Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Πιο κοντά Ελλάδα - Τουρκία στη διασύνδεση φυσικού αερίου



Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 12 Οκτωβρίου ο τούρκος υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ για να συζητήσει την ολοκλήρωση των συμφωνιών διασύνδεσης φυσικού αερίου των δύο χωρών, μέσω του αγωγού ΙΤGΙ.

Ο αγωγός έχει συνδέσει ήδη το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία και την Ελλάδα και απομένει η κατασκευή του τμήματος ως την Ιταλία, αλλά και η εμπορική συμφωνία με τους προμηθευτές Αζέρους. Τον τούρκο υπουργό προσκάλεσε στην Αθήνα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης που τον συνάντησε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε χθες η βελγική προεδρία.

Στο περιθώριο του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης είχε διμερείς επαφές με την κυπριακή αντιπροσωπεία, τον βούλγαρο και τον ιταλό ομόλογό του για θέματα αγωγών. Στην επόμενη ενεργειακή Υπουργική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ, θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά την υπογραφή και των εμπορικών συμφωνιών για τον αγωγό ΙΤGΙ, αφού η μεν ελληνική πλευρά τα έχει βρει με τους Αζέρους και απομένει να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ Τούρκων και Αζέρων. Ο κ. Μανιάτης στις Βρυξέλλες συνομίλησε με εκπροσώπους του διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που φιλοδοξεί να μεταφέρει ιρανικό αέριο στην Ευρώπη.

ΤοΒήμα

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.