Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αντιδρά το Ισραήλ για τον εξοπλισμό της Σαουδικής Αραβίας




Σε απέλπιδα προσπάθεια να μπλοκάρει μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία έχει αποδυθεί το Τελ Αβίβ…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η αμερικανική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος του Ιράν, συνίσταται στην αναβάθμιση των μαχητικών ικανοτήτων της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ιρανική στρατιωτική ισχύ.

Η επιλογή αυτή όμως, αυξάνει κατακόρυφα το δίλημμα ασφαλείας του Ισραήλ που εύλογα φοβάται ότι τα οπλικά συστήματα που προορίζονται για την αποτροπή του Ιράν, κάλλιστα θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του κάποια μέρα.

Η Σαουδική Αραβία φέρεται αποφασισμένη να αναβαθμίσει το στόλο των μαχητικών F-15 που διαθέτει, αλλά και να προμηθευτεί καινούργια, με το Ισραήλ να φοβάται την υπονόμευση του συμβατικού του πλεονεκτήματος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε μια ακόμη πιο προσεκτική ανάγνωση της εξέλιξης θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η επιλογή των Αμερικανών απηχεί και την ετοιμότητά τους να αποδεχτούν ένα πυρηνικό Ιράν κάτι που τους θέτει αναπόφευκτα σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ, μια εντελώς πρωτοφανή κατάσταση για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.