Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Στο αρχείο το σκάνδαλο της Air-CIA...


Το κλείσιμο του φακέλου των μυστικών πτήσεων της CIA αποφάσισε το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, κάνοντας δεκτή τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η πρακτική των μυστικών πτήσεων είχε εγκαινιαστεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό για ανάκριση, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «κρατικό απόρρητο».


Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (Aclu), η οποία υποστηρίζει τους ενάγοντες στην υπόθεση, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ολομέλεια (11 μέλη) του δικαστηρίου αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά να κλείσει την υπόθεση αποδεχόμενη τη θέση της εισαγγελίας ότι τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής πρέπει να τύχουν της προστασίας του κρατικού απορρήτου.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο 2007 με τη μήνυση που κατέθεσαν πέντε πρώην κρατούμενοι εναντίον της Jeppesen Dataplan, θυγατρικής της Boeing την οποία κατηγόρησαν ότι παρείχε την πρακτική υποστήριξη στη μεταφορά των υπόπτων προς κέντρα κράτησης εκτός των ΗΠΑ.


Οι πέντε δήλωσαν ότι απήχθησαν, μεταφέρθηκαν σε ξένες χώρες και παραδόθηκαν σε πράκτορες της CIA ή σε ξένες κυβερνήσεις για να υποστούν βασανιστήρια.

Τα γεγονότα αφορούν την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, η οποία και παραδέχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Ακόμη και αν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις αυτές έχουν έλθει στη δημοσιότητα, ο ρόλος της Jeppersen και η ενδεχόμενη ευθύνη της στις πτήσεις δεν μπορούν να απομονωθούν από τα τμήματα του φακέλου που είναι απόρρητα και πρέπει να τύχουν προστασίας.

Επιμένουμε στο γεγονός ότι η επίκληση του κρατικού απορρήτου για το κλείσιμο μιας υπόθεσης πρέπει να συμβαίνει σπάνια. Ωστόσο αυτό ισχύει στην παρούσα υπόθεση», αναφέρεται στην απόφαση του εφετείου.

Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών χαρακτήρισε θλιβερή τη χθεσινή ημέρα, όχι μόνο για τα θύματα των βασανιστηρίων, αλλά και όλους τους Αμερικανούς που ανησυχούν για το κράτος δικαίου και την εικόνα της χώρας τους στον κόσμο.

Τον Απρίλιο 2009 το ίδιο δικαστήριο, που συνεδρίασε σε τριμελή σύνθεση, είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των μηνυτών και είχε αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Επρόκειτο τότε για μία μεγάλη νίκη εκείνων που επεδίωκαν την τιμωρία από τη δικαιοσύνη των μεθόδων και των αποφάσεων της κυβέρνησης Μπους στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ωστόσο ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από το δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση, με το επιχείρημα ότι είναι αδύνατο να διαχωρισθεί το κρατικό απόρρητο από τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης κατά την ενδεχόμενη εξέταση των ευθυνών της Jeppesen Dataplan από το δικαστήριο.

Δύο από τους πέντε μηνυτές είναι φυλακισμένοι, ο ένας στο Μαρόκο και ο άλλος στην Αίγυπτο. Οι άλλοι τρεις απελευθερώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο Αιθίοπας Μπίνιαμ Μοχάμεντ, που απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο τον Φεβρουάριο 2009. Κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε μυστικά το 2002 στο Μαρόκο για να υποστεί βασανιστήρια, στη συνέχεια, το 2004, στην Καμπούλ, όπου επίσης βασανίσθηκε, για να επιστρέψει στη συνέχεια στο Γκουαντάναμο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.