Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τραγικό: Το ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε διαθεσιμότητα μαχητικών στο 67,4% !!!


Με μία πρωτοφανή ενέργεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία τόσο για τις διαθεσιμότητες των μαχητικών αεροσκαφών όσο και για τον ακριβή αριθμό των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, πράξη αδιανόητη για κάθε σοβαρό (βλέπε μη “περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας”) κράτος. Έτσι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, το ΥΕΘΑ κοινοποίησε τις παρακάτω διαβαθμισμένες πληροφορίες:

«Το α΄ εξάμηνο του 2010 οι τοποθετημένοι Ιπτάμενοι ήταν τριακόσιοι τριάντα ένας (331) και οι προσκολλημένοι εβδομήντα τέσσερις (74). Εκτέλεσαν συνολικά 21.723 ώρες και οι μέσοι όροι ωρών πτήσης ανά εξάμηνο και Ιπτάμενο ήταν 58,7 για τους τοποθετημένους και 31 για τους προσκολλημένους. Το α΄ εξάμηνο του 2008 οι τοποθετημένοι Ιπτάμενοι ήταν τριακόσιοι είκοσι τέσσερις (324) και οι προσκολλημένοι εκατόν τέσσερις (104). Εκτέλεσαν 23.853 ώρες και οι μέσοι όροι ωρών πτήσης ανά εξάμηνο και Ιπτάμενο ήταν 64,4 για τους τοποθετημένους και 28,8 για τους προσκολλημένους. Από τα ανωτέρω στοιχεία δεν προκύπτει ουσιαστική διαφοροποίηση των ωρών πτήσης Ιπταμένων τα δύο τελευταία χρόνια.

Η διαθεσιμότητα επί της δύναμης και επί των τοποθετημένων μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) το α΄ εξάμηνο του 2010 και των τελευταίων πέντε ετών φαίνεται στο παρακάτω πίνακα:

Σημειώνεται η διακοπή λειτουργίας της 335Μ με τα Α/Φ Α-7 (πτήσεις μόνο Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2008) και η επαναλειτουργία το 2010 με Α/Φ F-16. Όπως προκύπτει από τον ανωτέρω πίνακα ο μέσος όρος της διαθεσιμότητας των μαχητικών Α/Φ την τελευταία πενταετία διατηρείται περίπου σε σταθερά επίπεδα.

Η Π.Α., μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών εφοδιασμού μεριμνά για την προμήθεια ανταλλακτικών προκειμένου να καλύψει τις προγραμματισμένες και απρογραμμάτιστες εργασίες συντήρησης του συνόλου των μαχητικών Α/Φ. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εξασφάλιση των ανταλλακτικών απαιτεί μεγάλο χρόνο και έχει ως συνέπεια την καθήλωση Α/Φ. Ο μέσος όρος των καθηλωμένων μαχητικών από έλλειψη ανταλλακτικών το τελευταίο εξάμηνο είναι 10,6% επί των τοποθετημένων Α/Φ, λίγο μεγαλύτερος από το παραδεκτό όριο που καθορίζεται από τα θεσμικά κείμενα της Π.Α. (10,0%). Για την αντιμετώπιση αυτού του δυστυχώς χρονίζοντος προβλήματος και την εξασφάλιση ολοκληρωμένης υποστήριξης των μαχητικών Α/Φ, εισήχθη πριν λίγες ημέρες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η ολοκληρωμένη πρόταση για την εργοστασιακή συντήρηση των κινητήρων όλων των Α/Φ F16. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη διαδικασία για τα ανταλλακτικά όλων των πτητικών μέσων της Π.Α.

Διευκρινίζεται πάντως ότι δεν αντιμετωπίζονται μείζονα προβλήματα συντήρησης των κινητήρων των μαχητικών Α/Φ: Για τα Α/Φ F-16, λόγω της υλοποίησης –προς το παρόν– της εργοστασιακής συντήρησης Engine Structural Integrity Program (ENSIP) σε περιορισμένο αριθμό κινητήρων με σκοπό, αφενός μεν την παράταση της διάρκειας και της διάθεσης αυτών ώστε να υφίσταται δυνατότητα αποτελεσματικής υλοποίησης του επιχειρησιακού και του εκπαιδευτικού έργου, και αφετέρου την εξασφάλιση υψηλών standards εκπαίδευσης και ασφάλειας πτήσεων, η Π.Α. εκπόνησε δέσμη μέτρων με σκοπό την ορθολογιστική εκμετάλλευση του υπόλοιπου διαθέσιμου χρόνου των κινητήρων για ένταξη σε εργοστασιακή συντήρηση.

Υψηλού ρίσκου ασκήσεις εκτελούν όλες οι Πολεμικές Μοίρες (14 Π. Μοίρες) και τα 6 ΣΜΕΤ (για το επίπεδο εμπειρίας των εκπαιδευόμενων Ιπταμένων), βάσει των προβλεπόμενων στη Βασική Διαταγή Εκπαίδευσης. Οι ώρες των Ιπταμένων δεν είναι μειωμένες και καλύπτουν επαρκώς τις εξαμηνιαίες και ετήσιες απαιτήσεις της εν λόγω Βασικής Διαταγής ώστε να διατηρούνται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.»


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πουλάει τρέλα ο Εθνικιστής Γκρούεφσκι.Χαρακτήρισε "ακραίο" τον...ΓΑΠ!!!



Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα, στα Σκόπια, ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στη Νέα Υόρκη, κατέδειξαν ότι οι ελπίδες για επίλυση του ζητήματος της....
ονομασίας που δημιούργησαν κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν ψευδείς, διότι εκφράζουν εκ νέου εντελώς ακραίες θέσεις».
«Αυτό αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για όλους εμάς και δεν είναι προς την κατεύθυνση των εποικοδομητικών προσπαθειών για εξεύρεση λύσης », ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η επανάληψη της θέσης της Ελλάδας περί “erga omnes”, δηλαδή για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, και, αλλαγή του Συντάγματος, στην περίπτωση που χρειαστεί, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει μετατόπιση της θέσης της Ελλάδας

«Τέτοιες δηλώσεις διαψεύδουν πολλούς στη Μακεδονία, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις υποστήριξαν ότι η Ελλάδα είναι ευέλικτη, ενώ η Μακεδονία δεν είναι», είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να είναι αισιόδοξος ότι είναι εφικτό να υπάρξει λύση αλλά ότι η αισιοδοξία δεν επαρκεί.
Απαραίτητο, κατά τον κ. Γκρούεφσκι, είναι να υπάρχει εποικοδομητική στάση και από την άλλη πλευρά.

«Δεν ξέρω κατά πόσο τέτοιες δηλώσεις είναι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των θέσεών τους ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Εάν, όμως, πράγματι εμμένουν σε τέτοιες θέσεις, αυτό δεν αποτελεί εποικοδομητική στάση και δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην υπέρβαση του ζητήματος. Εάν πράγματι η Ελλάδα εμμένει σε αυτή τη θέση -και φαίνεται πως εμμένει, διότι την επαναλαμβάνουν συνεχώς-, αυτό δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτό που διακηρύσσουν.

Αφενός κατά καιρούς διακηρύσσουν ότι έχουν βούληση, ότι είναι εποικοδομητικοί και θέλουν να επιλυθεί το πρόβλημα, αφετέρου παρουσιάζουν μία θέση που είναι μια εντελώς ακραία θέση, ίσως πιο ακραία από τη θέση της προηγούμενης Κυβέρνησης», είπε ο κ. Γκρούεφσκι, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό.
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εάν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σχετικά με τις αναφορές ότι αποφεύγει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν είχε καν συμφωνηθεί. Υπενθύμισε ότι απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό για συνάντηση στην ΠΓΔΜ ή οπουδήποτε αλλού και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, εφόσον κρίνει (σ.σ. ο κ. Παπανδρέου) ότι αυτό θα συνεισέφερε στην ταχεία επίλυση του προβλήματος.

Κατά τον κ. Γκρούεφσκι, η δήλωση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με διάλογο μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών, δεν σημαίνει πως ο κ. Νίμιτς παραιτείται της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
«Δεν νομίζω πως παραιτείται. Υποδεικνύει ότι όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι σωστές και θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση αυτού του προβλήματος», δήλωσε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΕΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι ο «κύριος λόγος» που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη, σχετίζεται με την «αποτυχημένη προσπάθεια» να εξασφαλίσει κάποια συνάντηση με κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσαν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, η πλευρά της ΠΓΔΜ επεδίωξε να υπάρξει συνάντηση του κ. Γκρούεφσκι με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ή με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Μετά από αυτή την «αρνητική εξέλιξη», ο κ Γκρούεφσκι αποφάσισε τελικά να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη, μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Slobodan Milosevic still alive in FYROM




Those who think that followers of the late Slobodan Milosevic in the former Yugoslavia are on the political garbage heap are terribly wrong. Not only have such people not been thrown out of today's politics, but they still continue to manage many parts of the post-Yugoslav geopolitical space, writes Lazar Mladenov, president of the Bulgarian Cultural Club in Skopje.

The following commentary was authored exclusively for EurActiv by Lazar Mladenov, president of the Bulgarian Cultural Club in Skopje:

"The conviction of Radovan Karadzic and the capture of Ratko Mladic may create the illusion of fair retribution, temporarily calming someone's conscience, but people like them are in power all across the former Yugoslavia.
The same structures that organised the massacre in Srebrenica are today still pulling the strings and hampering the integration of the Western Balkans into the European Union in order to retain their political and business influence.
A good illustration of this is the situation in the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), where for over 20 years the rulers have been holding the population hostage to an endless and pointless name dispute with Greece.
With a record-breaking unemployment rate of 37%, the citizens of FYROM, like the former East Germans before the fall of communism, massively 'vote with their feet' by acquiring Bulgarian citizenship and migrating to Bulgaria and the EU. As recently noted by French newspaper Le Figaro, three quarters of the population of FYROM (or approximately 1.4 million citizens) are of Bulgarian origin and speak a language which in essence is a Bulgarian dialect.
The repressions and ridiculous historical falsifications of the communist era can no longer be applied so bluntly in the former Yugoslav Republic as in times past. This paves the way for a spontaneous, widespread process of 're-Bulgarisation'. Non-governmental civil society organisations have been founded which focus on the Bulgarian roots and heritage of the small country.
Today's leaders of FYROM, who have passed through the school of Milosevic, don't like this trend at all. To intimidate the people, authorities imprison and repress Bulgarian civil society activists.
Such is the fate of the engineer Miroslav Rizinski, a Macedonian and Bulgarian citizen, one of the founders and leaders of the civil society organisation 'Bulgarian Cultural Club - Skopje' (BCCS), which works for democracy, European integration and good neighbourly relations in the Balkans.
Because of his public activity, Miroslav became a thorn in the side of the enemies of democracy in FYROM, who repeatedly subjected him to personal attacks and harassment (including physical maltreatment during a peaceful commemoration ceremony).
In 2007 FYROM's secret services accused Rizinski of corruption and tried to enroll him, Milosevic-style, to become their agent and spy on his colleagues and friends. After his refusal to cooperate, Miroslav was immediately sentenced to imprisonment in an opaque and highly politicised trial. Currently, this European citizen is serving an effective three-year sentence in a Skopje prison. The authorities in Skopje have tendentiously blocked his transfer to Bulgaria for a long time. 14 months remain until the end of the sentence.
Similarly, last year a young Bulgarian mother, Spaska Mitrova, was thrown behind bars in a Skopje prison for three months under the ridiculous pretext that she has not provided her former husband accommodation in the home of her parents, where he would meet the child. Currently, the infant has been taken away from the mother by force, following a series of contradictory court decisions which could never take place in any normal European country.
Recently, the US State Department, the EU and the OSCE (Organisation for Security and Cooperation in Europe) expressed concerns about the politicisation of the judiciary in FYROM, the human rights violations and intolerance towards citizens of different ethnicities.
Moreover, the EU Ambassador in FYROM assessed prison conditions in the country as terrifying (comparing them with the refugee camps in Latin America and South Africa at the time before Nelson Mandela).
Apparently, the spirits of Tito and Milosevic are still hovering in this country and their political followers use the corrupt judiciary to get rid of uncomfortable opponents.
Completely ignoring the Copenhagen criteria, people schooled Milosevic-style are blocking the European future of the Western Balkans and working for their reintegration into a new, anti-European Yugo-Empire. However, times are different now and those nostalgic dreams cannot be realised.
Nevertheless, many human lives are ruined because these heirs of Milosevic, in desperate bids to preserve their positions and luxuries, are only capable of producing unemployed citizens, emigrants and innocent prisoners.
Will the destinies of many people like Miroslav Rizinski be irreversibly damaged? Do the universal rights and freedoms, proclaimed by the European institutions and senior officers in Brussels, have some value?
It is time to answer this question now, when an ordinary, defenceless European is in trouble and needs their help."

http://www.euractiv.com/en/enlargement/milosevic-still-alive-fyrom-analysis-498043


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εκοιμήθη ο πρώην μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος


Εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 88 ετών ο πρώην μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος, κατά κόσμον Παναγιώτης Διμέλης. Το σκήνωμα του μεταστάντος πρόκειται από σήμερα το απόγευμα να εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην πόλη της Ρόδου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 11 ώρα το πρωί.


Ο Απόστολος είχε εκλεγεί μητροπολίτης Ρόδου το 1988 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Απρίλιο του 2004.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσία αναπτύσσει νέο ικανότερο όπλο Laser δήλωσε ο Μακάροφ.



Η Ρωσία εργάζεται πάνω σε ένα στρατιωτικό σύστημα λέιζερ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Οι εργασίες σχετικά με τα όπλα λέιζερ είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο και περιλαμβάνουν και τη Ρωσία", δήλωσε ο Συνταγματάρχης, Νικολάι Μακάροφ.

Πρόσθεσε, όμως, πως είναι "πολύ νωρίς ακόμα", για να μιλήσει για τις προδιαγραφές του ρωσικού συστήματος λέιζερ.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, η Ρωσία έχει αναπτύξει σε "αερομεταφερόμενο" λέιζερ, που μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα αναγνώρισης και επεξεργασίας δεδομένων του εχθρού , καθώς και να καταρρίψουν πυραύλους, ενώ βρίσκονται στον αέρα.


Η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει τακτικά όπλα λέιζερ πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει διάφορα πρωτότυπα υψηλής ακρίβειας λέιζερ χημικής καταπολέμησης στο οπλοστάσιό της, μια πηγή αμυντική βιομηχανία, δήλωσε την Τρίτη.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Boeing σχετικά με την ανάπτυξη τέτοιου όπλου , Ρώσος εμπειρογνώμονας δήλωσε: «Δοκιμάσαμε ένα παρόμοιο σύστημα το 1972!!. Ακόμη και τότε, το δικό μας κανόνι λέιζερ, ήταν ικανό να χτυπήσει στόχους με μεγάλη ακρίβεια."

"Έχουμε προχωρήσει πολύ πιο μπροστά από τότε, και οι ΗΠΑ πρέπει να συμβαδίζουν με την έρευνα και την ανάπτυξη μας", πρόσθεσε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τι συζήτησαν Ομπάμα-Καραμανλής το 2009 για τις σχέσεις της Ελλάδας με Ρωσία-Κίνα


Σε μία ενδιαφέρουσα άμα και αποκαλυπτική αναδρομή των όσων είχαν διαμειφθεί κατά τη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον Απρίλιο του 2009 στο Στρασβούργο προέβη στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, σε κατ’ ιδίαν, χαλαρή συζήτηση, η οποία περιεστράφη γύρω από «ιστορικού» χαρακτήρα διαπιστώσεις σχετικά με τη στάση που τήρησε ο Κώστας Καραμανλής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η κουβέντα επεκτάθηκε στο πώς και σε ποιο βαθμό οι επιλογές αυτές επηρέασαν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Η εκ των υστέρων διερεύνηση αιτίων για την εξήγηση γεγονότων όπως μία εκλογική ήττα, η κατάρρευση μίας κυβέρνησης ή μία μείζονα πολιτική κρίση, αρκετές φορές συνοδεύεται από υπαρκτές ή διογκωμένες συνωμοσιολογικές πτυχές, με τις οποίες επιδιώκεται να φωτιστούν με συγκεκριμένο τρόπο όχι μόνο τα όσα έγιναν, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αρκετό καιρό μετά. Η πολιτική σκοπιμότητα, βεβαίως, είναι πάντα παρούσα.

Μια διαφορετική αφήγηση

Σύμφωνα με τον αφηγητή, ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Κώστα Καραμανλή ήταν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. Στο ζήτημα των αγωγών η αμερικανική δυσφορία ήταν σαφής με «υπόδειξη» προς την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να αυτονομείται στο ενεργειακό παιχνίδι, αγνοώντας τις «συμμαχίες» της και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές. Η αμερικανική ενόχληση εκδηλώθηκε και για τα εξοπλιστικά, με σχόλια για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, και συγκεκριμένα για τα 415 ρωσικά τεθωρακισμένα οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου ΒΜΡ-3 που είχε παραγγείλει ο Ελληνικός Στρατός και για τη συμφωνία κατασκευής δομικών τμημάτων του επιβατικού αεροσκάφους Sukhoi 100 από την ΕΑΒ η οποία συζητείτο τότε. Οι επανειλημμένες αναφορές του Βλαντιμίρ Πούτιν σε στρατηγική συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, η οποία είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα ποικιλοτρόπως πριν τη συνάντηση Ομπάμα – Καραμανλή.

Έμμεσες αναφορές από πλευράς Αμερικανών, σύμφωνα πάντα με τα όσα διηγείται το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο, υπήρξαν και για την επιδιωχθείσα, την ίδια εποχή, αναβάθμιση σε στρατηγικό επίπεδο της σχέσης με τη Γαλλία, προσπάθεια η οποία είχε αντιστοίχιση και στον τομέα των εξοπλισμών με τον προγραμματισμό για την αγορά των γαλλικών φρεγατών, κάτι που επίσης δεν είχε μείνει ασχολίαστο από αμερικανικής πλευράς.



Αμερικανική ενόχληση για όλα

Η προσέγγιση με την Κίνα και η συμφωνία για την αγορά του ΟΛΠ από την Cosco, σύμφωνα με το συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, είχε επίσης προκαλέσει το όχι ευχάριστο «ενδιαφέρον» των Αμερικανών οι οποίοι πρότειναν στον Κώστα Καραμανλή να δημιουργηθούν μεικτά σινο-αμερικανικά επιχειρηματικά σχήματα για την εκμετάλλευση των ελληνικών λιμανιών και να μην δοθούν όλα μόνο στους Κινέζους. Αμερικανικά «παράπονα» υπήρχαν και για τους περιορισμούς στη μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ήτοι για την επίμονη άρνηση της τότε κυβέρνησης –όπως και επί Σημίτη αλλά και τώρα– να δώσει το πράσινο φως για την έξοδο Ελλήνων στρατιωτών από την Καμπούλ και τη συμμετοχή τους σε μάχιμες αποστολές.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο και στο Κίελο μόλις είχε ολοκληρωθεί, ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μόλις είχε αναλάβει και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης εκείνη την περίοδο ήταν το επιχειρησιακό αδιέξοδο στον πόλεμο του Αφγανιστάν, εξ ου και η δέσμευση που είχε υπάρξει από τα κράτη-μέλη για ενίσχυση των δυνάμεων της ISAF. Κάτι που είχε προκαλέσει εντύπωση στην ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα πάντα με τα όσα διηγείται το προαναφερθέν πρόσωπο, ήταν η επισήμανση του Αμερικανού προέδρου ότι τα ελληνικά «μηνύματα» σε διάφορα διπλωματικά ζητήματα για τα οποία η Ουάσιγκτον ήθελε να έχει σαφή εικόνα, π.χ., το Σκοπιανό, δεν ήταν «καθαρά» και πολλές φορές υπήρχε σύγχυση για το τι συζητά και τι όχι, τι δέχεται και τι απορρίπτει η Αθήνα, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργείται πρόβλημα στις σχέσεις των Αμερικανών με τρίτους, στους οποίους ορισμένες φορές έδιναν διαβεβαιώσεις οι οποίες δεν επαληθεύονταν. Ήταν η εποχή που στον Ελληνικό τύπο εμφανίζονταν συχνά πυκνά δημοσιεύματα για διαφοροποιήσεις της τότε ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη από το Μέγαρο Μαξίμου και για «διπλή γραμμή» της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον σε μια σειρά από ζητήματα, από το βέτο στα Σκόπια μέχρι τα Ελληνοτουρκικά και την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη διήγηση, ότι, όταν η συζήτηση ήρθε στην οικονομία, οι Αμερικανοί, γνωρίζοντας βέβαια το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, πρότειναν στον Έλληνα πρωθυπουργό να αναζητήσει λύση δανεισμού μέσω συγκεκριμένων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, εμμέσως φέρεται να διευκρίνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμούσε θα μπορούσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, άμεσα, να διευκολύνει πολιτικά την προσπάθεια για να αποφύγει η Ελλάδα το επερχόμενο αδιέξοδο.

Στην όλη συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στην εμφανή δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τα ελληνικά ανοίγματα σε Ρωσία και Κίνα, καθώς και για το βάρος προς την ανατολική πλευρά του Ατλαντικού που έριχνε η Αθήνα, με προεξάρχουσα τη σχέση με τη Γαλλία του Σαρκοζί, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να αντέτεινε ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά είναι και ανεξάρτητο κράτος που διατηρεί την ευχέρεια επιλογών, ενώ επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις ανέμενε μία πιο «συμμαχική» στάση από την αμερικανική διπλωματία σε θέματα όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Ζήτησε, δε, από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα επισκεπτόταν την Τουρκία αμέσως μετά, να θέσει στην τουρκική κυβέρνηση το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και της εν γένει επιθετικής συμπεριφοράς της.


«Ξένος δάκτυλος»

Πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας, πολλές φορές κρύβονται μικρές ή μεγάλες αλήθειες. Αρκετοί όμως διαπιστώνουν ότι εσχάτως έχει στηθεί μια επικοινωνιακή μηχανή μέσω της οποίας επιδιώκεται να αποδοθούν τα προβλήματα της κυβέρνησης Καραμανλή και η βαριά εκλογική ήττα της ΝΔ σε ξένα κέντρα. Γεγονός είναι ότι ορισμένες από τις επιλογές Καραμανλή δεν ενθουσίασαν τους Αμερικανούς. Ορισμένες τους εκνεύρισαν ιδιαίτερα και αυτό ήταν σαφές από τις δημόσιες δηλώσεις Αμερικανών παραγόντων, από τα όσα έλεγαν –και σε δημοσιογράφους– διάφορα υπηρεσιακά στελέχη που έρχονταν στην Αθήνα κυρίως για τα ενεργειακά, από το κλίμα που επικρατούσε στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί όμως δεν ευθύνονται για τα σκάνδαλα ούτε για το χρέος ούτε για τη χρεοκοπία ούτε για τις «αρπαχτές» ούτε για τις μπίζνες πολιτικών ούτε για τη φοροδιαφυγή μας ούτε η ανικανότητα υπουργών ή η όποια αποτυχία της κάθε κυβέρνησης μπορεί να αποδίδεται μονίμως στον «ξένο δάκτυλο». Οι Αμερικανοί ενδεχομένως να τα εκμεταλλεύτηκαν όλα αυτά και να τα χρησιμοποίησαν. Ο «ξένος δάκτυλος» κάνει πάντα τη δουλειά του, οι άνθρωποί του, οι «παπαγάλοι» του, οι διαφημιστές του, τα payroll του είναι συνήθως γνωστοί και «σεσημασμένοι». Είμαστε μικρή κοινωνία. Εμείς, όμως, είμαστε αυτοί που δεν κάνουμε τη δική μας δουλειά όπως πρέπει. Είναι αλήθεια ότι ο «ξένος δάκτυλος» έχει υπονομεύσει πολλές φορές την Ελλάδα, κυρίως στα εθνικά θέματα.

Τις πιο πολλές φορές όμως τα δάκτυλα τα βάζουμε εμείς και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Και εκ των υστέρων συζητάμε για το πώς μας την έστησαν οι ξένοι.


TΜήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απόκτηση υποθαλάσσιας στρατηγικής κρούσης μελετά το Π.Ν για τα TYPE-214



Ένα πρόγραμμα που θα μετατρέψει τα νέα υποβρύχια Type 214 του Π.Ν. σε στρατηγικά όπλα, μελετούν οι αρμόδιοι επιτελείς του Κλάδου: Ανώτατη πηγή του ΓΕΝ σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους το θέμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί για την απόκτηση δυνατότητας υποθαλάσσιες εκτόξευσης βλημάτων από τα νέα υποβρύχια Type 214 προκειμένου να καταστεί απόλυτα πειστική η ελληνική προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ μπορούν να αλλάξουν την μοίρα της χώρας, είπε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι μας απασχολεί έντονα κάτι τέτοιο".

Kαι συνέχισε: "H ματαίωση του προγράμματος Neptune II που προέβλεπε εγκατάσταση συστήματος βολής UGM-84D Block 1C Harpoon στα δύο υποβρύχια που δεν θα εκσυγχρονιστούν μας αφήνει ένα κενό, αλλά μας δίνει και μια ευκαιρία: Να πάμε στην πιστοποίηση SCALP Naval υποβρυχίως εκτοξευόμενων. Αυτό αλλάζει κλίμακα όχι μόνο στις δυνατότητες του Π.Ν. αλλά και στις δυνατότητες προβολής ισχύος της χώρας γενικότερα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «Σε κλειστές θαλασσες και σε κορεσμένο περιβάλλον απειλών όπως θα είναι το Αιγαίο σε περίπτωση κρίσης, ίσως η εκτόξευση τέτοιων βλημάτων να είναι παρακινδυνευμένη. Το υποβρύχιο για να εκτοξεύσει το βλήμα θα πρέπει να αναδυθεί μερικές δεκάδες μέτρα μόλις κάτω από την επιφάνεια, οπότε γίνεται εύκολο στον εντοπισμό του, αλλά στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου όλα αλλάζουν. Ειδικά όταν δεν μιλάμε για ένα βλήμα τακτικής κρούσης όπως το Harpoon, αλλά για ένα βλήμα cruise ακτίνας 1000 χλμ.»

Στο Π.Ν. θεωρούν ότι η απόκτηση των SCALP Naval ως οπλισμού επί των FRΕΜΜ δεν λύνει απόλυτα το πρόβλημα της στρατηγικής κρούσης κατά τρόπο «απόλυτο», όπως συμβαίνει με την υποβρυχίως εκτοξευόμενη έκδοση.

«Οι FREMM λογικό είναι να στοχοποιηθούν αμέσως και πιθανόν αν η κρίση να γίενι «θερμή» να έχουμε και απώλειες. Αλλά ένα Type 214 που θα πλέει στα 300 μέτρα βάθος στην Ανατολική Μεσόγειο, 100 μίλια νότια της Κύπρου, θα αναδυθεί μέχρι τα 50 μέτρα και θα εκτοξεύσει έναν SCALP Naval μέσα σε ελάχιστα λεπτά και εν συνεχεία θα βουτήξει πάλι στην άβυσσο της περιοχής, είναι πρακτικά μη ανασχέσιμο ακόμα και από πολύ ισχυρότερες αεροναυτικές δυνάμεις από αυτές που διαθέτει ή θα διαθέτει η Τουρκία».

Σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος, δηλαδή την δυνατότητα πιστοποίησης, η MBDA θεωρεί ότι μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του βλήματος στο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Barracuda του γαλλικού Ναυτικού (βάσει του προγραμματισμού αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το 2014) δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην πιστοποίησηή του και στα 214 από την στιγμή που υπάρχει τροποίηση στο σύστημα μάχης και σε ορισμένα υποσυστήματα.

Η κάψουλα που μεταφέρει τον SCALP Naval και το σύστημα πρόωσής της είναι απόλυτα συμβατό με τους χώρους των τορπιλών των 214. Πάντως το Π.Ν. φαίνεται ότι μελετά και πιο συμβατικές λύσεις, όπως των UGM-84D Block 1C Harpoon ή ακόμα και το Exocet στην υποθαλάσσια έκδοσή του.

Σε ότι αφορά το οικονομικό μέρος, για λόγους οικονομίας μπορεί να μην αποκτήσουν όλα τα Type 214 την δυνατότητα υποθαλάσσιας εκτόξευσης ή νε μην είναι όλα εφοδιασμένα με SCALP Naval. "Σε τρία σκάφη από δύο βλήματα, αρκούν για να ... πείσουν", μας είπε ανώτερος αξιωματικός του Π.Ν. με μεγάλη εμπειρία στον υποβρύχιο αγώνα.

Το πρόγραμμα προμήθειας των Barracuda στα οποία θα τοποθετηθούν οι SCALP Naval προβλέπει την παράδοση συνολικά έξι υποβρυχίων την περίοδο μεταξύ 2017 και 2028, και είναι συνολικής αξίας 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα υποβρύχια της κλάσης Barracuda προορίζονται να αντικαταστήσουν σε υπηρεσία τα έξι επίσης πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Rubis σε υπηρεσία με το γαλλικό Ναυτικό. Θα είναι εξοπλισμένα με τη νέα βαρέα τορπίλη Artemis που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, υποθαλάσσια εκτοξευόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet καθώς και βλήματα SCALP Naval.

defencenet.gr


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσία ακύρωσε την συμφωνία πώλησης S-300 στο Ιράν



Η Ρωσία αποφάσισε να μην παραδώσει πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 στο Ιράν, καθώς τα οπλικά συστήματα εμπίπτουν στις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Ελήφθη η απόφαση να μην παραδοθούν S-300 στο Ιράν, αφού εμπίπτουν αναμφισβήτητα στις κυρώσεις» του ΟΗΕ, δήλωσε ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η ηγεσία της χώρας έλαβε την απόφαση να σταματήσει η διαδικασία παράδοσης και εμείς την εφαρμόζουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το συμβόλαιο για την παράδοση των όπλων αυτών θα ακυρωθεί, ο στρατηγός Μακάροφ απάντησε: «Θα δούμε, αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του Ιράν».
Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δηλώνει ρητά ότι οι πύραυλοι αυτοί εμπίπτουν στις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν στις αρχές Ιουνίου από τον ΟΗΕ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας λόγω του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός της.

Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει πως η Μόσχα αποφάσισε να «παγώσει» την παράδοση των S-300 στην Τεχεράνη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ - ΘΕΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ


«Αγορές του αιώνα» μεταξύ Αμερικανών με Ισραηλινούς, Σαουδάραβες και Γαλλίας - Ρωσίας

Ανησυχίες σε όλο τον κόσμο προκαλούν τα νέα φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσαν η Μόσχα, το Τελ Αβίβ και το Ριάντ, με τη Ρωσία να φέρεται έτοιμη να αποκτήσει το πρώτο από τέσσερα γαλλικά πλοία αμφίβιων αποστολών κατηγορίας Mistral, τη Σαουδική Αραβία να έχει συμφωνήσει στην αγορά δαπανηρών νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων και στον εκσυγχρονισμό παλιότερων που διαθέτει, και το Τελ Αβίβ να προετοιμάζεται να αποκτήσει υπερσύγχρονα μαχητικά βομβαρδιστικά F-35 τεχνολογίας «Στελθ», μόλις αυτά βγουν από τις γραμμές παραγωγής.

Ανησυχεί η Γεωργία

Η ρωσική εξοπλιστική πρωτοβουλία προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, με προεξάρχουσα τη Γεωργία. Η απόκτηση ενός σκάφους αμφίβιων αποστολών, όπως το γαλλικό Mistral, θα σήμαινε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα είχαν την ικανότητα να εκστρατεύσουν στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέροντας μαζί τους την αεροπορική τους υποστήριξη, βαριά τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Ο πόλεμος στη Γεωργία του 2008 θα μπορούσε έτσι να έχει λήξει σε ελάχιστο χρόνο, τον οποίο ο αρχηγός του επιτελείου Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Βλαντιμίρ Βισότσκι υπολογίζει στα 40 λεπτά!

Η συμφωνία μεταξύ Κρεμλίνου και Μεγάρου των Ηλυσίων προβλέπει στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών ότι η Ρωσία θα έχει δικαίωμα να κατασκευάσει άλλα τρία πλοία αμφίβιων αποστολών τύπου Mistral σε ρωσικά ναυπηγεία αυτή τη φορά. Με την αγορά αυτή, η Ρωσία θα πετύχει διττό στόχο.

Αφενός, θα αποκτήσει σύγχρονα πολεμικά πλοία, ικανά να μεταφέρουν στρατεύματα σε «θερμές» περιοχές στις παρυφές της ρωσικής επικράτειας, και αφετέρου καθιστούν τη Μόσχα γενναιόδωρο και αξιόπιστο πελάτη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, σε μια οικονομικά κρίσιμη συγκυρία στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ανάλογη εξαγωγική πολιτική, με σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις και αυτή, ακολουθεί και η Ουάσιγκτον. Η σπουδή της κυβέρνησης Ομπάμα να διατηρήσει θέσεις εργασίας του αμερικανικού βιομηχανικού τομέα στρέφει την Ουάσιγκτον στους συνήθεις «πελάτες» της στη Μέση Ανατολή.

Παρότι οι μεγάλες εξοπλιστικές αγορές από Ριάντ και Τελ Αβίβ δεν αποτελούν καινοτομία για την περιοχή, ο χρόνος και οι λεπτομέρειες της παρούσας αμυντικής συμφωνίας την καθιστούν μοναδική. Από τη μία, η Ουάσιγκτον προχωράει σε εξοπλιστική «συμφωνία του αιώνα» αξίας 20 δισ. δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, στην οποία ετοιμάζεται να πωλήσει προηγμένα πυραυλικά συστήματα, δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα, πολεμικά πλοία, αλλά και να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών F-15 του βασιλείου. Παρότι το Ισραήλ θα έπρεπε να αντιδράσει στη συμφωνία αυτή, που ενισχύει επικίνδυνα την αμυντική ικανότητα του «Οίκου του Σαούντ», αξιοπερίεργη υπήρξε η αυτοσυγκράτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Αντί να προειδοποιήσει με αντίποινα και να διαμαρτυρηθεί, το Τελ Αβίβ αρκέστηκε να ανακοινώσει τη δική του, ακόμη μεγαλύτερη «αγορά του αιώνα», για αεροσκάφη F-35, τα πλέον προηγμένα στο δυτικό οπλοστάσιο, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών.

Η ιρανική απειλή

Η εφεκτική στάση του Ισραήλ και η ταυτόχρονη ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του εβραϊκού κράτους με αυτές του σουνιτικού βασιλείου κάνουν πολλούς αναλυτές να μιλούν για πολιτική ευθυγράμμιση Ριάντ και Τελ Αβίβ με την Ουάσιγκτον, απέναντι στην ιρανική απειλή. Παρότι η Σαουδική Αραβία δεν αισθάνεται να απειλείται από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, το Ριάντ δεν επιθυμεί ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της κρίσης και ενδεχόμενη διπλωματική προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν, που θα στερούσε από το βασίλειο τον κρίσιμο στρατηγικό και πολιτικό ρόλο που επιτελεί σήμερα.

Η αξίωση του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ, που ουδέποτε εγκατάλειψε τα σχέδιά του για αεροπορική επιδρομή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν (εφικτή με τα «αόρατα» στα ραντάρ F-35), απαιτεί από τον Aμερικανό «πάτρωνά» του να το προμηθεύσει με αεροσκάφη πιο σύγχρονα και αξιόμαχα από εκείνα που θα αποκτήσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΦΟΠΛΙΖΕΤΑΙ

Παραδοσιακά, η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα καλός πελάτης των εταιρειών πώλησης εξοπλιστικών συστημάτων και καταλαμβάνει διαχρονικά μία από τις υψηλότερες θέσεις στη σχετική λίστα. Η οικονομική κρίση και οι συνακόλουθες περικοπές μεταβάλλουν αυτή την εικόνα. Τα τελευταία χρόνια, οι δαπάνες που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για αμυντικά συστήματα αφορούν τις υποχρεώσεις αποπληρωμής παλαιών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν καταστήσει σαφές ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Με ορισμένες εξαιρέσεις. Η συμφωνία για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar συνοδεύθηκε με την παραγγελία δύο επιπλέον υποβρυχίων τύπου 214, πέραν των τεσσάρων που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Μάλιστα, από πολλές πλευρές θεωρείται ότι χωρίς την πρόσθετη παραγγελία, που εξασφαλίζει δουλειά στα ναυπηγεία, η συμφωνία δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί. Πέραν αυτού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι θα τηρηθεί η υπογραφή της Ελλάδας στην καταρχήν συμφωνία για παραγγελία των γαλλικών φρεγατών Fremm και οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης (ΤΟΜΑ). Παράλληλα, αποφασίσθηκε η αγορά βλημάτων για τα άρματα μάχης Leopard.

Η αναμενόμενη τουλάχιστον την τελευταία τριετία προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών φαίνεται ότι μετατίθεται τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Καθώς οι δυνατότητες αγοράς νέων μαχητικών είναι περιορισμένες, προς το παρόν, δίδεται βαρύτητα στη συντήρηση αυτών που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να παραμένει αξιόμαχος ο στόλ
ος


Καθημερινή

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εγκρίθηκε η αγορά F-35 από το Ισραήλ


Την έγκρισή της προσέφερε τη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών της ισραηλινής Eθνοσυνέλευσης (Κνεσέτ) για την αγορά 20 αεροσκαφών F-35 Lightning II, από τις ΗΠΑ, στη μεγαλύτερη εξοπλιστική αγορά στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ.

Η αγορά των αεροσκαφών, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών, θα κοστίσει 2,75 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούν σε 96 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνεται και το κόστος ανταλλακτικών, συντήρησης και προσομοιωτών εκπαίδευσης χειριστών. Το F-35, χάρη στην τεχνολογία «Στελθ» που διαθέτει, είναι ικανό να πλήξει στόχους από μεγάλη απόσταση, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τα ραντάρ του εχθρού. Η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών υπολογίζεται να γίνει μέσα στο 2015.

Οταν ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, είχε ανακοινώσει την αγορά στις 15 Αυγούστου, δεν είχε αποσαφηνίσει τι μορφή θα είχαν τα αντισταθμιστικά οφέλη, που θα ανέλθουν στα 4 δισ. δολάρια. Ο υπουργός ανέφερε μόνο ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη αυτά θα αφορούν ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα οφέλη αυτά θα είναι πρωτόγνωρα στα χρονικά των αμερικανικών οπλικών εξαγωγών, φθάνοντας το 150% της αξίας της συμφωνίας, από 50% που προσφέρει συνήθως η Ουάσιγκτον σε «καλούς της πελάτες», όπως τις ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής της Κνεσέτ, ο αρχηγός της ισραηλινής αεροπορίας, πτέραρχος Ιντο Νεχοστάν, και ο ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι υπογράμμισαν ότι παρά το μεγάλο κόστος των αεροσκαφών, η συμφωνία είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για το Ισραήλ, καθώς μεγάλο μέρος του κόστους της θα προέλθει από την αμυντική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Ισραήλ.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμυνας, στρατηγός (ε.α.) Ούρι Σανί, δήλωσε ότι το επιτελείο αεροπορίας μελετά να ζητήσει την αγορά επιπλέον αεροσκαφών F-35 στο μέλλον, ενώ πηγές του υπουργείου Αμυνας αναφέρουν ότι το Ισραήλ μπορεί να χρειαστεί ακόμη 75 αεροσκάφη αυτού του τύπου, που θα «βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει ξένες επιβουλές», όπως είπε ο κ. Σανί, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον ιρανικό κίνδυνο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Στο κατώφλι του θανάτου ο καπιταλισμός» δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ από το βήμα του ΟΗΕ


Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε την Τρίτη, μιλώντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται «στο κατώφλι του θανάτου» και ότι είναι καιρός για ένα νέο οικονομικό σύστημα.

«Ο μεροληπτικός μηχανισμός του καπιταλισμού και οι ηγεμονικές προσεγγίσεις έχουν ηττηθεί και πλησιάζουν στο τέλος» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Πρόσθεσε ότι οι «αντιδημοκρατικοί και άδικοι μηχανισμοί εξουσίας των σωμάτων που λαμβάνουν τις αποφάσεις στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό πεδίο, αποτελούν τους λόγους πίσω από τις συμφορές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μίλησε σε κενά έδρανα, μιας και η προσέλευση στην ομιλία του ήταν μικρή. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό έγινε λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος, ή επειδή η ομιλία του ήταν από τις πρώτες της Γενικής Συνέλευσης.

Νωρίτερα, μιλώντας με ιδιοκτήτες και υπεύθυνους αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν ποτέ γνωρίσει ένα σοβαρό πόλεμο και δεν ήταν ποτέ νικηφόρες».

«Οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν με τι μοιάζει ένας πόλεμος. Όταν ένας πόλεμος ξεκινά, δεν γνωρίζει όρια» πρόσθεσε.

Ο Μ.Αχμαντινετζάντ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, επέμεινε στην αναγκαιότητα να υπάρχει καλή διακυβέρνηση.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και η κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη, δεν νοούνται χωρίς μία καλή διακυβέρνηση, αλλά και με έναν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε στην ομιλία της αυτήν η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αλλά θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι και οι πλουσιότεροι οφείλουμε να αναπτύξουμε περισσότερο τα εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας για την αναπτυξιακή μας πολιτική» επισήμανε.

newsroom Δολ

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οικογενειακές κολακείες με φόντο ΔΝΤ.....




O θείος Σαμ απένειμε τα εύσημα στον καλό στρατιώτη Γιώργο Παπανδρέου για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση στην οικονομία. Αυτό είναι το ρεπορτάζ που προέκυψε αμέσως μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο» τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας «είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια.»

Αυτά τα ωραία έγιναν σε μια όμορφη οικογενειακή στιγμή. Η αλήθεια είναι άλλη ωστόσο.

Αυτοί που προκάλεσαν την οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο μας νουθετούν και μας συγχαίρουν;

Αυτοί που χαίρονται διότι η Ελλάδα έχει φορέσει καπέλο το ΔΝΤ μας λένε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο; Ή επειδή το λέει ο κ. Παπανδρέου είμαστε πράγματι, γιατί μας φαίνεται ότι ο δρόμος οδηγεί στον γκρεμό και δεν είναι αστείο για αμερικανάκια.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κάνουν το ίδιο λάθος που είχαν κάνει στο Βιετνάμ



Οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν δεν κατέστρεφαν μόνο, αλλά και οικοδομούσαν. Η σκέψη αυτή διαπερνά την πρόσφατη συνέντευξη του αρχηγού της Διεθνούς δύναμης συνδρομής για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) Ντέβιντ Πέτρεους (David Petraeus)

Οι Αμερικανοί μπορούν να κατατάξουν στο ενεργητικό τους την κατασκευή χιλιάδων χιλιομέτρων δρόμων, σχολείων, τμήματων ιατρικής εξυπηρέτησης, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι δεν εκτιμούν και τόσο αυτά τα ευεργετικά τους έργα. Ο Πέτρεους, αναφερόμενος στις αιτίες που δεν επετρέπουν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να εξευμενίσουν το Αφγανιστάν, είπε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο εφοδιασμός τους ήταν ανεπαρκής. Τώρα όμως τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Οι Αμερικανοί είχαν ενισχυθεί με την αποστολή επιπρόσθετων 30.000 στρατιωτικών, εξοπλισμών και χρημάτων. Αλήθεια, δεν είναι κατανοητό γιατί ακριβώς την περίοδο της αύξησης της ισχύος της η ISAF υπέστησε τις πρωτάκουστες στη διάρκεια όλου του πολέμου απώλειες έμψυχου υλικού.

Ο στρατηγός, ποιός ξέρει γιατί δεν εξήγησε το φαινόμενο. Δυσκολεύτηκε να απαντήσει και στην ερώτηση: «Γιατί η στρατιωτική κατασκοπεία σχεδόν για 10 ολόκληρα χρόνια εξακολουθεί να πλανιέται μέσα στο σκοτάδι. Ίσως γιατί χωρίς τους ιθαγενείς δεν μπορεί να εκπληρωθεί το καθήκον που είχε τεθεί μπροστά του και το στήριγμα στην βοήθειά τους είναι μάταιο πράγμα; Στη συνέντευξή του ο Πέτρεους αφήνει να εννοηθεί πώς αναγνωρίζει την ύπαρξη του κινδύνου ότι τα εκπαιδευμένα από τους δυτικούς εκπαιδευτές τμήματα της αφγανικής αστυνομίας μπορούν να περάσουν στο πλευρό κάποιου διοικητή εκστρατείας είτε κάποιου μεγαλεμπόρου ναρκωτικών ακόμη.

Τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της διαφθοράς στις δομές εξουσίας στο Αφγανιστάν μπορούν να φέρουν όλους σε κατάσταση απόγνωσης. Ποιός θα βρίσκεται στο τιμόνι αν φυλακιστούν όλοι αυτοί οι προιστάμενοι; Εννοείται ότι και οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να διεξάγουν συνομιλίες με τόσο σάπιο καθεστώς.

Εξάλλου, ο Γερμανός πολιτικός και διεθνολόγος, καθηγητής, δόκτωρ Νόρμαν Πεχ (Norman Paech), που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πρόεδρος της ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς στη Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος στην διαμορφωμένη κατάσταση στο Αφγανιστάν είπε:

«Απ' όλα τα προαναφερόμενα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι στο Αφγανιστάν αναζητούν λύση, παρόμοια με τη λύση στο Ιράκ. Φαίνεται ότι θα παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό έως ότου σχηματίσουν σταθερή φιλοδυτική κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να κρατηθεί με την αμερικανική βοήθεια. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες απαίτησης της αποστολής νέων στρατευμάτων για να εξασφαλίσουν υπεροχή σε όλη τη χώρα».- είπε ο Νόρμαν Πεχ.

-Απ' ότι φαίνεται, το Αφγανιστάν δεν είναι ο μοναδικός σκοπός των ΗΠΑ σ΄αυτή την περιοχή. Ο Νόρμαν Πεχ συμφωνεί με αυτή τη γνώμη.
«Σε τελευταία ανάλυση γίνεται λόγος για το Ιράν. Στο Ιράν παραμένει η μοναδική κυβέρνηση που αντιτίθεται στους Αμερικανούς ενώ όλες οι άλλες κυβερνήσεις στην περιοχή- από τη Σαουδική Αραβία ως το Κουβέϊτ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν, είναι καθαρά φιλοδυτικές. Λείπει μόνο το Ιράν. Το πρόβλημα των πυρηνικών όπλων τον τελευταίο καιρό βγήκε στην πρώτη γραμμή. Γίνεται λόγος για την αλλαγή του καθεστώτος και τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου κυβέρνησης Μαλίκι στο Ιράκ ή κυβέρνησης Καρζάι στο Αφγανιστάν»,- σημείωσε ο Γερμανός εμπειρογνώμονας Νόρμαν Πεχ.

Οι δυτικοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν το καταλαβαίνουν αυτό καλύτερα από τους άλλους αν και προτιμούν να κρατούν σιωπή. Απαντώντας στην ερώτηση για την μαχητική ικανότητα του αφγανικού Στρατού ο Πέτρεους παρατήρησε με υπεκφυγές: «Αν εξασφαλιστεί η εκτόνωση της έντασης των ενόπλων συγκρούσεων ο αφγανισκός Στρατός μάλλον θα μπορέσει να προστατεύψει τον πληθυσμό» . Ας δεν εξασφαλιστεί; Και ποιές είναι οι βάσεις να υπολογίζουμε αυτή τη φορά σε κάτι άλλο;


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συμφώνησαν τελικά Γαλλία-Ρωσία για τα Mistral


Στα τέλη του τρέχοντος μηνός φαίνεται ότι θα υπογραφεί οριστικά η συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας για τα ελικοπτεροφόρα σκάφη τύπου Mistral.

Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο και θα καλύψει την απόκτηση τεσσάρων σκαφών του τύπου.

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, δύο από τα Mistral θα ναυπηγηθούν ση Γαλλία, ενώ τα άλλα δύο σε ρωσικά ναυπηγεία, χωρίς να έχει προς το παρόν προχωρήσει η τελική επιλογή.

Το συμβόλαιο δε αυτό, όπως είναι γνωστό, είναι αποτέλεσμα της εξεύρεσης ενός αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία. Καταρχήν η Ρωσία επέμενε στην αγορά μόνο ενός γαλλικού ελικοπτεροφόρου, επιδιώκοντας να κατασκευάσει τα τρία άλλα στο έδαφός της. Εν τω μεταξύ, η προμήθεια στη Ρωσία δύο Μιστράλ μπορεί να δώσει στη Γαλλία τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα λεφτά που μπορεί να πάρει από την πώληση των τεχνολογιών της στη Ρωσία.

Ο ναύαρχος Βιτσότσκι δεν κρύβει ότι η ρωσική πλευρά είχε συμφωνήσει για αυτό τον συμβιβασμό εξαιτίας μιάς σειράς αντικειμενικών προβλημάτων. Αν δεν υπογράψουμε αυτό το συμβόλαιο, τότε θα μείνουμε πολύ πίσω στην τεχνολογία κατασκευής πλοίων τέτοιου τύπου,- διευκρίνισε ο ναύαρχος Βισότσκι.

Εξάλλου, κρίνοντας από τον γαλλικό τύπο, η πιθανή πια υπογραφή αυτού του συμβολαίου θα σταθεί ειδικό «μήνυμα ελπίδας» για τους εργάτες των ναυπηγείων της Σέν Ναζέρ, - γράφει συμπεραίνοντας ο σχολιαστής Μπορίς Τουμάνοφ.

Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της θεαματικής προσέγγισης των δυο πλευρών. Ας μην ξεχνούμε ότι εν μέσω Ψυχρού Πολέμου η γαλλική πολιτική ήταν πάντα οριακά τουλάχιστον διαφοροποιημένη, με τον στρατηγό Ντε Γκολ να διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Είναι προφανές ότι η γεωπολιτική πραγματικότητα παραμένει αναλλοίωτη παρά την κατάρρευση του διπολισμού και εν πολλοίς προσδιορίζει τις εξελίξεις τον 21ο αιώνα…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki