Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Επικοινωνία Γκρούεφσκι - Παπανδρέου


Νέα πρωτοβουλία για επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ανέλαβε ο σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Γκρούεφσκι σύμφωνα με ανακοινωθέν της κυβέρνησης της γείτονος.


Όπως ανακοίνωσαν τα Σκόπια, ο κ. Γκρούεφσκι είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία εξετάσθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες, καθώς και γι' άλλα θέματα διμερούς και περιφερειακού χαρακτήρα.

Στο ανακοινωθέν της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφέρεται ακόμη ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων και της ώθησης της διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Η τηλεφωνική συνομιλία, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε μετά την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Παπανδρέου, στην οποία περιέχεται πρόσκληση για συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στην ΠΓΔΜ, ή σε άλλο μέρος το οποίο θα μπορούσε προσδιοριστεί από κοινού, στο πλαίσιο της προώθησης των διμερών σχέσεων και των προσπαθειών για την επίλυση του μοναδικού ανοιχτού ζητήματος μεταξύ των δύο χωρών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας σκότωσαν ιδρυτικό στέλεχος της αλ Κάιντα


Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο Νταγκεστάν, στο βόρειο Καύκασο.


Πρόκειται για τον Μοκχμάντ Μοκχαμάντ Σαμπαάν, κάτοικο της Αιγύπτου που είναι γνωστός και με το προσωνύμιο Σέιφ Ισλάμ, και τον νταγκεστανό συνένοχό του, Ιμπραγκουίμ Μαγκομέντοφ που σκοτώθηκαν στη διάρκεια ειδικής επιχείρησης το βράδυ της Τρίτης. Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός, ανέφερε το τμήμα της FSB στο Νταγκεστάν σε σχετική ανακοίνωση.

"Ο Σέιφ Ισλάμ κατεζητείτο από τις αιγυπτιακές αρχές για τρομοκρατικές δραστηριότητες", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Σαμπαάν λέγεται ότι ήταν ένας από τους ιδρυτές της αλ Κάιντα στο βόρειο Καύκασο μια περιοχή που στην πλειοψηφία της κατοικείται από μουσουλμάνους.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο άνδρας αυτός μάχετο στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια εμφανίστηκε στο Σουδάν, στη Σομαλία, στο Λίβανο και στη Γεωργία.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την εμφάνιση και δράση της αλ Κάιντα στον Καύκασο και έχουν κατηγορήσει τα τοπικά μέλη της οργάνωσης ότι επιχειρούν κατά των τοπικών αρχών που είναι φιλορωσικές.

Λέγεται ακόμα ότι ο Σέιφ Ισλάμ έφτασε το 1992 στην Τσετσενία από όπου οργάνωνε επιθέσεις στο Νταγκεστάν κυρίως "σαμποτάζ κατά σιδηροδρομικών γραμμών, κατά ηλεκτρικών γραμμών κατά αγωγών πετρελαίου και αερίου" όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ιταλική υποστήριξη στο Ισραήλ στο θέμα του Ιράν


Ο πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε κατά την ομιλία του στο ισραηλινό Κοινοβούλιο την αταλάντευτη υποστήριξή του στο Ισραήλ και ζήτησε την εφαρμογή «αποτελεσματικών κυρώσεων» κατά του Ιράν, το οποίο θεωρείται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


«Το Ισραήλ ενσαρκώνει τη δυνατότητα του ζην δημοκρατικά και ελεύθερα, γεγονός που το καθιστά ανυπόφορο στα μάτια των φανατικών σε ολάκερο τον κόσμο», τόνισε ο Μπερλουσκόνι ενώπιον των βουλευτών στην Κνέσετ.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί για εμάς τους Ιταλούς μία ηθική και δεοντολογική προσταγή. Η Ιταλία είναι υπερήφανη για τις πολλαπλές χειρονομίες αλληλεγγύης προς τη χώρα σας, όπως η ψήφος μας κατά της έκθεσης Γκόλντστοουν, με την οποία επιχειρείται να δαιμονοποιηθεί το Ισραήλ γιατί αντέδρασε στις ρουκέτες που εκτόξευε από τη Γάζα η Χαμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπερλουσκόνι συνέχισε την ομιλία του ζητώντας «αποτελεσματικές κυρώσεις κατά του Ιράν: « η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει εάν ένα κράτος, του οποίου οι ηγέτες εκφράζουν την πρόθεσή τους να καταστρέψουν το Ισραήλ και αρνούνται τη Σοάχ δεν θα πρέπει να διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Ο ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την ιδέα του να συμπεριλάβει το Ισραήλ στην ΕΕ. «Είστε ένα προπύργιο για την ευρωπαϊκή και δυτική κουλτούρα. Η θέση σας αρμόζει να βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ως ισότιμος συνεταίρος», τόνισε.

Επίσης, ο Μπερλουσκόνι κάλεσε το Ισραήλ να παγώσει τις εποικιστικές δραστηριότητες στα Κατεχόμενα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Την προτροπή αυτή είχε εκφράσει ο Μπερλουσκόνι νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του στη Βηθλεέμ με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

H Σόφια επικύρωσε τη συμφωνία για τον "Ναμπούκο"


Τη διακυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη στην Άγκυρα, στις 13 Ιουλίου του 2009, για το project του αγωγού φυσικού αερίου "Ναμπούκο", από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία επικύρωσε την Τετάρτη το βουλγαρικό κοινοβούλιο.


Νωρίτερα, προηγήθηκε η τοποθέτηση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε -από όλες τις πλευρές- η στήριξή τους στην κατασκευή του έργου.

Το έργο του αγωγού "Ναμπούκο" αφορά την κατασκευή ενός νέου αγωγού, που θα συνδέει την περιοχή της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, μέσω της Τουρκίας, καθώς επίσης τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με την Αυστρία και από εκεί με τις αγορές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Το μήκος του αγωγού, περίπου 3.300 χλμ., έχει ως σημεία "αφετηρίας" τα σύνορα Γεωργίας-Τουρκίας και Ιράν-Τουρκίας, αντίστοιχα. Από εκεί, ο αγωγός οδηγείται στην Αυστρία.

Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, ο αγωγός σχεδιάστηκε ώστε να μεταφέρει, το μέγιστο, 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης, διαμορφώνεται στο ποσό των 7,9 δισ. ευρώ.

Από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοινώθηκε πως το έργο του αγωγού "Ναμπούκο" είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενεργειακών υλών στη Βουλγαρία. Το έργο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την αγορά της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και θα μειώσει την εξάρτηση από τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, δήλωσε πως η Βουλγαρία διεξαγάγει διαπραγματεύσεις και για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", του οποίου το κόστος, όπως είπε, είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό του "Ναμπούκο".

Ο αγωγός “South Stream” σχεδιάζεται για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Αυστρία.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επανεκλογή Κάρολου Παπούλια


Μήνυμα ενότητας προς την κοινωνία, εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, απηύθυνε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας λίγο μετά την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.


"Είναι ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κρίση να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε όλοι μας το καθήκον και πολίτες και πολιτεία να συστρατευθούμε σε μια ιστορική μετάβαση και στην αντίπερα όχθη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία, καθώς υπερψηφίστηκε με 266 ψήφους, σε σύνολο 298 ψηφισάντων, και θα ορκιστεί ενώπιον της Ολομελείας την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

Ο Κάρολος Παπούλιας καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Άρνηση υπηκοότητας λόγω μπούρκας


Επιβεβαίωσε ο γάλλος πρωθυπουργός την απόφαση της κυβέρνησης να αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα σε έναν άνδρα, ο οποίος υποχρεώνει τη σύζυγό του να φοράει μπούρκα.


"Θα υπογράψω τη διαταγή", δήλωσε ο Φιγιόν στον ραδιοσταθμό Europe 1. "Αυτός είναι ο γαλλικός νόμος. Εδώ και πολλά χρόνια ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι μπορείς να αρνηθείς την υπηκοότητα σε κάποιον που δεν σέβεται τις αξίες της Δημοκρατίας", εξήγησε.

"Αν αυτός ο κύριος δεν θέλει να αλλάξει συμπεριφορά, τότε δεν έχει θέση στη χώρα μας, σε κάθε περίπτωση δεν αξίζει τη γαλλική υπηκοότητα", τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστασης, Ερίκ Μπεσόν,
στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης και ακρόασης, προέκυψε ότι ο άνδρας αυτός επιβάλλει στη σύζυγό του να κυκλοφορεί με μπούρκα, απαγορεύοντάς της να αποκαλύπτει το πρόσωπό της και απορρίπτει τις αρχές της κοσμικότητας και της ισότητας των δύο φύλων.

Το ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει τη γυναίκα από την κορυφή ως τα νύχια και ονομάζεται μπούρκα ή νικάμπ, αφορά στη Γαλλία περίπου 2.000 Μουσουλμάνες και αποτελεί αντικείμενο διχογνωμιών εδώ και αρκετούς μήνες.

Στις 26 Ιανουαρίου μία κοινοβουλευτική επιτροπή είχε εισηγηθεί να ταχθεί η Γαλλία επίσημα κατά της ισλαμικής ενδυμασίας που καλύπτει τη γυναίκα από την κορυφή ως τα νύχια και να λάβει μέτρα ώστε να απαγορευθεί αυτή από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες συγκοινωνίες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ικανοποίηση Λονδίνου και Μόσχας για Ιράν


Κατ’ αρχήν ικανοποίηση εξέφρασαν την Τετάρτη Λονδίνο και Μόσχα για τη στάση της Τεχεράνης όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία για το εμπλουτισμένο ουράνιο που προτάθηκε τον Οκτώβριο δεν μπορεί παρά να τύχει επιδοκιμασίας, εάν επιβεβαιωθεί.



"Εάν το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αρχική συμφωνία, δεν μπορούμε παρά να επιδοκιμάσουμε", δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον νορβηγό ομόλογό του Γιούνας Γκαρ Στέρε.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε νωρίτερα ότι το Ιράν παραμένει έτοιμο να αποστείλει τμήμα του ελαφρά εμπλουτισμένου του ουρανίου (κατά 3,5%) στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα από τις μεγάλες δυνάμεις ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% ως καύσιμο για τη λειτουργία του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Το Νοέμβριο, το Ιράν απέρριψε πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας για την αποστολή του μεγαλύτερου μέρους του ελαφρά εμπλουτισμένου του ουρανίου στη Ρωσία και τη Γαλλία για να μετατραπεί σε εμπλουτισμένο κατά 20% καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Στο Λονδίνο, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε "θετική ένδειξη" την πρόταση του Ιράν για τον εμπλουτισμό στο εξωτερικό μέρους του ουρανίου του, εάν αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται την πρόταση των Εξι, αλλά τόνισε ότι η επάνοδος της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις με τους Εξι παραμένει "κρίσιμη".

"Εάν το Ιράν θέλει να δεχθεί την πρόσφορά (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας για τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο εξωτερικό), αυτό θα αποτελούσε θετική ένδειξη για την βούλησή τους να δεσμευθούν μαζί με τη διεθνή κοινότητα ως προς το θέμα του πυρηνικού προγράμματος", αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Ομως αυτό δεν μεταβάλλει την αποτίμηση που κάναμε στις 16 Ιανουαρίου, ως προς την αποτυχία του Ιράν να συμμετάσχει σε νέες διαπραγματεύσεις" με τους Εξι. Αυτό παραμένει το κρίσιμο θέμα για την επίλυση των μεγάλων διεθνών ανησυχιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στενότερη συνεργασία με το Παρίσι θέλει το Λονδίνο



Στην ανάπτυξη στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας με το Παρίσι προσβλέπει η Ντάουνινγκ Στριτ, με στόχο να εξασφαλίσει το μέλλον των ενόπλων δυνάμεών της μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικών περιορισμών.


Σύμφωνα δημοσίευμα των Financial Times, κυβερνητική έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση ενός ρόλου στη διεθνή σκηνή. Το έγγραφο, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα από τον υπουργό Αμυνας Μπομπ Έινσγουορθ, χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και αναφέρεται στην προοπτική κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα της Αμυνας.

"Η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ προσφέρει την ευκαιρία ενισχυμένης συνεργασίας με έναν σημαντικό εταίρο σε ένα ευρύ φάσμα αμυντικών δραστηριοτήτων", αναφέρεται στο κείμενο.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ο κύριος στρατιωτικός σύμμαχος της Βρετανίας, αλλά επιμένει με μια θέρμη σπάνια για μια ευρωσκεπτικιστική χώρα στη σημασία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

"Η Βρετανία θα μπορούσε σαφώς να ενισχύσει την επιρροή της, εάν εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας μιλούμε και ενεργούμε συντονισμένα...Ένας ισχυρός ρόλος της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων θα ενίσχυε και το ΝΑΤΟ. Η ανάληψη ενός ρόλου κλειδί στην καρδιά της Ευρώπης θα ενίσχυε τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες", αναφέρεται στην έκθεση.

Το έγγραφο προετοιμάζει το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων εν όψει της δημοσιονομικής λιτότητας η οποία θα είναι πιθανότατα επιβεβλημένη εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου χρέους.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες επιχειρούν σε δύο πολεμικά μέτωπα: στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του Ιουνίου. Η συντηρητική αντιπολίτευση, την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης, δεν διάκειται θετικά απέναντι στην ευρωπαϊκή άμυνα. Το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει ότι μια νέα "εγκάρδια συνεννόηση" στον αμυντικό τομέα έχει πολλές φορές αναφερθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ θέλησαν να ξεκινήσουν το 1998 μια νέα εποχή στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως η εμπλοκή του Λονδίνου στον πόλεμο στο Ιράκ, ως προς τον οποίο ήταν αντίθετο το Παρίσι, ματαίωσε το σχέδιο.

Πρόσφατα το σχέδιο για την από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου τελικά εγκαταλείφθηκε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Με επιτυχία εκτοξεύθηκε διαστημικός πύραυλος



Το Ιράν εκτόξευσε "με επιτυχία" το νέο του, τρίτο κατά σειρά, διαστημικό πύραυλο Καβοσγκάρ-3 που φέρει "πειραματική κάψουλα", με την ευκαιρία της 31ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.


"Το Ιράν πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή του νέου διαστημικού πυραύλου Καβοσγκάρ-3 τοπικής κατασκευής που φέρει πειραματική κάψουλα", διευκρίνισε το αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ-Αλάμ της ιρανικής τηλεόρασης, επισημαίνοντας ότι η κάψουλα μεταφέρει "ζώντα ζώα".

Η τηλεόραση προέβαλε εικόνες από το εσωτερικό της "κάψουλας" αυτής, οι οποίες στάλθηκαν από το διάστημα. Μέσα στην κάψουλα υπάρχουν αρκετά ζώα, μεταξύ τους ένα ποντίκι, χελώνες και σκουλήκια.

Η τηλεόραση προέβαλε επίσης εικόνες του δορυφόρου εν πτήσει, οι οποίες ελήφθησαν κατά τα φαινόμενα από την κάψουλα αυτή. Οι εικόνες έδειξαν το διαχωρισμό της κάψουλας από το δορυφόρο.

Η προηγούμενη εκτόξευση πυραύλου τύπου Καβοσγκάρ είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2008.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2009 τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος ιρανικός δορυφόρος που έχει ονομασία Ομίντ (Ελπίδα) από τον ιρανικής κατασκευής πύραυλο Σαφίρ 2, με την ευκαιρία της 30ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δεν βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν



Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να αφήσει ελεύθερους τους τρεις αμερικανούς πεζοπόρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ιρανών κρατουμένων στις ΗΠΑ.


Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι έχουν ήδη διεξαχθεί κάποιες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των τριών αμερικανών πεζοπόρων με τους ιρανούς που κρατούνται στις ΗΠΑ χωρίς σαφές κατηγορητήριο.

Ο Αχμαντινεζάντ δεν διευκρίνισε αν οι διαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας με αμερικανούς αξιωματούχους ή με διαμεσολαβητές.

Η Ελβετία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, γιατί η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δουν θετικά τα όποια βήματα γίνουν προς την επίλυση του ζητήματος των αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Χάμερ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι "δεν έχουμε ξεκινήσει κανένα διάλογο με το Ιράν για ανταλλαγή (κρατουμένων)".

Ο Χάμερ είπε: "Όπως έχουμε δηλώσει δημοσίως, αν το Ιράν έχει απορίες σχετικά με τους πολίτες του που βρίσκονται υπό αμερικανική κράτηση, είμαστε έτοιμοι να τις λύσουμε".

Τρεις αμερικανοί πεζοπόροι συνελήφθησαν και κρατούνται στο Ιράν από τον Ιούλιο όταν πέρασαν τα σύνορα από την κουρδική περιοχή του Ιράκ. Κρατούνται έκτοτε στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Όλο και πιο επικίνδυνοι οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν


Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν γίνονται " συνεχώς περισσότερο επικίνδυνοι" προσαρμόζοντας τις τακτικές τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την άφιξη των επιπρόσθετων αμερικανικών στρατιωτών, ανακοίνωσε ο αμερικανός διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.


Επιπλέον, η δραστηριότητα της οργάνωσης Αλ Κάιντα έχει επίσης αυξηθεί στο Αφγανιστάν από το 2006, αλλά η συνολική της συνεισφορά στην ανταρσία στη χώρα είναι ακόμα "περιορισμένη" δήλωσε ο Ντένις Μπλερ στην προετοιμασμένη κατάθεση του για την ακρόαση της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki