Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Κατασκοπο-κοροϊδία».Η απάντηση του βαθέους κράτους των ΗΠΑ στον Ομπάμα!


Στη Μόσχα το σκάνδαλο κατασκοπείας, που τόσο εκκωφαντικά «φούσκωσαν» οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και τα αμερικανικά ΜΜΕ, φαντάζει «περίεργο» και αφήνει πολλά ερωτηματικά. «Κατασκοπο-κοροϊδία» είχε ως τίτλο η «Κομερσάντ», ενώ η «Ιζβέστια» έ­γρα­ψε χαρακτηριστικά: «Πιάνουν κατασκόπους για να πλήξουν τον... Ομπάμα»!

Στα εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται οι λεπτομέρειες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (ονόματα, τηλέφωνα, έξοδα, πληρωμές κ.ά.) και επισημαίνεται πως σε αντιδιαστολή με άλλα ανάλογα κατασκοπευτικά σκάνδαλα με Ρώσους τα τελευταία 15 χρόνια, αυτή τη φορά τα «στοιχεία» που δημοσίευσε με μυθιστορηματικό τρόπο το FBI, πολύ δύσκολα, μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά «αποδεικτικά στοιχεία».

Στη Μόσχα όπως και στην Ουάσιγκτον σε επίσημο επίπεδο κρατάνε χαμηλούς τόνους και επιχειρούν -σε αντίθεση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - να αποφορτίσουν την κατάσταση.

«Ελπίζουμε να μας εξηγήσουν» (γιατί τους συνέλαβαν) δήλωσε από την Ιερουσαλήμ όπου βρισκόταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. «Πάντως» συμπλήρωσε, «η στιγμή που διάλεξαν να το κάνουν επελέγη με μαεστρία!».

Είναι χαρακτηριστική και η λακωνική απάντηση Ομπάμα στην επίμονη ερώτηση για το θέμα: «Σας ευχαριστώ»! Ο δε υφυπ. Εξωτερικών, Φιλιπ Γκόρντον, δήλωσε πως «επιδιώκουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία και προτείνουμε να δείτε το κατασκοπευτικό σκάνδαλο υπό αυτή την οπτική γωνία».


Εσωτερικά συμφέροντα
Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του καθηγητή του πανεπιστημίου Εμορι των ΗΠΑ, συγγραφέα του βιβλίου «Κατασκοπεία: η άνοδος και η πτώση της KGB στην Αμερική»: «Είναι ολοφάνερο πως τα στενά εσωτερικά συμφέροντα των μυστικών υπηρεσιών στέκονται πάνω από τις απόψεις για τις τύχες της ρωσοαμερικανικής ?επαναφόρτισης? που προωθεί ο Ομπάμα».

«Υπάρχουν πολιτικές ομάδες στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προσέγγισε πολύ τους Ρώσους και αυτό είναι επικίνδυνο» τονίζει ο επικεφαλής του κέντρου «Καρνέγκι», Ντιμίτρι Τρένιν, για να συμπληρώσει πως οι κατηγορίες του FBI προς τους συλληφθέντες, που φέρονται να παρακολουθούνταν στενά επί μία 10ετία, είναι σαθρές. «Είναι σαν να συλλαμβάνεις κάποιον για φόνο και τελικά να τον δικάζεις για παράνομο παρκάρισμα»!


Ρώσοι βετεράνοι, αξιωματικοί της αντικατασκοπίας, διαβάζοντας όσα δημοσιεύουν οι αμερικανικές υπηρεσίες, «γελάνε». Ο απόστρατος στρατηγός της KGB της ΕΣΣΔ, Νικολάι Λεόνοφ, εξηγεί πως είναι γελοίο να αποδίδονται σε κατασκόπους -αν οι συλληφθέντες είναι πράγματι τέτοιοι- κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος ή ότι η σύγχρονη κατασκοπεία χρησιμοποιεί για μετάδοση πληροφοριών σήματα μορς (!), στυλό με... αόρατο μελάνι (!) και άλλα παρόμοια!

Ο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της Ρωσικής Δούμας, απόστρατος συνταγματάρχης της FSB, Μιχαήλ Γριβανκόφ, αναρωτιέται μήπως αμέσως μετά την τελευταία σημαντική συνάντηση των Ομπάμα - Μεντβέντεφ και το θερμό κλίμα συνεννόησης μεταξύ τους, κάποιοι στις ΗΠΑ στέλνουν στον πρόεδρό τους «μήνυμα» ότι δεν είναι αυτός που καθορίζει το βάθος και εύρος των σχέσεων με τη Μόσχα.

Θυμίζουμε ότι στο τέλος της συνάντησης Ομπάμα - Μεντβέντεφ, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως αμερικανικές εταιρείες θα επενδύσουν χρήματα και τεχνολογίες στις ρωσικές προσπάθειες για στήσιμο ρωσικής «Σίλικον Βάλεϊ», στην περιοχή Σκόλκοβα λίγο έξω από τη Μόσχα. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία, η αναθέρμανση δυναμώνει και... μπαμ έρχεται με βαρύγδουπο τρόπο το κατασκοπευτικό σκάνδαλο.

«Ασχετα από τον ρόλο όλων αυτών που συνελήφθησαν, η ανακοίνωση της σύλληψής τους τη δεδομένη στιγμή έχει στόχο να επιδράσει στον μέσο Αμερικανό και να επαναφέρει την αρνητική εικόνα για τη Ρωσία, εξηγεί ο αναλυτής Πάβελ Σαλίν. Τέλος έχει σημασία να δει κανείς και την αμερικανική εικόνα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης», μετά την έκρηξη αντιπάθειας προς τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2008 (λίγο μετά τον πόλεμο στην Οσετία) στο 65%, η αποχώρηση Μπους και η άνοδος Ομπάμα έφερε τον Ιούνιο 2009 το 46% των Ρώσων να εκφράζει συμπάθεια προς τους Αμερικανούς - σήμερα το ποσοστό ανέρχεται στο ιδιαίτερα υψηλό 59%. Η αποκάλυψη του «σκανδάλου», ίσως, διαταράξει αυτές τις ισορροπίες, φέρνοντας τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας πολλά χρόνια πίσω.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.