Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφώνησαν τελικά Γαλλία-Ρωσία για τα Mistral


Στα τέλη του τρέχοντος μηνός φαίνεται ότι θα υπογραφεί οριστικά η συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας για τα ελικοπτεροφόρα σκάφη τύπου Mistral.

Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο και θα καλύψει την απόκτηση τεσσάρων σκαφών του τύπου.

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, δύο από τα Mistral θα ναυπηγηθούν ση Γαλλία, ενώ τα άλλα δύο σε ρωσικά ναυπηγεία, χωρίς να έχει προς το παρόν προχωρήσει η τελική επιλογή.

Το συμβόλαιο δε αυτό, όπως είναι γνωστό, είναι αποτέλεσμα της εξεύρεσης ενός αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία. Καταρχήν η Ρωσία επέμενε στην αγορά μόνο ενός γαλλικού ελικοπτεροφόρου, επιδιώκοντας να κατασκευάσει τα τρία άλλα στο έδαφός της. Εν τω μεταξύ, η προμήθεια στη Ρωσία δύο Μιστράλ μπορεί να δώσει στη Γαλλία τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα λεφτά που μπορεί να πάρει από την πώληση των τεχνολογιών της στη Ρωσία.

Ο ναύαρχος Βιτσότσκι δεν κρύβει ότι η ρωσική πλευρά είχε συμφωνήσει για αυτό τον συμβιβασμό εξαιτίας μιάς σειράς αντικειμενικών προβλημάτων. Αν δεν υπογράψουμε αυτό το συμβόλαιο, τότε θα μείνουμε πολύ πίσω στην τεχνολογία κατασκευής πλοίων τέτοιου τύπου,- διευκρίνισε ο ναύαρχος Βισότσκι.

Εξάλλου, κρίνοντας από τον γαλλικό τύπο, η πιθανή πια υπογραφή αυτού του συμβολαίου θα σταθεί ειδικό «μήνυμα ελπίδας» για τους εργάτες των ναυπηγείων της Σέν Ναζέρ, - γράφει συμπεραίνοντας ο σχολιαστής Μπορίς Τουμάνοφ.

Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της θεαματικής προσέγγισης των δυο πλευρών. Ας μην ξεχνούμε ότι εν μέσω Ψυχρού Πολέμου η γαλλική πολιτική ήταν πάντα οριακά τουλάχιστον διαφοροποιημένη, με τον στρατηγό Ντε Γκολ να διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Είναι προφανές ότι η γεωπολιτική πραγματικότητα παραμένει αναλλοίωτη παρά την κατάρρευση του διπολισμού και εν πολλοίς προσδιορίζει τις εξελίξεις τον 21ο αιώνα…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.