Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Στήριξη στο Κυπριακό και Ρωσικές επενδύσεις φέρνει ο Μεντβέντεφ στην Κύπρο



Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεβ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Η επίσκεψη του κ. Μεντβέντεβ στη Λευκωσία, η πρώτη Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο, κρίνεται ως εξαιρετικής πολιτικής σημασίας, εν όψει σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό και δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, όσον αφορά το εθνικό μας πρόβλημα.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται, επίσης, και σε επίπεδο διμερών σχέσεων, αφού αναμένεται να σηματοδοτήσει την ουσιαστική αναβάθμιση της ήδη ευρισκόμενης σε υψηλό επίπεδο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μεντβέντεφ ιστορική, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της δυναμικής των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που ήδη βρίσκονται, όπως ανέφερε, σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε, ακόμα, ότι ακρογωνιαίος λίθος της διμερούς συνεργασίας Κύπρου και Ρωσίας είναι η πολιτική και η οικονομική συνεργασία, σημειώνοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σθεναρούς υποστηρικτές της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και η θέση της έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ερωτηθείς ποιαν απάντηση έχει δώσει ο κ. Μεντβέντεβ στην επιστολή του Προέδρου Χριστόφια, όσον αφορά το τρίπτυχο των προτάσεών του για το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία «η Ρωσική Ομοσπονδία στηρίζει πλήρως τις προτάσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει, ακριβώς για να επιταχυνθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Σε ερώτηση, εάν έχουν απαντήσει και άλλες χώρες στην επιστολή του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη της Ρωσίας και επί της διαδικασίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ήταν ξεκάθαρες και οι δηλώσεις που έχει κάνει τόσο ο κ. Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη, αλλά και οι δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει από Ρώσους αξιωματούχους, αναφορικά και με τη διαδικασία που ακολουθείται στο Κυπριακό, ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ότι αποκλείονται τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, διότι η λύση θα πρέπει να είναι αμοιβαία συμφωνημένη, η οποία θα πάει και σε δημοψηφίσματα για να εγκριθεί από το λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε εξάλλου ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εκτείνονται σε όλους τους βασικούς τομείς, πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό, επενδυτικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό, υγείας και άλλους τομείς.

Η δυναμική που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσίας αποδεικνύεται και από τον αριθμό των συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας, που έχουν υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008, αλλά και των συμφωνιών που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Μεντβέντεβ στην Κύπρο», εξήγησε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «στη Μόσχα είχαν υπογραφεί οκτώ συμφωνίες και μία πολιτική διακήρυξη», και αναμένεται στη Λευκωσία να υπογραφούν άλλες δεκατρείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, καθώς και ένα τριετές σχέδιο δράσης για την περίοδο 2011-2013, το οποίο θεσμοθετεί την υφιστάμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς και τις δράσεις, και προωθεί το συντονισμό σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Όσον αφορά τα θέματα οικονομίας, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως είναι «σημαντικό το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών διαρκώς μεγαλώνει σε διάφορους τομείς», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η διμερής οικονομική συνεργασία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, δεδομένου του γεγονότος ότι Κύπρος και Ρωσία εκατέρωθεν αποτελούν σημαντικούς επενδυτές της οικονομίας των δύο χωρών». «Σημαντική είναι, επίσης, η υπογραφή του πρωτοκόλλου στη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Ο κ. Μεντβέντεβ, που θα συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπία, θα φθάσει στο παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας τα μεσάνυκτα με ειδική πτήση, όπου θα τον υποδεχθεί ο ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού.

Σήμερα στις 09:45 το πρωί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Μεντβέντεβ θα επιθεωρήσει άγημα της Εθνικής Φρουράς. Στη συνέχεια, θα γίνει η παρουσίαση των επίσημων αντιπροσωπιών των δύο χωρών και οι δύο Πρόεδροι θα μεταβούν στο προεδρικό γραφείο, όπου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες και θα γίνει η υπογραφή σχεδίου δράσης, διμερών συμφωνιών και μνημονίων.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μεντβέντεβ θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής.

Το απόγευμα, ο κ. Μεντβέντεβ θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.

Το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια, ο κ. Μεντβέντεβ θα ναχωρήσει για το παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα τον αποχαιρετίσει ο ΥΠΕΞ.

Ο ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε στο Ράδιο Ρωσία, ότι η Κύπρος αν και δεν θα αποτελεί πλέον φορολογικό παράδεισο για τους Ρώσους, ωστόσο, θα μετατραπεί σε ελκυστικό κέντρο για τους επιχειρηματίες. Η Ρωσία πάντοτε παρείχε στην Κύπρο δραστήρια, συνολική, ανεκτίμητη υποστήριξη και η συζήτηση του Κυπριακού με τη ρωσική πλευρά έχει ιδιαίτερη αξία, δήλωσε, εξάλλου, ο Μάρκος Κυπριανού σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
sigmalive


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.