Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μάϊκλ Χάϊντεν ( πρώην διευθυντής CIA ): Πιο κοντά σε πόλεμο ΗΠΑ-ΙΡΑΝ


Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής CIA Μάϊκλ Χάϊντεν δήλωσε ότι ο πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν γίνεται όλο και πιθανότερος.

Το Ιράν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Χάιντεν, πλησιάζει πολύ κοντα στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, γεγονός που αποσταθεροποιεί την κατάσταση. Στα χρόνια της προεδρίας του Μπους η αμερικανική κυβέρνηση έβλεπε την καταφορά χτυπήματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τις ΗΠΑ, ως έσχατο μέτρο, κάτι που δεν είναι το χειρότερο απ' όλα τα δυνατά σχέδια,- θεωρεί ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής ΣΙΑ.

Τη στιγμή που στις ΗΠΑ ασχολούνται με τις προβλέψεις δυνατών σεναρίων επίλυσης του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν, η κατάσταση γύρω από την ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθεί να εντείνεται όλο και περισσότερο. Ύστερα από το ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο στις αρχές του περασμένου μήνα είχε επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης λόγω της άρνησής της να αναστείλει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν μονομερώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η ΕΕ από την Τρίτη επιβάλει ένα πακέτο μέτρων κατά του Ιράν, τα οποία θα αγγίξουν τον ενεργειακό τομέα, το εξωτερικό εμπόριο, τις μεταφορές και τα οικονομικά του Ιράν. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση των ξένων επενδύσεων στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, η πούληση εγκαταστάσεων και η παράδοση τεχνολογιών καθαρισμού πετρελαίου και συμπύκνωσης αερίου, καθώς επίσης και ο περιορισμός των προμηθειών βενζίνης. Προβλέπεται επίσης και η καθήλωση των ενεργητικών μιάς σειράς ιρανικών τραπεζών και άλλων επιχειρηματικών δομών, οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών σχεδίων.

Εξάλλου, η πολιτική συγκατάθεση για την εφαρμογή αυτών των μοχλών επίδρασης έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Ιουνίου,- υπενθύμισε ο Βλαντίμιρ Σάζιν, Ρώσος ειδικός στα ζητήματα του Ιράν σε συνέντευξή του στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας".

«Οι μονομερείς κυρώσεις είναι πολύ σκληρές και η Τεχεράνη, κατά τη γνώμη μου, ανησυχεί πολύ σχετικά με τη διαμορφωμένη κατάσταση. Γιατί, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν τομείς που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις του ΟΗΕ. Εννοώ πρώτα απ' όλα τον περιορισμό των προμηθειών βενζίνης, του εμπορίου και του τραπεζικού συστήματος. Ακριβώς για αυτό τον λόγο το Ιράν κάνει διάφορα τεχνάσματα για να βρει διέξοδο απο την διαμορφωμένη κατάσταση.

Η ηγεσία του Ιράν σχεδιάζει να στείλει στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επιστολή με προτάσεις για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων. Ταυτόχρονα η Τεχεράνη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ιρανικών αρχών, προετοιμάζεται να προχωρήσει σε «σοβαρές έρευνες στον τομέα της πυρηνικής σύνθεσης».

Τέτοιες προσεγγίσεις που η μιά αποκλείει την άλλη στηρίζονται στην επιδίωξη του Ιραν να μην δόσει απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες θέτει μπροστά του η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το ΣΑ του ΟΗΕ.- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος ειδικός Βλαντίμιρ Σάζιν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.