Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Συνεχίζονται κανονικά οι διεργασίες Ρωσίας-Βουλγαρίας για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


Η Βουλγαρία και η Ρωσία συνεχίζουν τις εργασίες, που προβλέπονται από το σχέδιο κατασκευής πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,- δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας «Τρανς Μπαλκάν Παϊπλάιν» Βλαντισλάβ Γιεμελιάνοφ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών που έγιναν την Πέμπτη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Συμεόν Ντιάνκοφ.

Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Βλαντισλάβ Γιεμελιάνοφ διηγήθηκε ότι στη διάρκεια της συνάντησης τα μέρη συζητήσαν τα προβλήματα της χρηματοδότησης του σχεδίου, τα οικολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και άλλα θέματα που είναι συνδεδεμένα με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

«Είδαμε από την πλευρά των συναδέλφων μας στις συνομιλίες, μια εντελώς ξεκάθαρη κατανόηση των δυσκολιών και των καθηκόντων που προβάλλουν μπροστά σ΄αυτό το σχέδιο. Νοιώσαμε την επιθυμία τους για την επίλυση όλων των αμφισβητούμενων προβλημάτων στο πλαίσιο της διακυβερνητικής Συμφωνίας που είχε υπογραφεί»,- είπε ο Βλαντισλάβ Γιεμελιάνοφ. Ο επικεφαλής της «Τρανς Μπαλκάν Παϊπλάιν», σχολιάζοντας τα οικονολογικά προβλήματα, παρατήρησε: «Με κατανόηση βλέπουμε τα οικολογικά προβλήματα, για τα οποία είχε δηλώσει επανειλημμένα η βουλγαρική πλευρά ακριβώς για αυτό το λόγο όλες οι δυνάμεις της εταιρίας μας σήμερα είναι προσηλωμένες στη λύση ακριβώς αυτών των προβλημάτων.

Με βάση τις αντίστοιχες αιτήσεις των Υπουργείων της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, κάνουμε επιπρόσθετες εξερευνήσεις των τεχνολογικών λεπτομερειών στο πλαίσιο του σχεδίου και ελπίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο κιόλας θα ολοκληρώσουμε τη διατύπωση των απαραίτητων εγγράφων σχετικά με την επίδραση του πετρελαιαγωγού στο φυσικό περιβάλλον». «Η παρουσία μας δεν θα προξενήσει ζημιά ούτε στην οικολογία, ούτε και στην κοινωνική ζωή της περιοχής»,- διαβεβαίωσε ο Βλαντισλάβ Γιεμελιάνοφ.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην οικονομική αποδοτικότητα του πετρελαιαγωγού, ο Γιεμελιάνοφ παρατήρησε ότι «η οικονομική αποδοτικότητα του σχεδίου για τη Βουλγαρία θα είναι μεγαλύτερου επίπεδου απ' ό,τι τα διαμετακομιστικά. Εννοείται ότι σήμερα είναι δύσκολο να ονομάσει κανείς κάποιο συγκεκριμένο ποσό, όμως σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το κάθε ευρώ, τοποθετημένο σ΄αυτό το σχέδιο θα δώσει τουλάχιστον τρία ευρώ κέρδους μέσα στα πλησιέστερα χρόνια».

Εκτός απ' αυτό, το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη βρίσκεται τώρα σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Ολοκληρώθηκε σχεδόν πλήρως η τεχνικο-οικονομική τεκμηρίωσή του. Τέλιωσε και η εξπερτίζ αναφορικά με την επίδρασή του πετρελαιαγωγού στο φυσικό περιβάλλον. Ο Βλαντισλάβ Γιεμελιάνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα υλοποιηθεί ήδη ως το 2015.

Ο Μιχαήλ Μπαρκόφ, αντιπρόεδρος της εταιρίας «Τρανσνέφτ» η οποία είναι ένας από τους βασικούς μέτοχους του σχεδίου, παρατήρησε σε σχέση με αυτά ότι σήμερα σε διάφορα επίπεδα ετοιμότητας βρίσκονται 7 σχέδια πετρελαιαγωγών οι οποίοι θα εξασφαλίσουν την μεταφορά πετρελαίου, παρακάμπτωντας τα τουρκικά στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, όμως ο «πιο προωθημένος απ' αυτούς είναι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πούτιν:Η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει τα πρωτεία της στο διαστημικό τομέα


Αυτή την δήλωσε έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύσκεψη στο Κορολιόφ.

Στα περισσότερα σχέδια εξερεύνησης και αξιοποίησης του Διαστήματος η χώρα μας ήταν ανάμεσα στους σκαπανείς»,- υπογράμμισε ο Πούτιν. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ως το 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης ανάπτυξή του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς διαστημικού Σταθμού, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής και της εκτόξευσης του κεντρικού εργαστηρίου-κόμβου πολλαπλής χρήσης και δύο ενεργειακών μονάδων.

Εκτός απ' αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις αρχές του 2011 από το κοσμοδρόμιο Κουρού στην γαλλική Γουιάνα θα εκτοξευτεί ο ρωσικός πύραυλος φορέας «Σογιούζ». Αργότερα στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των προγραμμάτων εξερεύνησης του μακρινού Διαστήματος ο ρωσικός διαπλανητικός Σταθμός Fobos-Grunt θα μεταφέρει στην αριανή τροχιά μια διαστημική συσκευή βολιδοσκόπησης των Κινέζων εταίρων μας.

«Χαιρετίζουμε την ανοιχτότητα και την εμπιστοσύνηση στον τομέα των διαστημικών εξερευνήσεων»,- υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Μουσείο της Διαστημικής και θα συναντηθεί με κοσμοναύτες. Το Διάστημα από καιρό είναι ο πρωτοπόρος τομέας για τη Ρωσία και μπορεί να γίνει άξονας της εθνικής ιδέας της χώρας. Σήμερα στη Ρωσία κατασκευάζονται 23 διαστημόπλοια, ανάμεσα στα οποία είναι τόσο τα επανδρωμένα Σογιούζ, όσο και τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια επανεφοδιασμού «Προγρες».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Γιατί δεν έγινε φέτος η σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ (και στεναχωρήθηκε ο Μπαρόζο)?


Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην πρόσφατη του συνέντευξη στους «Τάιμς» του Λονδίνου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη σημερινή κατάσταση στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

-Απαντώντας στην ερώτηση: «Κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ο πολιτικός και δημοσιολόγος Φιόντορ Λουκιάνοφ δήλωσε: «Αν και υπήρχε κάποιο μέρος του κόσμου, όπου η άνοδος του Μπαράκ Ομπάμα στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ είχε προκαλέσει τεράστιο ενθουσιασμό, τέτοιο μέρος μάλλον, ήταν πρώτ' απ' όλα η Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι είδαν στον Ομπάμα οικείο ως προς το πνεύμα τους άνθρωπο, ο οποίος μιλούσε για πολύπλευρες προσεγγίσεις κατά τη λύση των προβλημάτων, για διπλωματία αντί για υπαγόρευση, επισημάνοντας την ανάγκη της επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων. Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απαρνήθηκε τις δηλώσεις του, όμως αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λύνουν τα διεθνή προβλήματα με διάφορους εταίρους, μαζί και με την ΕΕ, αλήθεια, αυτή τη φορά χωρίς κάποιες ιδιαίτερες προτεραιότητες των Βρυξελλών!»,- παρατήρησε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ.
-Γιατί αναβλήθηκε η ετήσια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ;

-Ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, απαντώντας σ΄αυτη την ερώτηση, είπε τα ακόλουθα:

«Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ στο τέλους του 2009, αντί για τη συσπείρωση της ΕΕ πολιτικά, είχε, κατα τη γνώμη μου, το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι μεγάλες χώρες, με τις δικές τους φιλοδοξίες άρχισαν να καταβάλλουν προσπάθειες αυτοτελούς υπεράσπισης των συμφερόντων τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, παραγνωρίζοντας συχνά την γενική πολιτική της ΕΕ. Οι Νεοευρωπαίοι, με τη σειρά τους, άρχισαν να τείνουν προς την Ουάσιγκτον, περιφρονώντας κάποτε τη γνώμη των Βρυξελλών, κάτι που ανταποκρινόταν στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στον κόσμο διαδέχονται η μιά την άλλη πολύ γρήγορα και όποιος δεν προλαμβάνει να αντιδράσει αμέσως σ΄αυτές τις εξελίξεις, χάνει την δυνατότητα επίδρασης σ΄αυτή τη διαδικασία! ΄Ισως για αυτό τον λόγο έπεσε κάπως το ενδιαφέρον του Ομπάμα για τις επαφές με τις Βρυξέλλες; Λαμπρή απόδειξη για αυτό είναι η αναβολή της ετήσιας Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, που έγινε ακριβώς με πρωτοβουλία των Αμερικανών. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να προσβάλουν τους Ευρωπαίους. Τους είπαν απλώς, ότι δεν καταλαβαίνουν με ποιόν συγκεκριμένα πρέπει να έχουν να κάνουν τώρα. Πραγματικά η δομή της ΕΕ είναι αρκετά πολύπλοκη: υπάρχει γενικός πρόεδρος αυτής της οργάνωσης. Υπάρχει πρόεδρος της χώρας που προεδρεύει στην ΕΕ. Υπάρχει Ύπατος Αρμοστής για τις εξωτερικές υποθέσεις. Με ποιόν, λοιπόν, πρέπει να διεξάγονται οι συνομιλίες;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο στην εν λόγω συνέντευξή του στους «Τάιμς» παρατήρησε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ωστόσο σπάνιες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία και θα είναι «λυπηρό αν δεν τις αξιοποιήσουμε». Εξάλλου, κατά τη γνώμη πολλών εμπειρογνωμόνων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ κινούνται σήμερα προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να περικόπτουν τις δαπάνες ως αναγκαίο μέτρο ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, ενώ η ΕΕ το αντίθετο μπήκε στο δρόμο της σκληρής οικονομίας των δαπανών. Μια συσπειρωμένη ΕΕ, περνώντας μέσα από μιά σειρά πολύπλοκων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αποδείξει και πάλι το πολιτικό και το οικονομικό της βάρος. Μόνο τότε η συνεργασία της με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, θα βγει σε νέους ορίζοντες»,- θεωρεί ο Ρώσος πολιτικός και δημοσιολόγος Φιόντορ Λουκιάνοφ.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνεχίζεται το μυστήριο με το ΑΤΙΑ, που "έκλεισε" το αεροδρόμιο στην Κίνα!



Ηταν Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010 όταν εμφανίσθηκε ένα περίεργο ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από το αεροδρόμιο της πόλης Hangzhou στην ανατολική Κίνα. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο εντοπίστηκε από τα ραντάρ του αεροδρομίου γύρω στις 8.30 το απόγευμα.

Αν και αρχικά οι υπεύθυνοι του αεροδρόμιου, ανακοίνωσαν ότι το UFO ήταν ορατό μόνο στα ραντάρ του αεροδρομίου, σύντομα οι αυτόπτες μάρτυρες τους διέψευσαν. Μάλιστα, ένας από αυτούς κατάφερε και φωτογράφισε το αντικείμενο (η φωτογραφία που βλέπετε δημοσιεύτηκε στο news.ifeng.com).

Ένας οδηγός λεωφορείου, περιέγραψε αυτό που είδε ως "ένα ιπτάμενο αντικείμενο που ανέπτυξε απότομα υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα, σα να ήθελε να ξεφύγει από κάτι", ενώ όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μία "φωτεινή δέσμη" που διέσχισε τον ουρανό.

Ακριβώς το ίδιο αντίκρισαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, που παραδέχτηκαν ότι "είδαν στον ουρανό ένα φωτεινό αντικείμενο που είχε πολύ μεγάλη ταχύτητα", ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι ανέφεραν πως αυτό που είδαν έμοιαζε με κομήτη, που φλεγόταν καθώς μπήκε στην γήινη ατμόσφαιρα.

Οπως ήταν φυσικό δημιουργήθηκε αναστάτωση στο αεροδρόμιο , με αποτέλεσμα να ακυρωθούν συνολικά 18 προγραμματισμένες πτήσεις. Για περίπου 50 λεπτά καμία πτήση δεν πραγματοποιήθηκε από και προς το αεροδρόμιο και η εναέρια κυκλοφορία αποκαταστάθηκε 1 ώρα μετά την εξαφάνιση του ιπτάμενου αντικειμένου από τα ραντάρ.

Τι "είδε" το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Τις επόμενες ημέρες οι μαρτυρίες για το περίεργο αντικείμενο πολλαπλασιάστηκαν με πιο σημαντική εκείνη από το Εθνικό Αστεροσκόπο της περιοχής που κατέγραψε ένα παράξενο αντικείμενο, να "λάμπει" στον ουρανό. Μέσω υψηλής ισχύος τηλεσκόπιο, κατάφεραν να δουν καλύτερα το άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο.

Οπως δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους εκεί -ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του- " το αντικείμενο χωριζόταν σε τρεις περιοχές, η ανώτερη ήταν τριγωνική με χαμηλό φωτισμό, το κέντρο ήταν εξαιρετικά φωτεινό, με λευκό, μπλε και κόκκινο φως να αναβοσβήνει εναλλάξ, και ακολουθούσαν τομείς που παρουσίαζαν ελαφρό πράσινο φως".

Επισήμως ο καθηγητής, ανώτερος μηχανικός Yang Zhenyu είπε ότι "σύμφωνα με την οπτική ανάλυση επρόκειτο για ένα γυαλιστερό αντικείμενο που φαινόταν να ήταν στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας και εκτιμάται ότι ήταν τεχνητό".

Διέταξαν έρευνες οι κινέζοι.

Κάτω από την πίεση της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, οι αρχές της Κίνας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε έρευνες για να διαπιστωθεί τι ήταν το αντικείμενο που αναστάτωσε ολόκληρο αεροδρόμιο. Ετσι μία εβδομάδα μετά, το Πεκίνο έδωσε εντολή να σταλούν εμπειρογνώμονες στο Hangzhou, aνάμεσά τους και δύο οργανώσεις έρευνας των UFO: το UFO Research Center από τη Σαγκάη και η UFO Research Association από το Πεκίνο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για στρατιωτικό σκάφος, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Στην πρώτη επαφή με τους δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας Zhou Xiaoqiang από την UFO Research Association , δήλωσε ότι "το αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικειμένου, μπορεί να μην είναι τελικά UFO", σκορπώντας απογοήτευση στους ανά τον κόσμο ουφολόγους.

Το ερώτημα πάντως που κλασικά τίθεται σε τέτοιες περιπτώσεις, παραμένει αναπάντητο : αν ήταν UFO θα το παραδέχονταν δημοσίως;


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τα UAV αντιστέκονται στην οικονομική κρίση


Τα μη επανδρωμένα μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη (UAV) έκλεψαν την παράσταση στην αεροπορική έκθεση του Φαρνμπόροου, στη Μεγάλη Βρετανία. Παρά την οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας συμπιέζονται οι αμυντικοί προϋπολογισμοί, τα στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών που παρευρέθησαν στην έκθεση, εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι πωλήσεις των UAV θα πληγούν λιγότερο από εκείνες των συμβατικών μαχητικών.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η βιομηχανία Northrop Grunman πούλησε πέρυσι μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας 33,8 δισ. δολαρίων. Ακόμη πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των UAV ήταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Boeing, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ήδη εκτεταμένα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που βομβαρδίζουν περιοχές ανταρτών στη μεθόριο του Πακιστάν. Εχουν την ικανότητα να πετάνε σε ύψος 60.000 ποδών και να πλήττουν στόχους με χειρουργική ακρίβεια, ενώ ο χειριστής τους βρίσκεται σε κάποια αεροπορική βάση, χιλιάδες μίλια μακριά. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προέβλεψε ότι το μαχητικό F35 που αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι το τελευταίο στην ιστορία που θα χρειάζεται πιλότο στο κόκπιτ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσία διαπραγματεύεται την πώληση ISKANDER


Η Ρωσία διεξάγει συνομιλίες με εξαγωγικούς πελάτες για την προμήθεια του τακτικού βαλλιστικού συστήματος πυραύλων Iskander, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της κρατικής Rosoboronexport.

Ο Alexander Mikheyev επεσήμανε πως είναι πολύ νωρίς για να αναφέρει τους πελάτες ή τις χώρες με τις οποίες διεξάγονται οι συνομιλίες. Είναι όμως η πρώτη φορά που επισήμως επιβεβαιώνεται η πρόθεση αλλά και εμπράκτως η εκκίνηση διαδικασίας εξαγωγής του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους πιθανούς πελάτες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ενώ άλλοι είναι η Συρία, το Βιετνάμ, η Αλγερία κλπ


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νόμιμη(!!)η ανεξαρτησία του Κοσόβου.Άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου με την βούλα του ΔΔΧ


Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, απεφάνθη σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση αυτή, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για τα αυτονομιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο, όπως επίσης για τις στάσιμες διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ.

Το δικαστήριο "αποφαίνεται ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου του 2008 δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Χισάσι Οουάντα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο θεωρεί επαρχία της. Το Βελιγράδι προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αποφανθεί όσον αφορά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως και να φέρει την Πρίστινα εγγύτερα σε μια ένταξη στον ΟΗΕ.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki