Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

"Μυστικό στρατό" 3.000 ανδρών διαθέτει η CIA στο Αφγανιστάν


Στο βιβλίο του διάσηµου δηµοσιογράφου Μποµπ Γούντγουορντ αποκαλύπτεται ότι η CΙΑ διαθέτει στο Αφγανιστάν «µυστικό στρατό» 3.000 ανδρών και ότι ο πρόεδρος της χώρας Χαµίντ Καρζάι πάσχει από µανιοκατάθλιψη και υποβάλλεται σε θεραπεία.

Το βιβλίο «Οι πόλεµοι του Οµπάµα» που έγραψε ο δηµοσιογράφος Μποµπ Γούντγουορντ, ο οποίος είχε αποκαλύψει και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, περιγράφει µια κυβέρνηση βαθιά διχασµένη όσον αφορά τον πόλεµο στο Αφγανιστάν, ακόµα και αφότου ο πρόεδρος συµφώνησε να τριπλασιάσει τον αριθµό των στρατιωτών, εν µέσω υποψιών ότι οι στρατιωτικοί τον εξανάγκασαν να λάβει αυτή την απόφαση. Δύο από τους σηµαντικότερους συµβούλους του φαίνεται να πιστεύουν ότι η παρούσα στρατηγική - που έχει οδηγήσει και σε αύξηση των θυµάτων - δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσµα. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 27 Σεπτεµβρίου, όµως χθες η εφηµερίδα «Νew Υork Τimes», που εξασφάλισε ένα αντίτυπο, δηµοσίευσε αποσπάσµατα.

Ο Μποµπ Γούντγουορντ αποκαλύπτει ότι η CΙΑ διαθέτει έναν «µυστικό στρατό» 3.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, που ονοµάζεται Αντιτροµοκρατικές Οµάδες Δίωξης στον οποίο συµµετέχουν και Αφγανοί. Στόχος τους είναι να συλλαµβάνουν και να σκοτώνουν Ταλιµπάν αναζητώντας ερείσµατα στις διάφορες φυλές που ζουν στις παραµεθόριες περιοχές. Παραθέτει επίσης αναφορές των µυστικών υπηρεσιών που δείχνουν ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαµίντ Καρζάι πάσχει από µανιοκατάθλιψη και παίρνει φάρµακα, καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι οι έντονες αλλαγές στη διάθεση του Καρζάι δυσκολεύουν ακόµα περισσότερο τον Λευκό Οίκο στη συνεννόηση µαζί του.

Οσο για τον ίδιο τον Οµπάµα, οι περιγραφές του γνωστού δηµοσιογράφου συντείνουν στο ότι θεωρεί πως οι στρατιωτικοί διοικητές προσπαθούν να τον εξαναγκάσουν να πάρει αποφάσεις µε τις οποίες δεν συµφωνεί. Ακόµα και αφότου συµφώνησε να στείλει άλλους 30.000 στρατιώτες πέρσι, το Πεντάγωνο τού ζήτησε επιπλέον 4.500. Τότε, όπως αναφέρεται, ο Μπαράκ Οµπάµα έχασε την ψυχραιµία του και ξέσπασε: «Τελείωσα µε αυτό το θέµα!» φώναξε. Μάλιστα για να εξασφαλίσει ότι το Πεντάγωνο δεν θα δώσει τη δική του ερµηνεία στις αποφάσεις, υπαγόρευσε ένα έγγραφο έξι σελίδων, στο οποίο αναφέρει λεπτοµερώς την ανάπτυξη των στρατευµάτων στο Αφγανιστάν και τους στόχους τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.