Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
Σάλος στις ΗΠΑ από τα απόρρητα που δημοσίευσε ο wikileaks.Έρευνα ζητάει ο ΟΗΕ
Περίπου 400 χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αγνόησε στοιχεία που μαρτυρούσαν την επιβολή βασανιστηρίων σε αιχμαλώτους από τις ιρακινές αρχές, διέρρευσε η ιστοσελίδα WikiLeaks μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Αλ Τζαζίρα.
Επίσης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με τα έγγραφα, εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε αμερικανικά σημεία ελέγχου στο Ιράκ μετά και την εισβολή το 2003.
Τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι, το 63% των οποίων άμαχοι (66,081), σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003 και έως τα τέλη του 2009.
"Τα εμπιστευτικά έγγραφα που απέκτησε η WikiLeaks αποκαλύπτουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις διέθεταν έναν απολογισμό που κατέγραφε τους ιρακινούς νεκρούς και τραυματίες, έστω κι αν το αρνούνται δημόσια", δηλώνει το κανάλι του Κατάρ.
"Δείχνουν πως ο πόλεμος προκάλεσε 285.000 θύματα, από τα οποία τουλάχιστον 109.000 είναι νεκροί", ανάμεσα στο 2003 και στα τέλη του 2009, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το 63% των νεκρών ήταν άμαχοι.
Σύμφωνα με ένα νέο αμερικανικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε διακριτικά στα τέλη Ιουλίου στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), σχεδόν 77.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2008, περίοδος η οποία ήταν η πιο αιματηρή σε επτά χρόνια πολέμου. Ανάμεσά τους, 63.185 άμαχοι και 13.754 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Η εκτίμηση του αριθμού των ιρακινών θυμάτων από την εισβολή που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Μάρτιο του 2003 είναι αντικείμενο αμφισβητήσεων και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την πηγή, ξεκινώντας από λιγότερους από 100.000 και φθάνοντας σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες.
Σε μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009, το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 85.694 και οι τραυματίες 147.195.
Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Iraq Body Count εκτιμά από την πλευρά της πως ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από το 2003 είναι από 98.252 έως 107.235 άνθρωποι.
Μία αμφισβητούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό The Lancet το 2006 ανέφερε πως ο πόλεμος κόστισε τη ζωή σε 655.000 Ιρακινούς, ένας αριθμός που υπερβαίνει όλες τις άλλες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με έναν απολογισμό που στηρίζεται στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα www.icasualties.org, 4.425 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από το 2003.
Νωρίτερα χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε "με πολύ σαφείς όρους" τη διαρροή κάθε εγγράφου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών.
Η κ. Κλίντον αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις ανακοινωθείσες αποκαλύψεις από το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ, σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανικός στρατός "κάλυψε" το βασανισμό κρατουμένων από το ιρακινό κράτος και σκότωσε εκατοντάδες αμάχους στα οδοφράγματα που έστησαν οι στρατιώτες του.
"Όμως έχω τη σταθερή πεποίθηση πως οφείλουμε να καταδικάσουμε με πολύ σαφείς όρους τη μετάδοση κάθε πληροφορίας, είτε πρόκειται για άτομα είτε για οργανώσεις, που μπορεί να θέσει σε κίδυνο τη ζωή στρατιωτών και αμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, η Κλίντον δήλωσε πως αντιτίθεται σε κάθε μετάδοση "που απειλεί την ασφάλειά μας και την εθνική ασφάλεια εκείνων με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί".
"Τα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks αποκαλύπτουν "την αλήθεια" του πολέμου στο Ιράκ", δήλωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου, Τζούλιαν Εσέιντζ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
Έρευνα για τα βασανιστήρια στο Ιράκ ζητά ο ΟΗΕ από ΗΠΑ
Τη διεξαγωγή έρευνας για τα βασανιστήρια στο Ιράκ ζητά από τις ΗΠΑ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ με αφορμή τη διαρροή μυστικών εγγράφων του αμερικανικού στρατού που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks και στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται περιπτώσεις βασανιστηρίων στα οποία εμπλέκονταν και αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσει έρευνα γα τις περιπτώσεις βασανιστηρίων που αποκαλύφθηκαν από τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του αμερικανικού στρατού.
"Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει την υποχρέωση, όταν αναφαίνονται σοβαρές κατηγορίες για βασανιστήρια εις βάρος ενός αμερικανού αξιωματούχου, να διερευνήσει και να καταλήξει σε συμπεράσματα... Αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη", δήλωσε ο Νόβακ στο τέταρτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC.
"Θα περίμενα να ξεκινήσει (μια τέτοια έρευνα) ήδη από καιρό καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος μια αλλαγή... Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει την υποχρέωση να ασχοληθεί με παρελθούσες περιπτώσεις. Είναι μία υποχρέωση να ερευνήσει", συνέχισε ο εισηγητής.
Ο Νόβακ παραδέχθηκε ωστόσο πως η έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι αμερικανική. Οι διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) δεν είναι δυνατές γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, είπε.
"Βάσει του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (CPI), κάθε μορφή εκτεταμένων ή συστηματικών βασανιστηρίων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είτε συμβαίνει σε περίοδο ειρήνης είτε σε περίοδο πολέμου... Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει το καταστατικό. Κατά συνέπεια, κανείς αμερικανός στρατιώτης δεν μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον του CPI, εκτός εάν το έγκλημα διαπράχθηκε στο έδαφος μιας χώρας που έχει επικυρώσει το καταστατικό", εξήγησε, διευκρινίζοντας πως ούτε το Ιράκ έχει αναγνωρίσει τη δημιουργία του CPI.
ΕΝΕΤ
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλια:
Vevaia i ameriki den exei anagnwrisei to CPI gt den tous voleuei...
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.