Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Απέσυρε η Κίνα τα πολεμικά σκάφη από τα νησιά Ντιαογιού


Δύο κινεζικά πολεμικά σκάφη τα οποία περιπολούσαν κοντά σε νησιά που διεκδικούν Πεκίνο και Τόκιο αποσύρθηκαν από την περιοχή.

«Η ακτοφυλακή χρησιμοποιούσε ραντάρ για να παρακολουθεί τα δύο σκάφη», ανέφερε εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής. «Απομακρύνθηκαν περίπου το πρωί της Τετάρτης από την περιοχή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το Πεκίνο έστειλε τα πολεμικά σκάφη στην περιοχή την 23η Σεπτεμβρίου για να προστατεύουν κινεζικά αλιευτικά που έπλεαν κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστά ως Ντιαογιού στην Κίνα και Σενκάκου στην Ιαπωνία.

Η κίνηση ακολούθησε τη σύλληψη, την 8η Σεπτεμβρίου, ενός κινέζου καπετάνιου ενός αλιευτικού μετά τη σύγκρουσή του με περιπολικά της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Η σύντομη συνάντηση, την Δευτέρα, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο στο περιθώριο της συνόδου Ασίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες πιστεύεται ότι αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να «σπάσει ο πάγος», σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή εξέφρασαν τις πάγιες και διαμετρικά αντίθετες θέσεις των κυβερνήσεών τους, δηλώνοντας ότι τους ανήκει η κυριαρχία των νησιών, ωστόσο εν συνεχεία συμφώνησαν ότι «η κατάσταση στις ιαπωνοσινικές σχέσεις δεν είναι η επιθυμητή».



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.