Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο




Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεβ αναμένεται να φθάσει στο νησί στις 11 αύριο το βράδυ, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, και να αναχωρήσει αργά την Πέμπτη.

Το πρόγραμμα του κρατείται μυστικό για λόγους ασφαλείας, ενώ τα μέτρα προστασίας είναι δρακόντεια. Μόσχα και Λευκωσία θα υπογράψουν 13 συνολικά συμφωνίες, που αφορούν τον οικονομικό, εμπορικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα. Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται και η αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Σημαντικότερη θεωρείται η υπογραφή του Εγγράφου Στρατηγικής ανάμεσα σε Χριστόφια και Μεντβεντεβ, στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα το 2008. Στο Έγγραφο στρατηγικής θα καθορίζεται η κοινή δράση Μόσχας και Λευκωσίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όσον αφορά στο κυπριακό η Μόσχα θα ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή τρόπο τη στήριξή της σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Επιπλέον θα στηρίξει την κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε οτι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή της διαδικασίας στο κυπριακό, υποδεικνύοντας παράλληλα οτι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο ΣΑ, στο οποίο η Ρωσία ειναι μέλος.

sigmalive

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.