Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Κόβεται το Mig-35 από τον διαγωνισμό της Ινδικής Π.Α


Πολλοί θεωρούσαν πως τα ρωσικά μαχητικά θα έκαναν «περίπατο» και άλλοι ότι για γεωπολιτικούς λόγους την προμήθεια έχουν κατοχυρώσει οι Αμερικανοί. Αλλά…

Η πρώτη έκπληξη αφορά στον αποκλεισμό του ρωσικού μαχητικού πολλαπλού ρόλου MiG-35 από την τελική λίστα των υποψηφίων αεροσκαφών, για την προμήθεια 126 μαχητικών για την ινδική Αεροπορία, μια προμήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το σημαντικότερο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

Οι εκπρόσωποι του ρωσικού μαχητικού, εμφανώς σοκαρισμένοι, επέλεξαν να δηλώσουν απλώς ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, ούτε καν κοινοποίηση τέτοιας απόφασης στη ρωσική πλευρά.

Είναι εξαιρετικά πιθανό να ασκούνται στο παρασκήνιο πιέσεις σε διακυβερνητικό επίπεδο για αναθεώρηση της απόφασης, αφού οι εξαιρετικές σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στον αμυντικό τομέα, αφήνουν το σχετικό περιθώριο.

Η δεύτερη έκπληξη που στηρίζεται σε δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου, αφορά στην φερόμενη ως προτίμηση της ινδικής Αεροπορίας για ένα εκ των δύο ευρωπαϊκών μαχητικών που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό: του γαλλικού Rafale της εταιρίας Dassault Aviation και του EF-2000 Typhoon (Eurofighter) της EADS, του ευρωπαϊκού αεροδιαστημικού κολοσσού. Το τρίτο ευρωπαϊκό μαχητικό που αξιολογήθηκε, το JAS-39 Gripen της σουηδικής SAAB (και εμπλοκή της BAE Systems) έχει επίσης απορριφθεί.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά μαχητικά δείχνουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα ήταν εξαιρετικά πρόωρο να αποκλειστούν ως ενδεχόμενοι νικητές του διαγωνισμού για δυο λόγους:

Αφενός διότι οι πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν από την αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ ισχυρές βασισμένες στα γεωπολιτικά δεδομένα και την πρόθεση της ινδικής κυβέρνησης να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο όπως αυτές με τη Ρωσία.

Αφετέρου δε, διότι δεν αποκλείεται οι Ινδοί να προέβησαν στη σχετική διαρροή με σκοπό να πιέσουν την αμερικανική πλευρά στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι από αμερικανικής πλευράς στο διαγωνισμό συμμετέχουν το F-16 της Lockheed Martin και το F-18 Super Hornet της Boeing. Αμφότερα θεωρούνται μαχητικά αεροσκάφη τρίτης γενιάς (τα ευρωπαϊκά είναι τέταρτης), αν και ενσωματώνουν τεχνολογικές βελτιώσεις που επιτρέπουν στους κατασκευαστές να υποστηρίζουν ότι ανήκουν και αυτά στην τέταρτη γενιά.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.