Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο χτύπημα στο F-35. Η Νορβηγία ανέβαλλε την απόφαση αγοράς του για 2 χρόνια


Νέο επεισόδιο στο σήριαλ απόκτησης του F-35.

Μετά τις δηλώσεις των Αυστραλών ότι τους αρκούν τα F/A 18, των Τούρκων περί πιθανής συμμετοχής στο KF-X, των Ολλανδών προχθές στο κοινοβούλιο για το κόστος και αγορά λιγότερων μονάδων,των Καναδών ομοίως, ήρθε και η σειρά της Νορβηγίας να αναστείλει την απόφαση αγοράς για 2 χρόνια (και βλέπουμε)

Την αναβολή λοιπόν αγοράς κατά δυο τουλάχιστον χρόνια μαχητικών F-35 ανακοίνωσε η Νορβηγία, που τοποθετείται πλέον το 2018.

Από την άλλη όμως πλευρά επαναβεβαίωσε την προσήλωσή της στο πρόγραμμα και την απόφασή της να συμμετάσχει σαν «σοβαρός και αξιόπιστος συνεργάτης».
Η συμμετοχή της όμως αυτή θα είναι επίσης μικρότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν...

Οι Νορβηγοί αρχικάν ήταν να αγοραστούν 48 F-35 την περίοδο 2016-2020. Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας όμως ανακοίνωσε στις 25 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα του θα αγοράσει 16 έως 20 Lockheed Martin F-35, τα τέσσερα πρώτα το 2016 για να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και τα υπόλοιπα τα δυο επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, τα F-35 θα έχουν φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση όταν τα F-16, σήμερα σε υπηρεσία, θα πρέπει να αποσυρθούν. Έτσι δεν θα υπάρξει χάσμα αεροπορικής ισχύος.

Το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η βιομηχανία της χώρας έχει λάβει συμβόλαια αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται άμεσα με το πρόγραμμα F-35 και αναμένει ότι θα λάβει άλλα 5 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια σε έργο, όταν το πρόγραμμα μπει σε φάση πλήρους παραγωγής.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.