική βάση, χιλιάδες μίλια μακριά. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προέβλεψε ότι το μαχητικό F35 που αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι το τελευταίο στην ιστορία που θα χρειάζεται πιλότο στο κόκπιτ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.