Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μας πέρασε και η Μποτσουάνα στην ανταγωνιστικότητα



Εντάξει, να παραδεχθούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έφταιγε η κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κάθε χρόνο που έβγαιναν τα στοιχεία της έρευνας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και βλέπαμε ότι μας ξεπερνούσε και η Μοζαμβίκη, καταλαβαίναμε που πάει αυτός ο τόπος. Φυσικά το ΠΑΣΟΚ έβγαινε στα χαρακώματα και κατηγορούσε την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

Σήμερα που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το 2010, που είναι η κυβέρνηση; Την ανταγωνιστικότητα δεν είχε βάλει ως στοίχημα ο Γ. Παπανδρέου; Γιατί και φέτος η Ελλάδα ανήκει στο κλαμπ των τριτοκοσμικών χωρών;

Σύμφωνα λοιπόν με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα χάνει 12 θέσεις από πέρυσι και βρίσκεται στην 83η. Μάλιστα μας ξεπέρασαν τα Σκόπια η… Μποτσουάνα και η Ρουάντα που πεθαίνουν σαν τις μύγες από τη φτώχεια.


Πρόκειται για θλιβερή αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας καθώς είναι η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ.

Οπως τονίζεται αυτό οφείλεται “στην δραματική επιδείνωση των μακροοικονομικών της μεγεθών, το ιδιαίτερα κακό θεσμικό πλαίσιο και την ανεπάρκεια της λειτουργίας της αγοράς της”.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη διαφθορά και την κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η χώρα μας, αλλά και για την ανελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά στοιχεία που ενδεχομένως να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση, όπως το “άρτια καταρτισμένο εργατικό της δυναμικό, το οποίο είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες και σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς του”.

Αραγε θα βγει ο πρωθυπουργός να μιλήσει για το έργο που έχει κάνει στον τομέα της ανταγωνιστικότητας;

Για την ιστορία η κατάταξη της Ελλάδας στους αξιολογούμενους τομείς είναι η ακόλουθη:

* Στους θεσμούς 84η
* Στις υποδομές 42η
* Στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η
* Στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η
* Στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η
* Στην αποδοτικότητα των αγορών 94η
* Στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η
* Στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η
* Στο μέγεθος της αγοράς 39η
* Στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η
* Στην καινοτομία 79η.

Τα πρωτεία στην ανταγωνιστικότητα κατέχει παγκοσμίως και φέτος η Ελβετία, ενώ στη δεύτερη θέση -από την τέταρτη πέρυσι- ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση.

Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.