Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληρή απάντηση της Ρωσίας στις προκλητικές δηλώσεις της Ιαπωνίας για τις Κουρίλες



Πυρ και μανία στο Ρωσικό ΥΠΕΞ από δηλώσεις της Ιαπωνίας σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στις νήσους Κουρίλες.

Ακατάλληλες και απαράδεκτες χαρακτήρισε σήμερα εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας τις δηλώσεις της Ιαπωνίας με τις οποίες η χώρα αυτή ζητεί από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να μην πραγματοποιήσει το σχέδιό του να επισκεφθεί της νήσους Κουρίλες.

«Ο Ρώσος πρόεδρος ορίζει ο ίδιος το δρομολόγιο των μετακινήσεών του στη χώρα του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο σε δημοσιογράφους.

«Ως προς αυτό οποιαδήποτε συμβουλή έρχεται από το εξωτερικό είναι ανάρμοστη και μη αποδεκτή», προσέθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει «στο εγγύς μέλλον» μια επίσκεψη στις νήσους Κουρίλες «μια πολύ σημαντική περιοχή» της Ρωσίας.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση αυτή, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεϊτζί Μαεχάρα προειδοποίησε ότι μια επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στις νήσους αυτές θα επηρεάσει «έντονα τις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Η διαφορά ανάμεσα στη Μόσχα και το Τόκιο για τα τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους των Κουρίλων, τα οποία αποκαλούνται Βόρεια Εδάφη από την Ιαπωνία, εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα νησιά αυτά προσαρτήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση στις 18 Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ιαπωνία χθές χαρακτήρισε προκλητική την επίσκεψη του Μεντβέντεφ στις Κουρίλες!!



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.