Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες μελών του, διαμαρτύρεται με αγανάκτηση για την έλλειψη ραδιοτηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης, στα ορεινά Πομακοχώρια του νομού Ροδόπης.


Άλλωστε, η ΖΑΓΑΛΙΣΑ, ήταν αυτή που πρώτη ανέδειξε το θέμα για τα Πομακοχώρια της Οργάνης, και ιδιαίτερα για την κλοπή του εξοπλισμού από τους αναμεταδότες στον οικισμό Σμιγάδα (ΖΑΓΑΛΙΣΑ, φ. 21, Σεπτέμβριος 2008). Θυμίζουμε την ανεξάρτητη κίνηση κατοίκου από την Άνω Βυρσίνη να συγκεντρώσει υπογραφές για το ίδιο ακριβώς θέμα. Η κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, υποστηρίχθηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς του χωριού. Οι υπογραφές επιδόθηκαν σε όλες τις αρμόδιες αρχές (Κοινότητα, Περιφέρεια, βουλευτές), με μεγάλη δημοσιότητα (εφ. ΧΡΟΝΟΣ 25.4.2009 και 30.4.2009, εφ. ΠΑΡΟΝ 8.3.2009). Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, το «αυτί» των αρμοδίων δεν …ίδρωσε!Θυμίζουμε τη δήλωση του τότε υπεύθυνου υπουργού κ. Στυλιανίδη Ευριπίδη, για δωρεάν αποκωδικοποιητές για λήψη των ελληνικών καναλιών μέσω ΟΤΕ και δορυφόρου Hellas Sat, δήλωση που έγινε σε καφενείο της Χλόης (εφ. ΧΡΟΝΟΣ 6.6.2009). Ο κ.Στυλιανίδης αποχώρησε από το αρμόδιο υπουργείο Συγκοινωνιών και μαζί μ’ αυτόν αποχώρησε και η υπόσχεσή του. Καμία συνέχεια δεν υπάρχει φαίνεται στις υποσχέσειςτων υπουργών… Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Π.Α.Μ.Θ, κ. Σταμάτης Δημήτριος, απέστειλε έγγραφο προς τους δήμους και κοινότητες, όπου ζητούσε να του απαντήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με την ραδιοφωνική, τηλεοπτική και την κάλυψη κινητής τηλεφωνίας.

Παρόλο που έλαβε επίσημη απάντηση για τα προβλήματα, δεν προέβη σε καμία ενέργεια προς επίλυσή τους.Θυμίζουμε, τέλος, ότι στις 17.7.08 οι βουλευτές Θράκης του ΠΑΣΟΚ Γ.Πεταλωτής και Γ. Ντόλιος, τότε στην αντιπολίτευση, κατέθεσαν ερώτηση προς την κυβέρνηση για την «ανεπαρκή τηλεοπτική κάλυψη των ορεινών οικισμών των νομών Ροδόπης και Έβρου» (δε θα σχολιάσουμε τη χρήση του όρου ορεινών οικισμών). Ειδικότερα, η ερώτηση κατέληγε ως εξής: “Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί 1) εάν γνωρίζουν τα προβλήματα λήψης σήματος ελληνικών κρατικών καναλιών (αλλά και ιδιωτικών) στην ορεινή ζώνη των νομών Ροδόπης και Έβρου και πού οφείλονται, 2) Εάν αντιλαμβάνονται τις πολύπτυχες συνέπειες των προβλημάτων αυτών, 3) Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων, 4) Πότε προβλέπει η Κυβέρνηση ότι θα αποκατασταθούν τα εν λόγω προβλήματα” (ΖΑΓΑΛΙΣΑ φ. 21, Σεπτέμβριος 2008). Ο ερωτών τότε, βουλευτής αντιπολίτευσης, κ. Πεταλωτής είναι σήμερα ένας από τους συναρμόδιους υπουργούς για τις τηλεπικοινωνίες και ο κ. Ντόλιος προήχθη σε υφυπουργό. Μετά από δέκα περίπου μήνες στην εξουσία οι δύο Θρακιώτες υπουργοί, έχουν ξεχάσει ακόμα και αυτά που έλεγαν οι ίδιοι. Έχουν γράψει τους Πομάκους στα παλιά τους (εάν έχουν τέτοια) παπούτσια!



Ο κ. Στυλιανίδης ως υπουργός τότε, στην προαναφερόμενη επίσκεψή του στο Πομακοχώρι Χλόη της Κοινότητας Κέχρου, πέραν της δωρεάν τηλεοπτικής κάλυψης, ανέφερε και τα εξής : «Αντίστοιχες σκέψεις έχουμε για την τοποθέτηση κάποιων κεραιών WF κυρίως σε στέκια της νεολαίας, γιατί μου ζήτησαν και τα παιδιά των χωριών αυτών, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δορυφορικό ίντερνετ δωρεάν. Σε όλα αυτά δουλεύουμε και πιστεύω ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να τους το ανακοινώσουμε πια ως δρομολογημένα έργα». Τώρα τι δρομολόγησε ο κ. Στυλιανίδης και εάν από τότε ξανα-ασχολήθηκε με τις υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος, το ξέρει μόνος του! Εμείς, ως Ζαγάλισα, ερωτούμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Κομοτηναίο κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή προσωπικά: Θεωρείτε τους Πομάκους κατοίκους των ορεινών οικισμών της Ροδόπης Έλληνες Πολίτες ή όχι; Αν ναι, έχουν οι Πομάκοι αυτοί δικαίωμα στην ενημέρωση και ψυχαγωγία που προσφέρει η ελληνική τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική; Στους λογαριασμούς ΔΕΗ πληρώνουν για ΕΡΤ; Αν, ναι, τότε, που είναι η Ελληνική κρατική τηλεόραση; Θα ήταν πιο δίκαιο να πληρώνουν για Βουλγαρική και Τουρκική (σήμα των οποίων λαμβάνουν δωρεάν).

www.zagalisa.gr


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.