Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

elliniki-stratigiki: Αμερικανικά όπλα Laser



Σύμφωνα με πληροφορίες της ellinikis-stratigikis ,το Ναυτικό των ΗΠΑ δοκίμασε πρόσφατα με επιτυχία ένα όπλο λέιζερ που διαπέρασε τα ύφαλα μικρών σκαφών σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων μακριά.Όμως αυτό ήταν ένα στατικό laser gun(στην ξηρά) με δοκιμαστικές βολές σε ακίνητους στόχους. Στη συνέχεια, το MLD (Maritime Laser Demonstration), θα τοποθετηθεί σε ένα πλοίο για πιο ρεαλιστικές δοκιμές.Το MLD είναι ισχυρότερο laser (μπορεί να χρησιμοποιήσει υψηλότερα επίπεδα ενέργειας) και να ξεπεράσει τα 100 κιλοβάτ. Αυτό θέτει ένα μείζον θέμα.Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ώστε το MLD να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα πλήρως ηλεκτρικό πλοίο (όπου οι κινητήρες παράγουν μόνο ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και όλος ο εξοπλισμός του πλοίου είναι ηλεκτρικός.)

Ορισμένα ηλεκτρικά πολεμικά πλοία είναι ήδη σε λειτουργία, και τα περισσότερα πολεμικά ναυτικά πρόκειται να κατασκευάσουν μόνο αυτόν τον τύπο ηλεκτροκίνητου πλοίου στο μέλλον. Σε αυτήν την περίπτωση το MLD θα είναι ένα πρακτικό όπλο.

Το MLD αναπτύχθηκε με βάση την προγενέστερη έκδοση thel (Tactical High Energy Laser) του συστήματος. Αυτό ήταν ένα κοινό σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ τη δεκαετία του 1990. Το Ισραήλ τελικά το εγκατέλειψε λόγω του κόστους. Αλλά το 2005 παρόλο το thel λειτουργούσε μια χαρά, προτιμήθηκε η ανάπτυξη μιας μικρότερης εμπορικής έκδοσης,η Skyguard.

Το πρωτότυπο λέιζερ και σύστημα ραντάρ thel, θα μπορούσε να παρακολουθεί μέχρι εξήντα στόχους (κονίαμα και πυροβολικό κέλυφος, πυραύλους) ταυτόχρονα, να βάλει και να καταστρέψει αυτά τα βλήματα σε απόσταση έως και πέντε χιλιομέτρων.Το Thel θα μπορούσε να καταστρέψει περίπου δώδεκα στόχους σε ένα λεπτό, με κόστος περίπου 3.000 δολάρια ανά βολή. Κάθε σύστημα thel (ραντάρ και λέιζερ) θα μπορούσε να καλύπτει περίπου δέκα χιλιόμετρα ακτίνα συνόρων.



Η έκδοση Skyguard της thel έχει εμβέλεια έως και οκτώ χιλιόμετρα, χρησιμοποιεί βελτιωμένο λογισμικό και μπορεί ευκολότερα να συνδέεται με άλλα συστήματα ραντάρ για την απόκτηση πληροφοριών στοχοθέτησης.Το Skyguard έχει σχεδιαστεί κυρίως για να καταρρίπτει φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που πυροδοτούνται κοντά σε αεροδρόμια ή σε αεροσκάφη τα οποία προσγειώνονται και απογείώνονται.


Δεδομένου ότι το Skyguard είναι στατικό όπλο, η τροφοδοσία του με ρεύμα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Το εν λόγω οπλικό σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση και πρόωθηση γιατί δεν υπάρχουν ακόμα υποψήφιοι αγοραστές.

Τα εν λόγω όπλα λέιζερ είναι τα όπλα του μέλλοντος και αργά η γρήγορα θα αποκτήσουν όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους.




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.