Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Αμερικανοί έκαναν ντου στο σπίτι του Ρενέ Όμπερμαν της Deutsche Telecom, για μίζες στα βαλκάνια!


Στην παγίδα των Αμερικανών -που έχουν βαλθεί να εξαρθρώσουν το κλασικό σύστημα λαδώματος «Made in Germany», προφανώς γιατί έχασαν εμπορικά κατά κράτος από τη δράση του- βρίσκεται πλέον και η κραταιά Deutsche Telecom (D.Τ.).

Ομπερμαν και Μέρκελ στη χρυσή εποχή του 2007Η τελευταία, που διαφεντεύει και τον δικό μας ΟΤΕ (κατέχει το 30% και το management), έχει τεθεί στο στόχαστρο και των εισαγγελικών αρχών της Βόνης και ελέγχεται για βαλκανικές μίζες που φέρεται να διοχέτευσε σε αξιωματούχους των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου – δύο από τις αγορές στις οποίες D.Τ. έχει διεισδύσει, βάσει της καλοστρωμένης και επιθετικής στρατηγικής την οποία ανέπτυξε όταν τα καθεστώτα κατέρρευσαν και τα σύνορα άνοιξαν. Τότε, το γερμανικό μπαξίσι ήταν υπερόπλο, ενώ το αμερικανικό imperium αποδείχτηκε αναποτελεσματικό για τις ισχυρές πολυεθνικές, που είδαν την πλάτη των Γερμανών.

Αυγουστιάτικο ντου

Πώς όμως έχει το νέο κεφάλαιο των ερευνών για την D.Τ. και πώς άρχισε:

* Ολα άρχισαν από αμερικανικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που έφτασε στην Εισαγγελία της Βόνης (έδρα και της D.Τ.). Σύμφωνα με αυτό -το επιβεβαιώνουν πλέον Εισαγγελία και D.Τ.- ζητείται η ιχνηλάτηση χρήματος για φερόμενες πράξεις δωροδοκίας σε Σκόπια και Μαυροβούνιο, σε συγκεκριμένους αξιωματούχους, με σκοπό τον έλεγχο των αγορών τηλεπικοινωνιών από την Telecom.

* Οκτώ πρόσωπα εμπλέκονται σ’ αυτές τις μίζες, σύμφωνα με ανακοινώσεις της D.Τ. και της Εισαγγελίας.

Μεταξύ αυτών εμπλέκεται και ο κορυφαίος της D.Τ., ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Ρενέ Ομπερμαν.

* Εντύπωση προκαλούν διάφορα σημαδιακά, όπως:

α) Η έφοδος της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στο σπίτι του Ρενέ Ομπερμαν έγινε στις 31 Αυγούστου 2010 και αποσιωπήθηκε εκκωφαντικά! Μόλις σήμερα η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι από το διαμέρισμα του Ρενέ Ομπερμαν κατασχέθηκε πλήθος υλικού και ότι σε βάρος του καθώς και κατά άλλων προσώπων «υφίσταται μια αρχική υποψία ύστερα από το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ». Προφανώς η γερμανική σιωπή δεν μπορεί να αποδοθεί σε τακτ έναντι του Ομπερμαν, επειδή μόλις είχε νυμφευθεί (στις 14/8/2010) γνωστή TV persona, αλλά στη δυσφορία έναντι του πολυμέτωπου αμερικανικού pressing στη γερμανική βαριά βιομηχανία.

β) Αποστροφή ανακοίνωσης της D.Τ., για την προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται σε βάρος της, αναφέρει ότι «εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε με την Εισαγγελία», κάτι που ευθέως παραπέμπει σε κωλυσιεργία, αν αφορά την ίδια υπόθεση.

γ) Η είδηση για την έφοδο των Αμερικανών στην D.Τ. (έτσι είχε φτάσει αρχικά στην «Ε», το απόγευμα της Τρίτης) διακινούνταν στην Αθήνα πολύ πριν κινητοποιηθούν ακόμα και τα ΜΜΕ της Βόνης, όπως το «Der Spiegel», που παραδοσιακά διατηρούν ισχυρές πηγές πληροφόρησης στην D.Τ.

* Προς στιγμήν, δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι και μάρτυρες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στην αρχή ή φρεναρισμένη από τους Γερμανούς. Γκαζωμένοι είναι μόνον οι Αμερικανοί, οι οποίοι πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ξέρουν επακριβώς ποιοι έδωσαν, ποιοι Βαλκάνιοι πήραν, πότε, πόσα και γιατί. Αυτοί μπορεί να μην πούλησαν ακριβά και να μην έπιασαν τους τομείς που κατέλαβαν στις νέες αγορές οι Γερμανοί, έχουν όμως υψηλή τεχνογνωσία στο «follow the money».

Το «χρυσό παιδί»

* Ο Ρενέ Ομπερμαν, το χρυσό τέκνο της D.Τ. (γεννημένος το 1963), τον οποίο οι «πληγέντες» από το εσωτερικό της Telecom αποκαλούν mister Ντόμπερμαν, για τα μέτρα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει, μπλέκεται στην υπόθεση από άλλη θέση που κατείχε την ερευνώμενη περίοδο. Πρόεδρος της D.Τ. είναι από τον Νοέμβριο του 2006.

Τότε, ήταν επικεφαλής της Τ-Mobile International και υπεύθυνος για όλες τις συμμετοχές της D.Τ. στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Του αποδίδεται ότι, στο πλαίσιο μιας συνάντησής του, το 2005, με τον πρόεδρο της Mak-Telecom (Makedonia Telecom) έθεσε ως προϋπόθεση, προκειμένου η εταιρεία να καταβάλλει μέρισμα χρήσης, να μη γίνει το προγραμματισμένο άνοιγμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών στα Σκόπια, και να μείνουν εκτός νυμφώνος οι «μνηστήρες». Εκεί έπεσε και το χρήμα της φερόμενης δωροδοκίας.

Η Mak-Telecom είναι μέλος του ομίλου Magyar και θυγατρική της Deutsche Telecom, η οποία πλέον μέσω του ΟΤΕ ελέγχει και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας των Σκοπίων (MTS), την άδεια της οποίας ο οργανισμός είχε αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού επίσης και μιζών.

Οπως αποκαλύπτουν ακόμα και τα αρχεία του Π. Καρακώστα, οι εθνικοί προμηθευτές Intracom και Siemens έδιναν τα μπαξίσια και μετά τα έβρισκαν με τον ΟΤΕ με τις αναθέσεις. Ενδιαμέσως, διαβιούσαν πλουσιοπάροχα, για το δήθεν βαλκανικό όραμα του ΟΤΕ, μιζαδόροι, επίορκοι, ΚΥΠΑΤΖΗΔΕΣ, διαφημιστές, δημοσιογράφοι και λοιποί.

Δικαστικός φάκελος για μίζες του ΟΤΕ πίσω από τη διεκδίκηση της άδειας κινητής τηλεφωνίας στα Σκόπια, έχει τεθεί στο αρχείο της Ευελπίδων.

Επειδή η γερμανική όψη των βαλκανικών μιζών της D.Τ. είναι μόλις στην αρχή, μεταφέρουμε την άγνοια της Telecom ακόμα και για το περιεχόμενο της δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ, αλλά και χθεσινή δήλωση του Ρενέ Ομπερμαν, που αναφέρει ότι: «Η D.Τ. δεν ανέχεται διαφθορά σε κανέναν τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων», ενώ ο ίδιος αντικρούει ως λανθασμένες τις κατηγορίες των εισαγγελικών αρχών.

Εν αναμονή πάντως των αποτελεσμάτων, ουδείς μπορεί να αντιλέξει ότι μαίνεται ο αμερικανογερμανικός εμπορικός πόλεμος.

Η παγίδα των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί, όπως και στην περίπτωση της Siemens, με παγίδα τον νόμο κατά της διαφθοράς ξένων εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, υπό την επίβλεψη του SEC, τώρα «εμβόλισαν» και την Deutsche Telecom. Και αυτή, όπως παραδοσιακά όλες οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες, για να πουλήσουν (όπλα, οχήματα, βιομηχανικό εξοπλισμό, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ιατρικά μηχανήματα, ενεργειακά συστήματα κ.ά.) ή για να κατακτήσουν τις αγορές της πρώην Σοβ. Ενωσης και για να διεισδύσουν στην ενδιαφέρουσα πολιτικοστρατηγικά βαλκανική ενδοχώρα, πλήρωσαν μίζες. Τώρα οι Αμερικανοί θέλουν τη ρεβάνς.

Το αποδεικνύουν οι καυτοί φάκελοι με τις μίζες της Siemens, της Krauss Maffei, της ΜΑΝ, της Daimler Benz-Mercedes, της HDW, της Ferrosthal και έχει ο θεός.

Εδώ πάντως, ως προς τον ΟΤΕ, οι κυβερνώντες ποιούν την νήσσαν. Το ΠΑΣΟΚ που θα ανέστρεφε την πώληση του ΟΤΕ στην D.Τ., και που είχε καταγγείλει ως «ληστρικό» το sharehold agrement που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνθηκολόγησε πλήρως.

Μπορεί μάλιστα και να πουλήσει στην D.Τ. και το υπόλοιπο 20% που ελέγχει στον ΟΤΕ.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο τότε αρμόδιος υπουργός Ν. Σηφουνάκης με στόμφο είχε αναγγείλει ότι η D.Τ. δεν θα διωχθεί από τον ΟΤΕ, λόγω δημοσιονομικής δυσπραγίας!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Καθηλωμένα τα Γερμανικά Eurofighter λόγω προβλήματος


Λόγω εντοπισμού κάποιου πιθανού προβλήματος στα εκτινασσόμενα καθίσματα (ανοίγει ο ιμάντας κατά την εκτόξευση) η γερμανική Αεροπορία καθήλωσε όλα τα μαχητικά EF-2000 μέχρι να ολοκληρωθούν οι προληπτικοί έλεγχοι. H καθήλωση του στόλου των 55 μαχητικών ισχύει από χθες.

Η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα εντοπίστηκα κατά την διάρκεια τακτικού ελέγχου δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ο οποίος συμπλήρωσε ότι "Η αστυνόμευση του γερμανικού εναερίου είναι εγγυημένη. Αυτή η αποστολή έχει αναληφθεί από τα Phantom. Για αυτό το σκοπό έχει πραγματοποιήθει μια αναδιάταξη μάχης, με τα Phantom της αεροπορικής βάσεως Wittmund στην Κάτω Σαξονία να έχουν μετασταθμεύσει στο Neuburg της Βαυαρίας, όπου σταθμεύουν ορισμένα από τα καθηλωμένα Eurofighter.

Ο συνταγματάρχης Ανδρέας Pfeiffer, διοικητής της Πτέρυγα Μαχητικών 74 στο Neuburg, δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio IN, "υπάρχει ένα πρόβλημα που έχει αποδειχθεί σε μία προσομοίωση στην Αγγλία. Αυτή τη στιγμή ερευνάται. "Στη διαδικασία εξόδου θα μπορούσε να ανοίξει κατά λάθος ένα ιμάντας. Αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος που κάθεται στο κάθισμα εκτίναξης, μπορεί να εκτιναχθεί έξω από το χειριστήριο, ξεχωριστά από το κάθισμα", δήλωσε ο Pfeiffer στο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης Ingolstadt.

Αφορμή για την προσομομοίωση ήταν ο θάνατος ενός Σαουδάραβα χειριστή στα τέλη Αυγούστου στην Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times της Γερμανίας, ο συγκυβερνήτης του μαχητικού, κατά τη διαδικασία εξόδου, διαχωρίστηκε από το εκτινασσόμενο κάθισμα. Ήταν η δεύτερη θανατηφόρα συντριβή μαχητικού Eurofighter.

Με πάνω από 90.000 πτητικές ώρες χωρίς ατυχήματα μέχρι σήμερα, το Eurofighter θεωρείται ως το ασφαλέστερο μαχητικό αεροσκάγος στον κόσμο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το πρόβλημα αεράμυνας της Τουρκίας


Του Μουράτ Γετκίν
Ανασκαλεύοντας το αρχείο μου τις προάλλες, βρήκα ένα έγγραφο. Ήταν η τρισέλιδη απάντηση που έδωσε το ΓΕΕΘΑ στις ερωτήσεις που απηύθυνα το 1993, όταν ήμουν συντάκτης της Turkish Daily News σε θέματα άμυνας και διπλωματίας. Ερωτήσεις που αφορούσαν το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας Θυμάμαι ότι τότε αναδείξαμε θέμα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ενώ το έγγραφο –απάντηση το έκρυψα στο αρχείο μου.

Το έγγραφο είχε την υπογραφή του ταξιάρχου Χουρσίτ Τολόν, που τότε ήταν Γενικός Γραμματέας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Είχα απευθύνει τρεις ερωτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να κριθούν με βάση το κλίμα της εποχής και τη δράση της Δύναμης Σφυρί, που προστάτευε τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, επιχειρώντας από το Ιντζιρλίκ.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την περίπτωση που η Τουρκία δεχόταν πυραυλική επίθεση στο εγγύς μέλλον.

Το ΓΕΕΘΑ μας απάντησε ότι αναμένεται αύξηση της πυραυλικής απειλής από τη Συρία και από το Ιράν, ενώ δεν υπήρχε απειλή από το Ιράκ.
Ας δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα σήμερα.

Η εκτίμηση του ΓΕΕΘΑ ήταν σωστή. Η πολυδιαφημισμένη απειλή από το Ιράκ αποδείχτηκε ότι ήταν μια σκέτη απάτη, ακόμα και με βάση τα πορίσματα των ανακρίσεων που έγιναν από το αμερικανικό Κογκρέσο. Όσον αφορά το Ιράν, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα πυρηνικό πρόγραμμα, η πυραυλική απειλή είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
Η δεύτερη ερώτηση ήταν η εξής: Η Τουρκία έχει στα χέρια της οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση; Αν όχι, ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν;

Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ ήταν αρκετά θαρραλέα:
«Με βάση τις δυνατότητες που έχει σήμερα το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, δεν είμαστε σε θέση να εξουδετερώσουμε εξ ολοκλήρου μια ενδεχόμενη επίθεση με τακτικούς βαλιστικούς πυραύλους».

Τότε, το 1993, η Τουρκία μόνο μια (έστω και περιορισμένη) δυνατότητα να εξουδετερώσει την πυραυλική απειλή, τα αεροσκάφη F-16. Αν έχουν απορία νέοι συντάκτες του χώρου, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία στον τομέα αυτό, θα τους απαντούσα το εξής: οι δυνατότητες της Τουρκίας to 2010 είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες του 1993.

Στον περίγυρό μας δεν υπάρχει άλλη σοβαρή χώρα πλην της Τουρκίας, που να μην διαθέτει σύστημα αεράμυνας για απειλές που είναι δυνατόν να προέλθουν από πυραυλικές επιθέσεις.

Για το λόγο αυτό, δίνω απόλυτο δίκαιο σε εκείνους που λένε ότι αντί της προμήθειας οπλικών συστημάτων, ο καλύτερος τρόπος για να περιφρουρηθεί η ασφάλεια της Τουρκίας, είναι η πολιτική και η διπλωματία. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα φροντίσουμε και τον τομέα αυτό.

Στο τρίτο ερώτημα, που ζητούσαμε να μάθουμε ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα σχέδια της Τουρκίας για το θέμα αυτό, το ΓΕΕΘΑ μας απαντούσε ως εξής:
«Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απόκτηση-μεταφορά τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, που θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας».

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της ακόμα και σήμερα σ’ αυτό το θέμα, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Επί πλέον, κάνει προσπάθειες για την προμήθεια συστημάτων S-300 και S-400 από τη Ρωσία, που είναι συστήματα ανταγωνιστικά των Πάτριοτ.

Να μην ξεχνάμε δε ότι υπάρχει και η αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θα μας προστατέψει από ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση του Ιράν, η εγκατάσταση της οποίας ενοχλεί ιδιαίτερα τη Ρωσία. Αν και η ομπρέλα δεν διαθέτει συστήματα εξουδετέρωσης πυραύλων, τα ραντάρ προειδοποίησης, που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, αποτελούν ένα είδος προστασίας.
Οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται.

πηγή:infognomon


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ιράν: Νέα υποβρύχια και πυραύλους για τους φρουρούς



Έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή είναι το ιρανικό Ναυτικό σύμφωνα με δηλώσεις του ο Αρχηγός του. Ο Ναύαρχος Habibollah Sayyari εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι το Ναυτικό του Ιράν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή απειλή συμπληρώνοντας ότι τα νέα μίνι υποβρύχια κλάσης Qadir θα ενταχθούν στη δύναμη του Στόλου σύντομα.

Ανέφερε επίσης ότι η παρουσία των ιρανικών πολεμικών στην περιοχή του κόλπου του Άντεν δεν αποσκοπεί μόνο στην αποτροπή πειρατικών ενεργειών αλλά και στην επίδειξη των ναυτικών δυνατοτήτων του Ιράν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένας άλλος Ιρανός Ναύαρχος ο Aziz Nasirzadeh επεσήμανε ότι η χώρα του μπορεί να σχεδιάσει πυραύλους αέρος-αέρος πιο προηγμένους από τους πυραύλους Phoenix που ήδη διαθέτει η ιρανική Αεροπορία.

defencenet

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αντίθετοι ΗΠΑ και Βαρθολομαίος για την λειτουργία στην Αγία Σοφία


Αντιτίθεται το Πατριαρχείο στις προθέσεις των ορθοδόξων των ΗΠΑ να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Αντιτίθεται στην πρόθεση των ορθοδόξων των ΗΠΑ να βρεθούν την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, για λειτουργία, στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο, δηλώνοντας αποστασιοποιημένο από τη συγκεκριμένη ενέργεια στις τουρκικές Αρχές.

Όμως γιατί το Πατριαρχείο αντιδρά και είναι κάθετα αρνητικό?

Ο «Οικουμενικός» Πατριάρχης, μη τολμώντας επισήμως και δια προσωπικής του δηλώσεως να λάβει θέσει στο ζήτημα της Αγιας Σοφιάς, αφού ο ίδιος ανέχτηκε όλα τα χρόνια να βλέπει την «Μεγάλη Εκκλησιά» να γίνεται από τους Τούρκους σκουπιδότοπος, να γίνεται περιστερώνας, να γίνεται πασαρέλα μόδας, να γίνεται εκθετήριο ειδών υγιεινής (σ.σ. σκεφθείτε κάτι ανάλογο να διέπραττε άλλος λαός, σε βάρος ισλαμικού Τεμένους!) και ουδέποτε άνοιξε το στόμα του να διαμαρτυρηθεί ή να επιδιώξει ο ίδιος να επαναλειτουργήσει την Αγιά Σοφιά, αποδεχόμενος, έτσι, δια της ένοχης σιωπής του ότι η Τουρκία μπορεί και είναι πρέπον το έτος 2010 να διευθύνει και να κατευθύνει την Ορθοδοξία, να μας λέει ο Τούρκος Νομάρχης αν πρέπει, πότε πρέπει και πως πρέπει να λειτουργούν οι Ορθόδοξες Εκκλησιές επειδή βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, ο «οικουμενικός» Πατριάτρχης, λοιπόν, μέσω του Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου κ. Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδη επεχείρησε να περάσει την επίσημη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το εν λόγω θέμα.

Και ποια είναι αυτή η «επίσημη» θέση; «…γνωρίζω υμίν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδεμίαν γνώσιν έχει περί δήθεν τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Αγίαν Σοφίαν, και μάλιστα εις συγκεκριμένην ημερομηνίαν εντός του τρέχοντος έτους, και επομένως αι σχετικαί διαδόσεις είναι απλώς φήμαι, αβάσιμοι και ανυπόστατο».



Σε πείσμα, λοιπόν, του «μη έχοντος γνώση» Πατριαρχείου, δεν πρόκειται περί «φημών» ή «διαδόσεων». Πρόκειται περί πραγματικού γεγονότος τη σημασία του οποίου αδυνατεί να συλλάβει ο Πατριάρχης «έγκλειστος» όπως είναι στους τοίχους του Φαναρίου και «αιχμάλωτος» στις επιδιώξεις του: Στις 17 Σεπτεμβρίου μία αντιπροσωπεία των «Αγιοσοφητών», περίπου 200 ατόμω, θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη και θα τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Αγια Σοφιά.

Οι «Αγιασοφίτες», όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή Τύπου στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης, κ. Κρις Σπύρου, ο οποίος και θα ηγείται της αντιπροσωπείας στην οποία θα συμμετέχουν οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κινήματος, άλλες εξέχουσες προσωπικότητες ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας κ. Μπαρντάκογλου ο οποίος πρόσφατα με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία, «θα πάνε με πνεύμα ειρήνης και με απόλυτη επίγνωση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου.

Για την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και τους σκοπούς του Παγκόσμιου Κινήματος των Αγιοσοφιτών» που είναι η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Χριστιανοσύνης και στην αποκατάσταση της Εκκλησιάς σε Καθεδρικό Ναό της Ορθοδοξίας όπως καθαγιάστηκε και λειτούργησε για περίπου χίλια χρόνια πριν την κατάκτησή του από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, είναι επισήμως ενήμερη η Τουρκική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ο Νομικός Σύμβουλος των «Αγιοσοφιτών» γνωστός Αμερικανός δικηγόρος κ. Λαίννυ Ντέηβις, συναντήθηκε, κατόπιν αιτήματός του και εξ ονόματος των «Αγιοσοφιτών», στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με Τούρκους αξιωματούχους ξεκινώντας, έτσι, το διάλογο και τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Χριστιανοσύνης, όπως απαιτεί το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο θα προσφύγει, τελικά, η «Παγκόσμια Ενορία της Αγιας Σοφιάς» αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτή, άλλωστε, είναι η ουσία του θέματος και όχι, φυσικά, αυτή καθ΄ εαυτή η Θεία Λειτουργία στις 17 Σεπτεμβρίου.στα σύνορα, αν εκεί τυχόν ήθελαν σταματήσουν την αντιπροσωπεία των «Αγιοσοφιτών» οι τουρκικές αρχές. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι με την συμβολική τέλεση της Θείας Λειτουργίας οριοθετείται με τον πιο ιερό τρόπο το αίτημα των «Αγιοσοφιτών» για την επαναφορά της Αγιας Σοφιάς σε ναό της Χριστιανοσύνης, σε Ιερό Τόπο Προσκυνήματος για τους Ορθόδοξους, όπως κάνουν οι Μουσουλμάνοι στη Μέκκα, οι Καθολικοί στον ¶γιο Πέτρο της Ρώμης και οι Εβραίοι στο τείχος του Σολομώντα, στα Ιεροσόλυμα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Τελ Αβίβ – Αθήνα: Οι πλευρές ενός τετραγώνου που αλλάζει



ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗ

Μια ιστορική συγκυρία και οι ελληνικές επιλογές

Η γεωγραφία είναι αμείλικτη. Κάποια στιγμή, η τεχνολογία θα την καταστήσει λιγότερο δεσμευτική –ήδη συμβαίνει σε αυξανόμενο βαθμό εδώ και χρόνια–, αλλά μέχρι να καταργηθεί από αναγκαία και ικανή συνθήκη σε θέματα ασφαλείας και στρατιωτικών συγκρούσεων, αν ποτέ γίνει αυτό, θα συνεχίσει να επιβάλλει επιλογές. Η εξελισσόμενη ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ οδήγησε το Ισραήλ στην επίσπευση της στρατηγικής προσέγγισης με την Αθήνα και στη συνειδητή επικοινωνιακή προβολή του γεγονότος, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι διαθέτει εναλλακτικές στην περιοχή. Το ενδιαφέρον αρχίζει από δω και πέρα.

Πρώην σύμμαχος, αυριανός ισλαμιστής

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ προφανώς δεν θα παραμείνουν εσαεί «στο κόκκινο», αλλά το πιθανότερο είναι ότι η μεταξύ τους εμπιστοσύνη δεν θα αποκατασταθεί στο προηγούμενο επίπεδο. Η Τουρκία έχει κάνει μια ισλαμική επιλογή και με αυτή θα πορεύεται στην επιδίωξή της να καταστεί περιφερειακή δύναμη, στόχος που αποτελεί διαχρονική σταθερά στην τουρκική πολιτική. Το Ισλάμ είναι το «όχημα» που ανέσυρε από την ιστορική φαρέτρα της προκειμένου να αναβιώσει την οθωμανική αύρα και να απευθυνθεί ως ηγέτιδα στα εκατομμύρια των ριζοσπαστικοποιούμενων μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής. Η διπλωματική σύγκρουση με το Ισραήλ είναι η διαβεβαίωση προς το μουσουλμανικό ακροατήριο ότι εννοεί το ρόλο της και δεν προσποιείται. Μόνο που την ίδια διαβεβαίωση εισπράττουν οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί. Οι εξελίξεις, εξάλλου, δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία. Κυοφορούνται εδώ και καιρό. Οι Αμερικανοί δεν έχουν ξεχάσει την άρνηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει το 2003 τη διέλευση των στρατευμάτων τους από το τουρκικό έδαφος για την εισβολή στο Ιράκ. Και οι Ισραηλινοί, βεβαίως, θυμούνται το «σόου» του Ερντογάν στο Νταβός τον περσινό Ιανουάριο, όταν αποχώρησε θεατρικά από κοινή τηλεοπτική συνέντευξη με τον Σιμόν Πέρες, εξαπολύοντας μύδρους κατά του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού για την επίθεση στη Γάζα. Η Τουρκία επιδεικνύει συνέπεια στο σχεδιασμό της και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ισλαμική επιλογή δεν είναι μια ευκαιριακή σημαία την οποία η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να υποστείλει. Ακόμα κι αν μια διαφορετική τουρκική πολιτική ηγεσία στο μέλλον θελήσει να την αλλάξει, δεν θα είναι εύκολο. Ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός έχει αρχίσει και διαποτίζει την τουρκική κοινωνία, αναπτύσσοντας τη δική του δυναμική στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της. Το ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, απηύθυνε 20λεπτο μήνυμα προς τον τουρκικό λαό με το οποίο του ζητεί να ασκήσει πίεση στην κυβέρνησή του προκειμένου να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ, να άρει την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους και να αποσύρει τις τουρκικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν καταδεικνύει ότι, κατά την εκτίμησή του, υπάρχει κοινό στο οποίο μπορεί να τον ακούσει.

Η προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ

Ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε στις 22 Ιουλίου την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ εδώ και τρεις δεκαετίες. Στη φωτό, καταθέτει στεφάνι στο ισραηλινό εθνικό μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ.
Η συνέχεια θα είναι πολύπλοκη. Η προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ είναι η μία παράμετρος της εξίσωσης. Η Αθήνα εξάλλου είχε ήδη αποφασίσει τη σύσφιξη των σχέσεων με το Τελ Αβίβ, πριν από την ραγδαία επιδείνωση του τουρκοϊσραηλινού κλίματος, προσβλέποντας σε οφέλη στους τομείς των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της αγροτικής τεχνογνωσίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, βεβαίως, της ασφάλειας και της άμυνας. Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, προσδίδουν επιπλέον διάσταση στη συνεργασία των δύο πλευρών. Μπορεί οι Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δήλωσαν ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν είναι ανταγωνιστική των σχέσεων με την Τουρκία, εκ των πραγμάτων, όμως, καθίσταται τέτοια.

Βέβαια, η Αθήνα, ορθώς, δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ ετεροπροσδιορίζονται από τις επιλογές της Τουρκίας και, καθώς φαίνεται, επιδιώκει την οικοδόμηση μιας πολυεπίπεδης, αυθύπαρκτης συνεργασίας, η οποία θα έχει στέρεες βάσεις και τη δική της δυναμική, ανεξαρτήτως της όποιας μελλοντικής εξέλιξης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Η προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ, όμως, εφόσον προχωρήσει, είναι μία μόνο πτυχή του σύνθετου σκηνικού που διαμορφώνεται στην περιοχή, μετά τη διαφαινόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ. Οι Κούρδοι θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα των εναλλακτικών επιλογών που αναδύονται στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας νέας αρχιτεκτονικής, η οποία θα διασφαλίζει τα δυτικά συμφέροντα. Το κουρδικό ομόσπονδο κράτος στο βόρειο Ιράκ έχει εξαρχής συμπεριληφθεί στον αμερικανικό (και τον ισραηλινό) σχεδιασμό ως βραχίονας ελέγχου της περιοχής και μάλιστα σε προωθημένο σημείο, στα ανατολικά της Τουρκίας. Η δε γεωγραφική διασπορά του κουρδικού πληθυσμού σε περιοχές άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος –Ιράκ, Ιράν, Συρία, Τουρκία– τον καθιστά ιδανικό «εργαλείο» παρέμβασης, ακόμα και αναδιάταξης των συνόρων. Δεν είναι τυχαία η έντονη παρουσία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο κουρδικό κρατικό μόρφωμα και η συμβολή τους στη συγκρότηση και την εκπαίδευση των κουρδικών ενόπλων σωμάτων και δυνάμεων ασφαλείας. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η κουρδική δραστηριότητα στην περιοχή στο εγγύς μέλλον. Η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς την Τουρκία, ότι αν δεν αλλάξει στάση στο θέμα του Ιράν και δεν χαμηλώσει τους τόνους προς το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον θα αναθεωρήσει τη θέση της στην πώληση όπλων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η διαρροή, που αποδίδεται σε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, είναι σαφής: «Ο πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι ορισμένες από τις τουρκικές ενέργειες προκαλούν ερωτήματα στο Κογκρέσο ως προς το αν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα τουρκικά αιτήματα προς εμάς, όπως όπλα για τον πόλεμο κατά του ΡΚΚ, δεν θα είναι εύκολο να τα περάσουμε στο Κογκρέσο».

Στρατηγικές επιλογές

Οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε ριζικό ανακάτεμα της τράπουλας και σε ορισμένους να επιβάλουν επιλογές, σε κάποιους άλλους, όμως, να ανοίξουν απρόσμενα παράθυρα ευκαιρίας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να διατηρήσει το καλό επίπεδο σχέσεων που ιστορικά έχει με τον αραβικό κόσμο. Είναι ένας από τους λόγους που την καθιστούν αξιόπιστο συνομιλητή και δυνητικό παίκτη στην περιοχή. Τα συμφέροντά της της υποδεικνύουν να μην απαξιώσει το διπλωματικό και ιστορικό κεφάλαιο που έχει οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες. Τα συμφέροντά της, όμως, επιβάλλουν εξίσου να μην αγνοήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη διάθεση (και την ανάγκη) του Ισραήλ για συνεργασία. Η συγκυρία, η οποία φαίνεται να αναδύεται στην ευρύτερη περιοχή, μας αφορά άμεσα, είναι από αυτές που ιστορικά εμφανίζονται έπειτα από πολλές δεκαετίες και δρομολογούν αλλαγές οι οποίες, όταν ολοκληρωθούν, αφήνουν στο πέρασμά τους κερδισμένους και χαμένους. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρεθεί από τη «σωστή» πλευρά και να μην μετρά, πάλι, πληγές.

m-epikaira

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ρ.Γκέιτς:"Πρέπει να κλείσουμε στρατιωτικές βάσεις"


Η δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, πως ο "στρατός πρέπει να κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα..", άρχισε να γίνεται πράξη.

Γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε να κλείσουν πολλές από τις "περιττές" στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες χρεώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

"Έχουμε πολλές βάσεις. Χρειάζεται επανεξέταση το θέμα των βάσεων, που χρησιμοποιούνται", δήλωσε ο στρατηγός Ρότζερ Μπράντι, στην ετήσια διάσκεψη της Ένωσης Πολεμικής Αεροπορίας.

Το κλείσιμο βάσεων σχετίζεται με την κυβερνητική απόφαση για μαχαίρι στις δαπάνες του Αμερικανικού πενταγώνου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διαστημικό τουρισμό ετοιμάζει και η Boeing αλλά με Ρωσικά σκάφη!!


Η εταιρία Boeing, η οποία εδρεύει στο Χιούστον, ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με την εταιρία μάρκετινγκ Space Adventures για την μεταφορά επιβατών στο διάστημα.

Το διαστημικό ταξίδι θα πραγματοποιείται με το διαστημικό σκάφος CST-100, το οποίο κατασκευάζει η Boeing για τη NASA. Το CST-100 μπορεί να μεταφέρει επτά επιβάτες και να πετάει σε χαμηλή τροχιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Boeing, το διαστημικό σκάφος θα είναι έτοιμο να ταξιδέψει ως το 2015.

Η εταιρία Space Adventure, η οποία εδρεύει στη Βιρτζίνια, έχει κλείσει θέσεις για επτά άτομα που θα συμμετάσχουν σε οκτώ αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η καθεμία έναντι εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως με ρωσικά διαστημικά σκάφη (!!!).

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί τιμή για τις πτήσεις της Boeing.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διχοτόμηση του Αιγαίου (ξανα)προτείνει η Άγκυρα.


Εντείνονται τα παζάρια για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο
Η Άγκυρα διεκδικεί βραχονησίδες και νησίδες του Αιγαίου, που δεν αναφέρονται σε Διεθνείς Συνθήκες

Αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων» απαιτεί η Τουρκία!

Με εντατικούς ρυθμούς και προς την κατεύθυνση που ορίζουν τα «ζωτικά συμφέροντα» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και οργανισμών, συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας για τη διευθέτηση των διμερών διαφορών σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο.

Το στίγμα της προωθούμενης συμφωνίας, η οποία εμπεριέχει το σπέρμα μελλοντικών εντάσεων στην περιοχή, δίνουν τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με τις αξιώσεις που προβάλλει η Τουρκία και συζητάει η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί «λύση» που θα επιτρέψει τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτω από την ομπρέλα των ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης της Τουρκίας θέτουν τις παρακάτω τρεις απαιτήσεις:

Στην όποια συμφωνία προκύψει, να γίνεται ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στα «τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο».

Η Ελλάδα να απεμπολήσει το δικαίωμά της να ορίσει ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, ανεξάρτητα από το εύρος της υφαλοκρηπίδας.
Στη συμφωνία να αναφέρεται ρητά ότι τελειώνει διά παντός η συζήτηση για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Χωρικά ύδατα «δαντέλα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν σχεδιάσει σε χάρτες τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, λαμβάνοντας κατά περίπτωση ως εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων άλλοτε τα 6 μίλια και άλλοτε τα 8. Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα απεμπολήσει οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η πληροφορία αυτή «δένει» απόλυτα με τις προειδοποιήσεις Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα άρει το Casus Belli για τα 12 μίλια μόνο αν πάρει τα ανάλογα ανταλλάγματα, τα οποία όπως όλα δείχνουν συνίστανται στις διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει χρήση του δικαιώματος που της προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να αποφύγει τη ρητή διατύπωση στην συμφωνία περί «τουρκικών ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο» που απαιτεί η Αγκυρα και αντιπροτείνει μια αναφορά στη Συμφωνία της Μαδρίτης. Πρόκειται για την συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ, προϊόν της αμερικανικής διαμεσολάβησης μετά το επεισόδιο των Ιμίων, στην οποία για πρώτη φορά η Αθήνα αναγνώρισε τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «αντάλλαγμα» που προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση η Αγκυρα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση του Αιγαίου, είναι η αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας των νησιών. Ωστόσο, η τουρκική «προσφορά» έχει ελάχιστη σημασία, από τη στιγμή που η εν λόγω συζήτηση θα διευκρινίσει και ζητήματα κυριαρχίας επί νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, που σύμφωνα με την Αγκυρα δεν αναφέρονται στις Διεθνείς Συνθήκες.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Για δωροδοκία κατηγορείται η Deutsche Telekom


Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι διεξάγουν έρευνες ώστε να διαπιστωθεί εάν στελέχη της Deutsche Telekom -συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου- δωροδόκησαν τις ρυθμιστικές αρχές ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να παραμείνουν οι ανταγωνιστές εκτός αγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών, Ρενέ Όμπερμαν, αρνήθηκε και χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές της Βόνης διερευνούν το ρόλο του κ. Όμπερμαν σε διάφορες υποθέσεις δωροδοκίας στην ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, όπου δραστηριοποιείται η ουγγρική Magyar Telekom Telecommunications. H Deutsche Telekom διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο στην ουγγρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Πέραν του κ. Όμπερμαν, στο «στόχαστρο» των αρχών βρίσκονται έξι ακόμη manager, καθώς και εργαζόμενοι εκτός Deutsche Telekom. Με βάση τις κατηγορίες, ο κ. Όμπερμαν ενέκρινε το 2005 καταβολές μερισμάτων σε Makedonski Telekom AD (MakTel), υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές της χώρας δεν θα απελευθερώσουν την αγορά στον ανταγωνισμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διερευνούν ύποπτες υποθέσεις δωροδοκίας σε χώρες των Βαλκανίων και για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2007. Η Magyar Telekom είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ.

Στο διάστημα μεταξύ 2002-2006, ο κ. Όμπερμαν ήταν διευθύνων σύμβουλος στην T-Mobile International, υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες της Deutsche Telekom εκτός Γερμανίας. Οι γερμανικές αρχές διερευνούν 27 ύποπτα συμβόλαια που αφορούν πληρωμές, ύψους 32 εκατ. ευρώ σε ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο, όπου δραστηριοποιείται η Magyar.

naftemporiki


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συμφωνία συνεργασίας για ΜΤΑ, multi-role transport aircraft υπέγραψαν η Ρωσία και η Ινδία



Το αεροσκάφος, στην κατηγορία μεταφορικής ικανότητας 15-20 τόνων, θα έχει εμβέλεια 2.500 χιλιομέτρων και προορίζεται, αφ’ ενός να αντικαταστήσει τα An-32 της Ινδικής Αεροπορίας προς το τέλος της δεκαετίας αλλά και να καλύψει αντίστοιχες ρωσικές ανάγκες.

Για την αρχική εξέλιξή του θα απαιτηθούν 600 περίπου εκατομμύρια δολάρια, ενώ σφήνα στις ινδικές ανάγκες προσπάθησε να μπει πρόσφατα η Ουκρανία, με την Antonov να προσφέρει μια έκδοση του An-148, που όμως ανακόπηκε πριν ξεκινήσει, τουλάχιστον για την ινδική περίπτωση.

Η ρωσο-ινδική συμφωνία για το MTA ανοίγει όμως τον δρόμο για το επόμενο μεγάλο βήμα, το PAK-FA, όπου οι δυο χώρες έχουν υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν η κάθε μια από 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κάθε μια έχει επίσης εκφράσει απαιτήσεις για 250 μαχητικά.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki