Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
ΗΠΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ηνωμένες Πολιτείες και Πολωνία υπέγραψαν αναθεωρημένη συμφωνία για την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων αναχαίτισης απειλών από κράτη-παρίες, όπως το Ιράν.
Πρόκειται για εναλλακτική εκδοχή της ανάπτυξης αντιπυραυλικής ομπρέλας, πρωτοβουλία που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Μπους, η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας και επιδείνωσε σημαντικά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία.
Η διαφορά είναι ότι το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα στηρίζεται σε υπάρχουσες τεχνολογίες και δεν θα προβλέπεται η μελλοντική ανάπτυξη νέων συστημάτων. Το αμυντικό σύστημα στο οποίο θα βασιστεί η «ομπρέλα» είναι ο πύραυλος SM-3 που εξοπλίζει ήδη τα πολεμικά σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού, συνδυαζόμενος με το σύστημα μάχης Aegis. Το σύστημα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και στο έδαφος. Τα ραντάρ του συστήματος προβλέπεται να εγκατασταθούν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Ποια είναι όμως η διαφορά από τις προβλέψεις του προηγούμενου σχεδίου; Το ότι η ανάπτυξη κάποιου νέου συστήματος, δυνητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε στο μέλλον να απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία. Η λογική της πυρηνικής αποτροπής (nuclear deterrence) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βασίζεται στην απουσία κάποιου αποτελεσματικού αντιβαλλιστικού συστήματος, που θα καθιστούσε την αποτελεσματικότητα της ανταπόδοσης ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος αμφίβολη, άρα θα απαξίωνε το πυρηνικό οπλοστάσιο της μιας πλευράς και θα αποσταθεροποιούσε το σύστημα. Υπενθυμίζεται, ότι ακρογωνιαίος λίθος στην ισορροπία μεταξύ των υπερδυνάμεων επί Ψυχρού Πολέμου ήταν η βεβαιότητα αμοιβαίας καταστροφής (MAD: Mutually Assured Destruction), η οποία και τις οδηγούσε στο να απόσχουν από τη χρήση των πυρηνικών τους οπλοστασίων. Εν ολίγοις, αλληλοεξουδετερώνονταν.
Η πρωτοβουλία Μπους θύμιζε την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 1980 όταν η κυβέρνηση Ρέιγκαν ξεκίνησε το πρόγραμμα SDI (Strategic Defense Initiative) που προέβλεπε την ανάπτυξη αντιβαλλιστικής άμυνας για την προστασία του μητροπολιτικού εδάφους των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δεν εστέφθη από επιτυχία, παρέσυρε όμως την ΕΣΣΔ σε εξοπλιστική φρενίτιδα συμβάλλοντας στην κατάρρευσή της.
Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι θα εκφράσει ζωηρές ανησυχίες, ωστόσο, κατά βάθος θα είναι ικανοποιημένη για το λόγο που εξηγήθηκε παραπάνω: ότι το σύστημα θα βασίζεται σε υπάρχουσες τεχνολογίες και όχι σε κάποιο μελλοντικό προηγμένο σύστημα που θα απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία. Για τον ίδιο λόγο είναι ικανοποιημένη και η Πολωνία. Παρά το γεγονός ότι αρχικά η χώρα αντέδρασε στην αμερικανική υπαναχώρηση, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας-Πολωνίας μετά το τραγικό δυστύχημα με τον πρόεδρό της Κακζίνσκι, η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμούσε να κλιμακώσει εκ νέου την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Σικόρσκι, δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται η χώρα του είναι απολύτως ικανοποιημένη.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στους Ρώσους να ενταχθούν στην προσπάθεια προστασίας της Ευρώπης από απειλές βαλλιστικών-πυρηνικών οπλοστασίων όπως αυτά χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, με την από κοινού ανάπτυξη προηγμένου ραντάρ. Ρωσία και ΗΠΑ, παρά τις διακηρύξεις, φαίνεται να βρίσκονται πολύ πιο κοντά από ποτέ, κάτι που φαίνεται στην αμερικανική προσεκτική συμπεριφορά στο ρωσικό «εγγύς εξωτερικό» και τη ρωσική στάση απέναντι στο Ιράν.
Η διαφαινόμενη εν εξελίξει προσέγγιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα και επηρεάζει καθοριστικά και την περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Η Αθήνα οφείλει να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση και να προβεί σε επιθετικές διπλωματικές κινήσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, καθώς, ιστορικά, τέτοιες περίοδοι καθορίζουν τις εξελίξεις για πολλά χρόνια, οπότε οι ελληνικές επιλογές θα καθορίσουν και την τύχη της χώρας, όχι μόνο στο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά ακόμη και στο οικονομικό…
Το ερώτημα είναι εάν υφίστανται αντανακλαστικά στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών και εάν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα αντιληφθούν τις ευκαιρίες και θα αναλάβουν την ευθύνη να τραβήξουν ένα παραδοσιακά «δυσκίνητο κάρο»…
Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.