Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στην μάχη της Αρκτικής προηγείται η Ρωσία!



Πέντε χώρες ερίζουν για τα κοιτάσματα μαύρου χρυσού που θα «αποκαλύψει» το λιώσιμο των πάγων

Σαφές προβάδισμα αποκτά η Ρωσία στη σκληρότατη κούρσα για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων θησαυρών της Αρκτικής, τα αποθέματα της οποίας υπολογίζονται σε 90 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή το ένα τέταρτο των παγκοσμίων αποθεμάτων. Αλλες τέσσερις χώρες διεκδικούν τα «χρυσά» κοιτάσματα τώρα που λιώνουν οι πάγοι: ΗΠΑ, Καναδάς, Νορβηγία και Δανία.


Χθες ξεκίνησε στη Μόσχα, παρουσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, το Διεθνές Αρκτικό Φόρουμ, ένα διήμερο «επιστημονικό» (αλλά κατά βάθος καθαρά πολιτικό) συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα διάφορα σενάρια μοιρασιάς και οικονομικής εκμετάλλευσης. Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος δεκάδες ειδικοί από όλον τον κόσμο.

Βασικός εισηγητής είναι ο Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, ο ρώσος επιστήμονας που πριν από τρία χρόνια επισκέφθηκε με βαθυσκάφος τη διεκδικούμενη υφαλοράχη Λομονόσοφ και έστησε ρωσική σημαία στον βυθό για να αποδείξει ότι αποτελεί συνέχεια της ρωσικής γης. Πριν από λίγο καιρό η Ρωσία πανηγύρισε την πρώτη ασφαλή διέλευση ενός φορτωμένου υπερδεξαμενοπλοίου με συνοδεία παγοθραυστικών από το Βορειοανατολικό Πέρασμα προς τον Ειρηνικό και τα λιμάνια της Κίνας, κάτι που θα ήταν αδιανόητο αν δεν έλιωναν με τέτοια ταχύτητα οι πάγοι. Ηδη κατασκευάζει την πρώτη από συνολικά οκτώ πλωτές εξέδρες που θα φιλοξενήσουν ισάριθμους πυρηνικούς αντιδραστήρες για την τροφοδοσία με ενέργεια των μελλοντικών μονάδων άντλησης.

Οι εξελίξεις είναι άλλη μία απόδειξη ότι το νέο «Μεγάλο Παιχνίδι» για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και πολύτιμων μετάλλων που κρύβονται στα μέχρι πρότινος απρόσιτα βάθη έχει και επισήμως ξεπαγώσει.

Τ ο «καλό παράδειγμα» Ρωσίας και Νορβηγίας, που συμφώνησαν σε μια λίγοπολύ ακριβοδίκαιη μοιρασιά των διεκδικούμενων επί 40 χρόνια μεθοριακών περιοχών τους, αλλά και σε συνεργασία στις έρευνες που θα γίνουν στον Αρκτικό Ωκεανό και στη Θάλασσα του Μπάρεντς, δεν βρίσκει πάντως μιμητές.

Σε πρόσφατη συνάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον καναδό ομόλογό του Λόρενς Κάνον ο τελευταίος επέμεινε ότι η διαφιλονικούμενη υφαλοράχη Λομονόσοφ ανήκει στη χώρα του. Ανάλογη διαμάχη έχει ανοίξει ο Καναδάς και με τη Δανία.

«Η Ρωσία προετοιμάζει τη νέα της εισήγηση προς τον ΟΗΕέχοντας συλλέξει περισσότερα δεδομένα για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της- ανάμεσά τους δείγματα από τον βυθό της Αρκτικής» είπε ο Αλεξάντρ Μπεντρίτσκι, προεδρικός σύμβουλος για την αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η Ρωσία ανησυχεί για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική».



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.