Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ προκαλούν οι νέες πυραυλικές δοκιμές και δυνατότητες της Κίνας



Άκρα σιωπή επικρατεί στην Κίνα μετά τις νέες δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκαν και που συνιστούν αυξανόμενη απειλή για την δύση σύμφωνα με τους ειδικούς

Την Τετάρτη,Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις μυστικές πυραυλικές δοκιμές. Στις δοκιμές, ο Κινέζικος στρατός εξαπέλυσε ένα πυραύλικό βλήμα από το κέντρο Taiyuan στην Korla,μια κινεζική πόλη στην δύση 1.800 μίλια μακριά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη δοκιμή από 23 Σεπτέμβρη, όταν η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε "ανακοίνωση συναγερμού προς την αεροπορίας της" για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο μεταξύ των δύο πόλεων.

Αν και η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει η δημοσιεύσει κάτι σχετικό, αναφορές από δικτυακούς τόπους στο εσωτερικό της Κίνας δείχνουν στη δοκιμή πιθανότατα να εμπλέκεται και ένας δεύτερος πύραυλος "αναχαίτισης" με μικρότερη διάρκεια πτήσης.

Ο εκπρόσωπος της Κινεζικής πρεσβεία στις ΗΠΑ Wang Baodong είπε στην Times ότι δεν ήταν ενήμερος για την δοκιμή, αλλά δήλωσε ότι ακόμα και εάν έλαβε χώρα, "δεν αποτελεί απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα, και χρησιμεύει για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο. "

Η σιωπή της Κίνας δεν ήταν απολύτως αναμενόμενη. Η χώρα έκανε μια επίσημη ανακοίνωση σε παρόμοιες δοκιμές τον Ιανουάριο. Ενώ μερικοί πιστεύουν ότι η χώρα κρύβει μία αποτυχημένη δοκιμή με τη σιωπή τους, οι εμπειρογνώμονες όμως πιστεύουν ότι η ασιατική υπερδύναμη απλώς δεν θέλει να καμαρώνει και να καυχιέται για την αυξανόμενη δύναμή της.Λειτουργεί δηλαδή όπως η Ρωσία και η Σ.Ε. παλαιότερα.



Η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς του Πεκίνου δεν είναι μυστικό καθώς επίσης και το ότι συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αντιπλοϊκού πυραύλου που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από την στεριά και με αρκετή ακρίβεια να διαπερνά την άμυνα ακόμα και του πιο προηγμένου αεροπλανοφόρου από απόσταση μεγαλύτερη των 900 μιλίων σύμφωνα με στραιωτικές πηγές.
Η τελευταία δοκιμή μπορεί να αφορούν κάποιες νέες λειτουργίες ή κάποια άλλη έκδοση αυτού του όπλου.

Ο Ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλαρντ, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού, δήλωσε στο Τόκιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι ο Κινέζικός αντιπλοϊκός πύραυλος έχει υποστεί επανειλημμένες δοκιμές και πως πιθανότατα θα τεθεί επιχειρησιακός σύντομα.

Οι αρχικές εκθέσεις σχετικά με το νέο πύραυλο εικάζουν ότι θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το πεδίο συγκρούσεων στην θάλασσα, αλλά οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν τον Αύγουστο ότι δεν είναι μια επαναστατική απειλή για τα αεροπλανοφόρα της Αμερικής που είναι το κέντρο της άμυνας των ΗΠΑ στον ειρηνικό

Όταν ολοκληρωθεί ο Dong Feng 21D (μια έκδοση παρουσιάστηκε πέρυσι σε μια κινεζική στρατιωτική παρέλαση) θα μπορούσε να δώσει την Κίνα το στρατηγικό πλεονέκτημα να πλήξει καίρια τα ααεροπλανοφόρα των ΗΠΑ αυτά μπορέσουν να πλησιάσουν κοντά στην ηπειρωτική χώρα και να ανταποδόσουν το χτύπημα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.