Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ο Μέγας Πέτρος ναυαρχίδα του Ρωσικού στόλου


Το βαρύ πυρηνoκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό Pyotr Veliky (Μέγας Πέτρος) συμπεριλήφθηκε στη σύνθεση του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας στις 18 Απριλίου του 1998.

Το Pyotr Veliky είναι πραγματικά πολεμικό πλοίο του 21ου αιώνα: τόσο ισχυρό και σύγχρονο σύστημα εξοπλισμού, όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί, δεν έχει κανένα άλλο πολεμικό σκάφος του κόσμου.

Οι ιπτάμενοι πύραυλοί του Granit που προορίζονται για προσβολή πλοίων είναι ικανοί να πλήττουν τους εχθρικούς στόχους σε απόσταση 500 και πάνω χιλιομέτρων! Κατά την ομοβροντία πυραυλικών βολών, ένας απ’ αυτούς πετά σε μεγάλο ύψος, αυξάνοντας την απόσταση εντοπισμού του εχθρού και ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα πληροφορίες με τους άλλους, οι οποίοι πετούν κυριολεχτικά πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Σε περίπτωση κατάρριψης του πυραύλου- οδηγού, παίρνει αυτόματα τη θέση του ένας από τους επόμενους πυραύλους. Οι αντιαεροπορικοί του πύραυλοι FORT κάθετης εκτόξευσης μπορούν να προσβάλουν οποιονδήποτε εναέριο στόχο σε ύψος από 25 μέτρα ως 30 χιλιόμετρα και σε απόσταση ως 90 χιλιόμετρα. Οι 128 αντιαεροπορικοί του πύραυλοι Dagger/Kinjal θα αποτελειώσουν τον εχθρό από την αρχή της μάχης αν τα καταφέρει να πλησιάσει.




Εντυπωσιάζει επίσης και ο ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός του Pyotr Veliky: το αυτοματοποιημένο υδροακουστικό σύστημα, το καθολικό σύστημα πυραυλικών-τορπιλικών όπλων, και η αεριωθούμενη βομβοβόλα εγκατάσταση με 10 σωλήνες. Εκτός απ’ αυτό διαθέτει ακόμα δύο ανθυποβρύχιακά ελικόπτερα τύπου Κα-27.

Δεν θα ζηλέψεις τον εχθρό ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα φοβερά πυρά του Pyotr Veliky σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Η διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων της Ρωσίας θεωρεί σήμερα ότι στον 21-ο αιώνα το καταδρομικό Pyotr Veliky θα εκπληρώνει το σύγχρονο στρατιωτικό δόγμα της χώρας δηλ να εξασφαλίζει την πυρηνική συγκράτηση του πιθανού επιτιθέμενου, να προστατεύει τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια στρατηγικού προορισμού (κλάσης Borei, Nerpa κτλ), να μάχεται, αν χρειαστεί, σε θαλάσσιες οδούς με εχρικά πλοία επιφάνειας, μαζί και με αεροπλανοφόρες μονάδες κρούσης.

Στο καταδρομικό Pyotr Veliky ανατίθεται ο ρόλος της ναυαρχίδας των Ναυτικών Δυνάμεων της Ρωσίας, όπου γίνονται οι δοκιμές χρήσης σύγχρονων όπλων νέας τεχνολογίας, καθώς επίσης λύνονται προβλήματα διακλαδικότητας με την ναυτική αεροπορία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.