Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Για δωροδοκία κατηγορείται η Deutsche Telekom


Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι διεξάγουν έρευνες ώστε να διαπιστωθεί εάν στελέχη της Deutsche Telekom -συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου- δωροδόκησαν τις ρυθμιστικές αρχές ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να παραμείνουν οι ανταγωνιστές εκτός αγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών, Ρενέ Όμπερμαν, αρνήθηκε και χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές της Βόνης διερευνούν το ρόλο του κ. Όμπερμαν σε διάφορες υποθέσεις δωροδοκίας στην ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, όπου δραστηριοποιείται η ουγγρική Magyar Telekom Telecommunications. H Deutsche Telekom διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο στην ουγγρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Πέραν του κ. Όμπερμαν, στο «στόχαστρο» των αρχών βρίσκονται έξι ακόμη manager, καθώς και εργαζόμενοι εκτός Deutsche Telekom. Με βάση τις κατηγορίες, ο κ. Όμπερμαν ενέκρινε το 2005 καταβολές μερισμάτων σε Makedonski Telekom AD (MakTel), υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές της χώρας δεν θα απελευθερώσουν την αγορά στον ανταγωνισμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διερευνούν ύποπτες υποθέσεις δωροδοκίας σε χώρες των Βαλκανίων και για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2007. Η Magyar Telekom είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ.

Στο διάστημα μεταξύ 2002-2006, ο κ. Όμπερμαν ήταν διευθύνων σύμβουλος στην T-Mobile International, υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες της Deutsche Telekom εκτός Γερμανίας. Οι γερμανικές αρχές διερευνούν 27 ύποπτα συμβόλαια που αφορούν πληρωμές, ύψους 32 εκατ. ευρώ σε ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο, όπου δραστηριοποιείται η Magyar.

naftemporiki


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.