Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κάνουν το ίδιο λάθος που είχαν κάνει στο Βιετνάμ



Οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν δεν κατέστρεφαν μόνο, αλλά και οικοδομούσαν. Η σκέψη αυτή διαπερνά την πρόσφατη συνέντευξη του αρχηγού της Διεθνούς δύναμης συνδρομής για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) Ντέβιντ Πέτρεους (David Petraeus)

Οι Αμερικανοί μπορούν να κατατάξουν στο ενεργητικό τους την κατασκευή χιλιάδων χιλιομέτρων δρόμων, σχολείων, τμήματων ιατρικής εξυπηρέτησης, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι δεν εκτιμούν και τόσο αυτά τα ευεργετικά τους έργα. Ο Πέτρεους, αναφερόμενος στις αιτίες που δεν επετρέπουν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να εξευμενίσουν το Αφγανιστάν, είπε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο εφοδιασμός τους ήταν ανεπαρκής. Τώρα όμως τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Οι Αμερικανοί είχαν ενισχυθεί με την αποστολή επιπρόσθετων 30.000 στρατιωτικών, εξοπλισμών και χρημάτων. Αλήθεια, δεν είναι κατανοητό γιατί ακριβώς την περίοδο της αύξησης της ισχύος της η ISAF υπέστησε τις πρωτάκουστες στη διάρκεια όλου του πολέμου απώλειες έμψυχου υλικού.

Ο στρατηγός, ποιός ξέρει γιατί δεν εξήγησε το φαινόμενο. Δυσκολεύτηκε να απαντήσει και στην ερώτηση: «Γιατί η στρατιωτική κατασκοπεία σχεδόν για 10 ολόκληρα χρόνια εξακολουθεί να πλανιέται μέσα στο σκοτάδι. Ίσως γιατί χωρίς τους ιθαγενείς δεν μπορεί να εκπληρωθεί το καθήκον που είχε τεθεί μπροστά του και το στήριγμα στην βοήθειά τους είναι μάταιο πράγμα; Στη συνέντευξή του ο Πέτρεους αφήνει να εννοηθεί πώς αναγνωρίζει την ύπαρξη του κινδύνου ότι τα εκπαιδευμένα από τους δυτικούς εκπαιδευτές τμήματα της αφγανικής αστυνομίας μπορούν να περάσουν στο πλευρό κάποιου διοικητή εκστρατείας είτε κάποιου μεγαλεμπόρου ναρκωτικών ακόμη.

Τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της διαφθοράς στις δομές εξουσίας στο Αφγανιστάν μπορούν να φέρουν όλους σε κατάσταση απόγνωσης. Ποιός θα βρίσκεται στο τιμόνι αν φυλακιστούν όλοι αυτοί οι προιστάμενοι; Εννοείται ότι και οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να διεξάγουν συνομιλίες με τόσο σάπιο καθεστώς.

Εξάλλου, ο Γερμανός πολιτικός και διεθνολόγος, καθηγητής, δόκτωρ Νόρμαν Πεχ (Norman Paech), που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πρόεδρος της ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς στη Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος στην διαμορφωμένη κατάσταση στο Αφγανιστάν είπε:

«Απ' όλα τα προαναφερόμενα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι στο Αφγανιστάν αναζητούν λύση, παρόμοια με τη λύση στο Ιράκ. Φαίνεται ότι θα παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό έως ότου σχηματίσουν σταθερή φιλοδυτική κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να κρατηθεί με την αμερικανική βοήθεια. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες απαίτησης της αποστολής νέων στρατευμάτων για να εξασφαλίσουν υπεροχή σε όλη τη χώρα».- είπε ο Νόρμαν Πεχ.

-Απ' ότι φαίνεται, το Αφγανιστάν δεν είναι ο μοναδικός σκοπός των ΗΠΑ σ΄αυτή την περιοχή. Ο Νόρμαν Πεχ συμφωνεί με αυτή τη γνώμη.
«Σε τελευταία ανάλυση γίνεται λόγος για το Ιράν. Στο Ιράν παραμένει η μοναδική κυβέρνηση που αντιτίθεται στους Αμερικανούς ενώ όλες οι άλλες κυβερνήσεις στην περιοχή- από τη Σαουδική Αραβία ως το Κουβέϊτ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν, είναι καθαρά φιλοδυτικές. Λείπει μόνο το Ιράν. Το πρόβλημα των πυρηνικών όπλων τον τελευταίο καιρό βγήκε στην πρώτη γραμμή. Γίνεται λόγος για την αλλαγή του καθεστώτος και τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου κυβέρνησης Μαλίκι στο Ιράκ ή κυβέρνησης Καρζάι στο Αφγανιστάν»,- σημείωσε ο Γερμανός εμπειρογνώμονας Νόρμαν Πεχ.

Οι δυτικοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν το καταλαβαίνουν αυτό καλύτερα από τους άλλους αν και προτιμούν να κρατούν σιωπή. Απαντώντας στην ερώτηση για την μαχητική ικανότητα του αφγανικού Στρατού ο Πέτρεους παρατήρησε με υπεκφυγές: «Αν εξασφαλιστεί η εκτόνωση της έντασης των ενόπλων συγκρούσεων ο αφγανισκός Στρατός μάλλον θα μπορέσει να προστατεύψει τον πληθυσμό» . Ας δεν εξασφαλιστεί; Και ποιές είναι οι βάσεις να υπολογίζουμε αυτή τη φορά σε κάτι άλλο;


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.