Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Αντίθετοι ΗΠΑ και Βαρθολομαίος για την λειτουργία στην Αγία Σοφία


Αντιτίθεται το Πατριαρχείο στις προθέσεις των ορθοδόξων των ΗΠΑ να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Αντιτίθεται στην πρόθεση των ορθοδόξων των ΗΠΑ να βρεθούν την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, για λειτουργία, στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο, δηλώνοντας αποστασιοποιημένο από τη συγκεκριμένη ενέργεια στις τουρκικές Αρχές.

Όμως γιατί το Πατριαρχείο αντιδρά και είναι κάθετα αρνητικό?

Ο «Οικουμενικός» Πατριάρχης, μη τολμώντας επισήμως και δια προσωπικής του δηλώσεως να λάβει θέσει στο ζήτημα της Αγιας Σοφιάς, αφού ο ίδιος ανέχτηκε όλα τα χρόνια να βλέπει την «Μεγάλη Εκκλησιά» να γίνεται από τους Τούρκους σκουπιδότοπος, να γίνεται περιστερώνας, να γίνεται πασαρέλα μόδας, να γίνεται εκθετήριο ειδών υγιεινής (σ.σ. σκεφθείτε κάτι ανάλογο να διέπραττε άλλος λαός, σε βάρος ισλαμικού Τεμένους!) και ουδέποτε άνοιξε το στόμα του να διαμαρτυρηθεί ή να επιδιώξει ο ίδιος να επαναλειτουργήσει την Αγιά Σοφιά, αποδεχόμενος, έτσι, δια της ένοχης σιωπής του ότι η Τουρκία μπορεί και είναι πρέπον το έτος 2010 να διευθύνει και να κατευθύνει την Ορθοδοξία, να μας λέει ο Τούρκος Νομάρχης αν πρέπει, πότε πρέπει και πως πρέπει να λειτουργούν οι Ορθόδοξες Εκκλησιές επειδή βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, ο «οικουμενικός» Πατριάτρχης, λοιπόν, μέσω του Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου κ. Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδη επεχείρησε να περάσει την επίσημη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το εν λόγω θέμα.

Και ποια είναι αυτή η «επίσημη» θέση; «…γνωρίζω υμίν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδεμίαν γνώσιν έχει περί δήθεν τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Αγίαν Σοφίαν, και μάλιστα εις συγκεκριμένην ημερομηνίαν εντός του τρέχοντος έτους, και επομένως αι σχετικαί διαδόσεις είναι απλώς φήμαι, αβάσιμοι και ανυπόστατο».



Σε πείσμα, λοιπόν, του «μη έχοντος γνώση» Πατριαρχείου, δεν πρόκειται περί «φημών» ή «διαδόσεων». Πρόκειται περί πραγματικού γεγονότος τη σημασία του οποίου αδυνατεί να συλλάβει ο Πατριάρχης «έγκλειστος» όπως είναι στους τοίχους του Φαναρίου και «αιχμάλωτος» στις επιδιώξεις του: Στις 17 Σεπτεμβρίου μία αντιπροσωπεία των «Αγιοσοφητών», περίπου 200 ατόμω, θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη και θα τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Αγια Σοφιά.

Οι «Αγιασοφίτες», όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή Τύπου στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης, κ. Κρις Σπύρου, ο οποίος και θα ηγείται της αντιπροσωπείας στην οποία θα συμμετέχουν οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κινήματος, άλλες εξέχουσες προσωπικότητες ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας κ. Μπαρντάκογλου ο οποίος πρόσφατα με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία, «θα πάνε με πνεύμα ειρήνης και με απόλυτη επίγνωση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου.

Για την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και τους σκοπούς του Παγκόσμιου Κινήματος των Αγιοσοφιτών» που είναι η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Χριστιανοσύνης και στην αποκατάσταση της Εκκλησιάς σε Καθεδρικό Ναό της Ορθοδοξίας όπως καθαγιάστηκε και λειτούργησε για περίπου χίλια χρόνια πριν την κατάκτησή του από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, είναι επισήμως ενήμερη η Τουρκική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ο Νομικός Σύμβουλος των «Αγιοσοφιτών» γνωστός Αμερικανός δικηγόρος κ. Λαίννυ Ντέηβις, συναντήθηκε, κατόπιν αιτήματός του και εξ ονόματος των «Αγιοσοφιτών», στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με Τούρκους αξιωματούχους ξεκινώντας, έτσι, το διάλογο και τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Χριστιανοσύνης, όπως απαιτεί το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο θα προσφύγει, τελικά, η «Παγκόσμια Ενορία της Αγιας Σοφιάς» αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτή, άλλωστε, είναι η ουσία του θέματος και όχι, φυσικά, αυτή καθ΄ εαυτή η Θεία Λειτουργία στις 17 Σεπτεμβρίου.στα σύνορα, αν εκεί τυχόν ήθελαν σταματήσουν την αντιπροσωπεία των «Αγιοσοφιτών» οι τουρκικές αρχές. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι με την συμβολική τέλεση της Θείας Λειτουργίας οριοθετείται με τον πιο ιερό τρόπο το αίτημα των «Αγιοσοφιτών» για την επαναφορά της Αγιας Σοφιάς σε ναό της Χριστιανοσύνης, σε Ιερό Τόπο Προσκυνήματος για τους Ορθόδοξους, όπως κάνουν οι Μουσουλμάνοι στη Μέκκα, οι Καθολικοί στον ¶γιο Πέτρο της Ρώμης και οι Εβραίοι στο τείχος του Σολομώντα, στα Ιεροσόλυμα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.