Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Eurostat: Άγνωστο το χρέος της Ελλάδας (...!!! )


Τέσσερις μήνες μετά το Πακέτο Διάσωσης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν ξέρουμε ποιό είναι το χρεός της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, Walter Radermacher

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, ο επικεφαλής της Eurostat κ. Walter Radermacher δήλωσε ότι τα στελέχη της Υπηρεσίας του θα εξετάσουν, αν οι δανειακές συμβάσεις με τη μορφή swaps που έγιναν την τελευταία 10ετία έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος. Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση του μεγέθους του κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από την εξέταση των εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.

Ο κ. Radermacher ανέφερε ότι από την επικείμενη επίσκεψη των στελεχών του στην Ελλάδα θα έχει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται η Υπηρεσία του, ώστε να αναθεωρήσει το ύψος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων – για το χρέος και το έλλειμμα – σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις 22 Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat είπε στην ίδια συνέντευξη ότι “η περίπτωση της Goldman Sachs (σ.σ.:των swaps που έγιναν το 2000 και το 2001 με την τράπεζα αυτή) ήταν η αρχή” και ότι “υπάρχουν περισσότερες, ή αρκετές, συναλλαγές αυτού του είδους που πρέπει να αποσαφηνίσουμε”.

Τέλος, ο κ. Radermacher πιστεύει ότι η Ελλάδα σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα swaps χρέους από το 2008, όταν άλλαξε ο κανονισμός της Eurostat. “Δεν έχουμε δει τα συμβόλαια των swaps”, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και επίσης σημείωσε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε δάνεια με τη μορφή swaps – όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο – αλλά πρόσθεσε ότι αυτές προσάρμοσαν ανάλογα το χρέος τους μετά την αλλαγή του κανονισμού



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.