Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πουλάει τρέλα ο Εθνικιστής Γκρούεφσκι.Χαρακτήρισε "ακραίο" τον...ΓΑΠ!!!



Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα, στα Σκόπια, ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στη Νέα Υόρκη, κατέδειξαν ότι οι ελπίδες για επίλυση του ζητήματος της....
ονομασίας που δημιούργησαν κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν ψευδείς, διότι εκφράζουν εκ νέου εντελώς ακραίες θέσεις».
«Αυτό αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για όλους εμάς και δεν είναι προς την κατεύθυνση των εποικοδομητικών προσπαθειών για εξεύρεση λύσης », ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η επανάληψη της θέσης της Ελλάδας περί “erga omnes”, δηλαδή για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, και, αλλαγή του Συντάγματος, στην περίπτωση που χρειαστεί, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει μετατόπιση της θέσης της Ελλάδας

«Τέτοιες δηλώσεις διαψεύδουν πολλούς στη Μακεδονία, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις υποστήριξαν ότι η Ελλάδα είναι ευέλικτη, ενώ η Μακεδονία δεν είναι», είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να είναι αισιόδοξος ότι είναι εφικτό να υπάρξει λύση αλλά ότι η αισιοδοξία δεν επαρκεί.
Απαραίτητο, κατά τον κ. Γκρούεφσκι, είναι να υπάρχει εποικοδομητική στάση και από την άλλη πλευρά.

«Δεν ξέρω κατά πόσο τέτοιες δηλώσεις είναι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των θέσεών τους ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Εάν, όμως, πράγματι εμμένουν σε τέτοιες θέσεις, αυτό δεν αποτελεί εποικοδομητική στάση και δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην υπέρβαση του ζητήματος. Εάν πράγματι η Ελλάδα εμμένει σε αυτή τη θέση -και φαίνεται πως εμμένει, διότι την επαναλαμβάνουν συνεχώς-, αυτό δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτό που διακηρύσσουν.

Αφενός κατά καιρούς διακηρύσσουν ότι έχουν βούληση, ότι είναι εποικοδομητικοί και θέλουν να επιλυθεί το πρόβλημα, αφετέρου παρουσιάζουν μία θέση που είναι μια εντελώς ακραία θέση, ίσως πιο ακραία από τη θέση της προηγούμενης Κυβέρνησης», είπε ο κ. Γκρούεφσκι, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό.
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εάν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σχετικά με τις αναφορές ότι αποφεύγει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν είχε καν συμφωνηθεί. Υπενθύμισε ότι απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό για συνάντηση στην ΠΓΔΜ ή οπουδήποτε αλλού και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, εφόσον κρίνει (σ.σ. ο κ. Παπανδρέου) ότι αυτό θα συνεισέφερε στην ταχεία επίλυση του προβλήματος.

Κατά τον κ. Γκρούεφσκι, η δήλωση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με διάλογο μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών, δεν σημαίνει πως ο κ. Νίμιτς παραιτείται της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
«Δεν νομίζω πως παραιτείται. Υποδεικνύει ότι όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι σωστές και θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση αυτού του προβλήματος», δήλωσε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΕΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι ο «κύριος λόγος» που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη, σχετίζεται με την «αποτυχημένη προσπάθεια» να εξασφαλίσει κάποια συνάντηση με κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσαν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, η πλευρά της ΠΓΔΜ επεδίωξε να υπάρξει συνάντηση του κ. Γκρούεφσκι με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ή με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Μετά από αυτή την «αρνητική εξέλιξη», ο κ Γκρούεφσκι αποφάσισε τελικά να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη, μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.