Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ανάσα 67δις $ στην Αμερικανική πολεμική βιομηχανία από τους Άραβες



ΔΕΝ ΗΤΑΝ η πρώτη φορά που σε μια διακρατική συμφωνία παρευρέθησαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Κογκρέσου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου και αλληλοσυγχαίρονταν όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου υπεγράφη στην Ουάσιγκτον το προσύμφωνο παραγγελίας σε αμερικανικά εργοστάσια πολεμικού υλικού από τη Σαουδική Αραβία ύψους 67 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε ποτέ από ξένη χώρα στην πολεμική βιομηχανία της Αμερικής. O λόγος για τον οποίο είχαν συγκεντρωθεί στην τελετή εκπρόσωποι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας ήταν ότι όλοι είχαν εργαστεί γι΄ αυτό το γεγονός και τώρα έβλεπαν τις προσπάθειές τους να αποδίδουν. Ηταν πανευτυχείς γι΄ αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι στη Ριάντ όλοι ξέρουν πως η παραγγελία ήταν ένα δώρο του βασιλιά τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την παραπαίουσα λόγω κρίσης πολεμική βιομηχανία της Αμερικής, ότι τα όπλα- κυρίως μαχητικά F-15 της ΜcDonnell Douglas, μάλλον ξεπερασμένης τεχνολογίας- δεν είχαν καμία σχέση με τα άμεσα προβλήματα ασφαλείας της χώρας αλλά μάλλον με το γεγονός ότι- προφανώς κατά σύμπτωση- η εταιρεία έχει χρέος 8,3 δισ. δολαρίων και κινδυνεύει να κλείσει, όπως έγινε με δύο άλλες πολεμικές βιομηχανίες της Αμερικής. Αλλωστε ακόμη μένει εν μέρει ανεκτέλεστη η παραγγελία των 22,6 δισ. δολαρίων του 2009 και των 4,5 δισ. στερλινών του 2001 σε βρετανικά εργοστάσια. «Στο μυαλό του απλού Σαουδάραβα και αυτή η αγορά όπλων συνδέεται με τη διαφθορά και τα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου» γράφει η ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής Roula Κhalaf.

Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ικανοποιημένα επειδή βλέπουν ότι η Αμερική εξασφαλίζει έτσι την παράταση της παραμονής της στην Αραβική χερσόνησο για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Το 2000 οι ΗΠΑ είχαν αναγκαστεί να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τη Σαουδική Αραβία- μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος τους στα γειτονικά Εμιράτα- επειδή είχαν γίνει στόχος συνεχών επιθέσεων όχι μόνο από τους σαουδάραβες «αναρχικούς» (sic) αλλά και από κάποιους πιστούς στον βασιλέα στρατιωτικούς. Τώρα θα χρειαστεί να εγκατασταθούν τουλάχιστον τρία τάγματα αμερικανών ειδικών που θα εκπαιδεύσουν τους σαουδάραβες τεχνικούς και αεροπόρους στα F-15 και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους. Τρία τάγματα αρκούν για να επιβάλουν την άποψη της Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε πολιτική απόφαση της Ριάντ.

Το Κογκρέσο είναι ικανοποιημένο επειδή βρήκε λύση στην απειλή ανεργίας στην πολεμική βιομηχανία και έτσι αποφεύγει την πίεση από τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα, τα οποία είναι έτοιμα να δείξουν την ισχύ τους στις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Καθώς οι ΗΠΑ περικόπτουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους κατά 100 δισ. δολάρια την ερχόμενη πενταετία και καθώς έχουν σταματήσει οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων από χώρες του ΝΑΤΟ, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία απειλείται με συρρίκνωση και ο κίνδυνος να απολυθούν 120.000 εργάτες και τεχνικοί ήταν πολύ σοβαρός. Και απολύσεις σημαίνουν, πέραν των άλλων, ψήφο αποδοκιμασίας στα μέλη του Κογκρέσου αλλά και στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος- λέγεται ότι και προσωπικά πήρε μέρος στην «επιχείρηση» ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- αγωνίστηκαν επί εννέα μήνες για να πεισθεί ο βασιλιάς Αμπντουλάχ να συγκατατεθεί στην «αγορά-μαμούθ». Με τη βοήθεια των στρατηγών του και κάποιων συμβούλων του που «πιστεύουν περισσότερο στην Αμερική παρά στο Κοράνι», καθώς λέγουν στη Ριάντ, ο σαουδάραβας μονάρχης αποδέχθηκε το στρατηγικό σενάριο που είχε προετοιμάσει η Ουάσιγκτον. Σε γενικές γραμμές αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι μεταβάλλεται σταδιακά η γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή λόγω της θρησκο-δογματικής εξάπλωσης του Ιράν στο Ιράκ, στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη, της μοιραίας κατάληξης του πολέμου στο Αφγανιστάν και βεβαίως λόγω του «άδηλου πυρηνικού μέλλοντος» του Ιράν.

Διά ταύτα: η Σαουδική Αραβία αγοράζει F-15 και πολλά άλλα. Σημείωση: το ότι οι ΗΠΑ κατέβαλαν το 2009 στη Σαουδική Αραβία 41 δισ. δολάρια για το πετρέλαιο που αγόρασαν, δηλαδή τα δύο τρίτα του ποσού της σαουδικής παραγγελίας, είναι μάλλον απλή σύμπτωση.

ΤΟ ΙΡΑΚ, ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ- για το οποίο η Ριάντ έχει ιδεολογικοθρησκευτικό και οικονομικό ενδιαφέρον-,όταν αποσυρθούν από εκεί οι μάχιμες αμερικανικές δυνάμεις,θα δημιουργηθεί ένα «κενό εξουσίας» το οποίο μόνο η Σαουδική Αραβία μπορεί να καλύψει, υπέδειξε στον βασιλέα Αμπντουλάχ η κυρίαΧίλαρι Κλίντοναλλά και στρατιωτικοί του Πενταγώνου,όπως και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.Διαφορετικά θα βρεθεί γείτονας με ένα καθεστώς πιο απειλητικό για τη σαουδική μοναρχία από ό,τι αυτό τουΣαντάμ Χουσεΐν.Αλλά για να καλύψει αυτό το «κενό» η Σαουδική Αραβία πρέπει να αποκτήσει αξιόμαχες στρατιωτικές δυνάμεις με βάση τα «όπλα υψηλής τεχνολογίας».

ΤοΒήμα


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.