Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Απόκτηση υποθαλάσσιας στρατηγικής κρούσης μελετά το Π.Ν για τα TYPE-214



Ένα πρόγραμμα που θα μετατρέψει τα νέα υποβρύχια Type 214 του Π.Ν. σε στρατηγικά όπλα, μελετούν οι αρμόδιοι επιτελείς του Κλάδου: Ανώτατη πηγή του ΓΕΝ σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους το θέμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί για την απόκτηση δυνατότητας υποθαλάσσιες εκτόξευσης βλημάτων από τα νέα υποβρύχια Type 214 προκειμένου να καταστεί απόλυτα πειστική η ελληνική προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ μπορούν να αλλάξουν την μοίρα της χώρας, είπε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι μας απασχολεί έντονα κάτι τέτοιο".

Kαι συνέχισε: "H ματαίωση του προγράμματος Neptune II που προέβλεπε εγκατάσταση συστήματος βολής UGM-84D Block 1C Harpoon στα δύο υποβρύχια που δεν θα εκσυγχρονιστούν μας αφήνει ένα κενό, αλλά μας δίνει και μια ευκαιρία: Να πάμε στην πιστοποίηση SCALP Naval υποβρυχίως εκτοξευόμενων. Αυτό αλλάζει κλίμακα όχι μόνο στις δυνατότητες του Π.Ν. αλλά και στις δυνατότητες προβολής ισχύος της χώρας γενικότερα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «Σε κλειστές θαλασσες και σε κορεσμένο περιβάλλον απειλών όπως θα είναι το Αιγαίο σε περίπτωση κρίσης, ίσως η εκτόξευση τέτοιων βλημάτων να είναι παρακινδυνευμένη. Το υποβρύχιο για να εκτοξεύσει το βλήμα θα πρέπει να αναδυθεί μερικές δεκάδες μέτρα μόλις κάτω από την επιφάνεια, οπότε γίνεται εύκολο στον εντοπισμό του, αλλά στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου όλα αλλάζουν. Ειδικά όταν δεν μιλάμε για ένα βλήμα τακτικής κρούσης όπως το Harpoon, αλλά για ένα βλήμα cruise ακτίνας 1000 χλμ.»

Στο Π.Ν. θεωρούν ότι η απόκτηση των SCALP Naval ως οπλισμού επί των FRΕΜΜ δεν λύνει απόλυτα το πρόβλημα της στρατηγικής κρούσης κατά τρόπο «απόλυτο», όπως συμβαίνει με την υποβρυχίως εκτοξευόμενη έκδοση.

«Οι FREMM λογικό είναι να στοχοποιηθούν αμέσως και πιθανόν αν η κρίση να γίενι «θερμή» να έχουμε και απώλειες. Αλλά ένα Type 214 που θα πλέει στα 300 μέτρα βάθος στην Ανατολική Μεσόγειο, 100 μίλια νότια της Κύπρου, θα αναδυθεί μέχρι τα 50 μέτρα και θα εκτοξεύσει έναν SCALP Naval μέσα σε ελάχιστα λεπτά και εν συνεχεία θα βουτήξει πάλι στην άβυσσο της περιοχής, είναι πρακτικά μη ανασχέσιμο ακόμα και από πολύ ισχυρότερες αεροναυτικές δυνάμεις από αυτές που διαθέτει ή θα διαθέτει η Τουρκία».

Σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος, δηλαδή την δυνατότητα πιστοποίησης, η MBDA θεωρεί ότι μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του βλήματος στο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Barracuda του γαλλικού Ναυτικού (βάσει του προγραμματισμού αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το 2014) δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην πιστοποίησηή του και στα 214 από την στιγμή που υπάρχει τροποίηση στο σύστημα μάχης και σε ορισμένα υποσυστήματα.

Η κάψουλα που μεταφέρει τον SCALP Naval και το σύστημα πρόωσής της είναι απόλυτα συμβατό με τους χώρους των τορπιλών των 214. Πάντως το Π.Ν. φαίνεται ότι μελετά και πιο συμβατικές λύσεις, όπως των UGM-84D Block 1C Harpoon ή ακόμα και το Exocet στην υποθαλάσσια έκδοσή του.

Σε ότι αφορά το οικονομικό μέρος, για λόγους οικονομίας μπορεί να μην αποκτήσουν όλα τα Type 214 την δυνατότητα υποθαλάσσιας εκτόξευσης ή νε μην είναι όλα εφοδιασμένα με SCALP Naval. "Σε τρία σκάφη από δύο βλήματα, αρκούν για να ... πείσουν", μας είπε ανώτερος αξιωματικός του Π.Ν. με μεγάλη εμπειρία στον υποβρύχιο αγώνα.

Το πρόγραμμα προμήθειας των Barracuda στα οποία θα τοποθετηθούν οι SCALP Naval προβλέπει την παράδοση συνολικά έξι υποβρυχίων την περίοδο μεταξύ 2017 και 2028, και είναι συνολικής αξίας 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα υποβρύχια της κλάσης Barracuda προορίζονται να αντικαταστήσουν σε υπηρεσία τα έξι επίσης πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Rubis σε υπηρεσία με το γαλλικό Ναυτικό. Θα είναι εξοπλισμένα με τη νέα βαρέα τορπίλη Artemis που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, υποθαλάσσια εκτοξευόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet καθώς και βλήματα SCALP Naval.

defencenet.gr


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.