Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ξέφυγε εντελώς ο Αχμαντινεντζάντ: «Δεύτερη υπερδύναμη το Ιράν μετά τις ΗΠΑ» δήλωσε...


Το Ιράν μετατρέπεται στη δεύτερη υπερδύναμη μετά τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλούμενο τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
"Σήμερα όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι δύο μόνο δυνάμεις διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή κοινότητα κι αυτές είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν", είπε ο Αχμαντινεζάντ σε Ιρανούς που ζουν στις ΗΠΑ.


"Συνεπώς το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από το πως θα συνεργαστούν αυτές οι δύο δυνάμεις", πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αχμαντινεζάντ, αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν με αγωνία δύο ομιλίες: "μία από τις ΗΠΑ και μία από την ιρανική αντιπροσωπεία". Το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις εδώ και τρεις δεκαετίες και πλέον.

Ο ιρανός πρόεδρος προκάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του στη διεξαγωγή ντιμπέιτ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο όμως ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως προπαγάνδα.

Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παγκόσμιας οικονομίας, που όμως έχουν αποτύχει στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης, όπως διαφάνηκε από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

"Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ιράν με την ειρηνική πολιτική του, τη φιλία και τη δικαιοσύνη όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την παγκόσμια διαχείριση, αλλά είναι και διεθνώς αναγνωρισμένο".

Ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι απλώς ένα πρόσχημα "καθώς οι ΗΠΑ γνωρίζουν και ίσως να είναι σίγουρες ότι το Ιράν δεν διαθέτει και δεν επιδιώκει να αποκτήσει (πυρηνικά) όπλα".

"Το κυριότερο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι δεν μπορούν να περιορίσουν τον ιρανικό πολιτισμό γεωγραφικά και να τον αιχμαλωτίσουν (μέσα στο Ιράν) καθώς αυτός ο πολιτισμός είναι σαν τον άνεμο που απλώνεται και δεν μπορείς να τον ελέγξεις", είπε ο Αχμαντινεζάντ.

Αναφερόμενος στους δυτικούς αντιπροσώπους που εγκατέλειψαν την αίθουσα διεξαγωγής της συνέλευσης στη διάρκεια της ομολίας του τον περασμένο χρόνο, ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν "καμία ανοχή προς την ελευθερία της έκφρασης".

"Επί σειρά ετών εσείς (οι δυτικοί αντιπρόσωποι) είχατε μεγάλη γλώσσα, αλλά μικρά αυτιά, τώρα ήρθε η ώρα να γίνει το αντίθετο", είπε ο ίδιος


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.