Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Προς Έλληνες πολιτικούς:Μαθήματα αντιμετώπισης των Τούρκων από τον Μπορίσοφ


Η παρακάτω ιστορία αποτελεί µια λαµπρή διπλωµατική εποποιία της Βουλγαρίας που αποδεικνύει πως, όταν ένας ηγέτης υψώσει το ανάστηµά του, κανείς και τίποτα δεν µπορεί να του αντισταθεί.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ έχει µια αδυναµία: το φαΐ. Αν και αθλητικός τύπος, ο βούλγαρος πρωθυπουργός δεν λέει ποτέ όχι σε µια καλοψηµένη µπριζόλα. «Πεινάω», είχε δηλώσει στους δηµοσιογράφους λίγο πριν από το δείπνο του µε τον Μπαράκ Οµπάµα την περασµένη άνοιξη στην Πράγα. Κι όταν µετά το τέλος της συνάντησης, της πρώτης µετά την κυβερνητική αλλαγή στη Σόφια, τον ρώτησαν πώς πήγε, απάντησε: «Ηταν πολύ καλά. Εκτός από τα ορεκτικά και το επιδόρπιο, υπήρχαν και δύο κύρια πιάτα, κρέας και ψάρι».

Πώς εξηγείται λοιπόν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν άγγιξε το πιάτο του στο δείπνο που παρέθεσε στις 22 Σεπτεµβρίου ο Αµπντουλάχ Γκιουλ στο σικ ξενοδοχείο Αstoria Waldorf της Νέας Υόρκης; Στο δείπνο που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών παραβρέθηκαν 200 προσωπικότητες του πολιτικού και επιχειρηµατικού κόσµου από τα Βαλκάνια και τις Ηνωµένες Πολιτείες (µεταξύ των οποίων και ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών). «Ο µπαρόκ διάκοσµος της αίθουσας, το πλούσιο δείπνο και η µεγαλοπρεπής ατµόσφαιρα αντανακλούσαν την πολιτική και οικονοµική ισχύ της Τουρκίας» είπε µια (βουλγαρική προφανώς) πηγή στην εφηµερίδα «Τρουντ». «Ηταν τρεις φορές πιο σικ από το δείπνο που παρέθεσε η Μέρκελ». Ο Μπορίσοφ, που η χώρα του έχει αρκετά περίπλοκες σχέσεις µε την Τουρκία, δεν µπορούσε να το χωνέψει. Πολύ περισσότερο που όταν µπήκε καθυστερηµένος ο Γκιουλ, τον υποδέχθηκαν ως ήρωα. Σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έπεσαν κυριολεκτικά στην αγκαλιά του.

Οργισµένος, προσβεβληµένος, ο Μπορίσοφ αποφάσισε να µη σηκωθεί από την καρέκλα του. Η συνέχεια της αφήγησης ανήκει στον ίδιο: «Προχωρώντας ανάµεσα στα τραπέζια, ο Γκιουλ πρόσεξε ότι παρέµενα καθιστός και συνειδητοποίησε ασφαλώς ότι αυτή η επίδειξη δύναµης σε µια συνάντηση όπου ήµασταν όλοι ίσοι δεν ήταν καλή ιδέα. Ηρθε έτσι προς το µέρος µου και µου έσφιξε το χέρι». Αλλά φυσικά δεν έφτανε αυτό για να αποκατασταθεί η πληγωµένη υπερηφάνεια των Βουλγάρων. Οπως γράφει στο µπλογκ του ο δηµοσιογράφος της «Μοντ» Αλεξάντρ Λεβί, οι τούρκοι οργανωτές φρόντισαν να αλλάξουν τη σειρά των οµιλητών ώστε ο Μπορίσοφ να µιλήσει αµέσως µετά τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Κι όταν έφτασε η σειρά του, ο πρώην σωµατοφύλακας πήρε την εκδίκησή του. Πρώτον, ευχήθηκε στον βουλγαρικό λαό χρόνια πολλά για την 102η επέτειο της ανεξαρτητοποίησής του (από την Οθωµανική Αυτοκρατορία). Δεύτερον, εξέφρασε την κατανόησή του για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν ορισµένες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη (ονόµατα δεν λέµε). Στη συνέχεια είπε ότι έχει µια σοβαρή δουλειά και αποχώρησε - χωρίς να φάει µπουκιά.

Αυτά είδε ο Ερντογάν και καθόταν σούζα στη Σόφια.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΙΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ...ΡΩΣΙΚΑ SU-27 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ!!!




Η πρόσφατη δημοσίευση σε τουρκικό ΜΜΕ της είδησης την κοινή τουρκοκινεζική άσκηση στην αεροπορική βάση του Ικονίου προκάλεσε έκπληξη στην Δύση και πιο πολύ στις ΗΠΑ που ζήτησαν αμέσως λεπτομέρειες από την τουρκική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά οι Τούρκοι διέρρεαν στα δικά τους ΜΜΕ ότι επρόκειτο για "ρωσικά Su-27" κάτι που εν συνεχεία διαψεύστηκε, αλλά ΄μόνο μετά την άφιξη των κινεζικών μαχητικών. Νεότερο δημοσίευμα της τουρκική εφημερίδας Hurriyet αναφέρει ότι τα κινεζικά μαχητικά που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν 4 Su-27 τα οποία ανεφοδιάστηκαν στο Ιράν.

Ουσιαστικά για πρώτη φορά η μεσανατολική χώρα συμμετείχε έστω και έμμεσα στην πραγματοποίηση μίας τουρκοκινεζικής αεροπορικής άσκησης επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου, ενώ υπήρξε σοβαρή κριτική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς την τουρκική κυβέρνηση που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της άσκησης από τουρκικής ή κινεζικής πλευράς. Αν τελικά η άσκηση πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρει το δημοσίευμα αποτελεί μία εντυπωσιακή εξέλιξη δεδομένου της σύγκρουσης που υπήρξε στο παρελθόν μεταξύ των δύο χωρών λόγω της ταραχών μεταξύ των Ουιγούρων και των Κινέζων Χάν στην πόλη Ürümqi στην βορειοανατολική Κίνα τον Ιούλιο του 2009.


defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η καλή μας …αγΕλλάδα!!!


Του Δημήτρη Μυ

Γιατί να είναι δυσαρεστημένος ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, ο κ. Στρος Καν, από την (αγ)Ελλάδα; Όσο το άρμεγμα συνεχίζεται χωρίς αντιρρήσεις, όλα θα είναι καλά και τα ωραία λόγια θα περισσεύουν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις επαφές του την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ με το ΔΝΤ την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα θεσμικά παγκόσμια λαμόγια, υπογράμμισε με κάθε τρόπο την προθυμία της αγελάδας να προσφέρει (τζάμπα) τα... μαστάρια της.

Εκτός το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μέσω του οποίου, η Αθήνα θα απαλλαγεί (!) από τα μερίδιά της σε επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, ενέργεια, real estate και τυχερά παιχνίδια, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει στόχο τη συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Ας δούμε, όμως, τι είναι αυτά τα χρήματα, τα 3 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει μέσα σε τρία χρόνια, και να τα συγκρίνουμε με κάποιες άλλες «ανελαστικές» δαπάνες. Δαπάνες τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να «κόψουμε» γιατί αφορούν καθαρό νταβατζιλίκι. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι νταβατζήδες πληρώνονται στην ώρα τους και χωρίς διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ (καλοκαίρι 2010), παρά τη «μαύρη φτώχεια», τα χρέη, τις εποπτείες, τις περικοπές και τη λιτότητα, οι ελληνικές κυβερνήσεις κατάφεραν να καταβάλουν και με το παραπάνω το νταβατζιλίκι. Στην κυριολεξία διέπρεψαν!

Με άλλα λόγια, η Ελλάς, εντός του 2009, κατόρθωσε (ήταν η μία από τις μόλις πέντε χώρες που το πέτυχαν) και ξόδεψε ποσό πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ποσοστό το οποίο έχει τεθεί ως κατώτατο όριο στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα συνέτριψε το όριο του 2% και εκτίναξε τις ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές της δαπάνες στο ποσοστό του 3,4% του ΑΕΠ, δηλαδή διέθεσε υπέρ ΝΑΤΟ ποσό, το οποίο ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ!

Με λίγη ακόμα προσπάθεια θα μπορούσαμε, μάλιστα, να ξεπεράσουμε ακόμα και τις ΗΠΑ σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, οι οποίες πήραν βραχεία κεφαλή έναντι της Ελλάδος και πρόσφεραν στο έτσι κι αλλιώς δικό τους ΝΑΤΟϊκό «μαγαζί» ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του αμερικανικού ΑΕΠ (παρεμπιπτόντως: «Ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες»...).

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα αυτά, τα 7 δισ. ευρώ δηλαδή, αν δεν είχαν διατεθεί στο «αμερικανικό ταμείο», αλλά για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, τότε όχι μόνο δεν θα χρειαζόταν να επιβληθούν στο λαό τα μέτρα του περασμένου Μάρτη (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση φόρων στη βενζίνη, κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση επιδόματος αλληλεγγύης κ.λπ.), αλλά θα υπήρχε και περίσσευμα για τα δημόσια ταμεία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ!

Το παράδειγμα, νομίζουμε, είναι μια σαφής απάντηση στο ερώτημα: «Πού πήγαν τα λεφτά». Απάντηση επίσης δίδεται και στο ερώτημα πού πηγαίνουν τώρα τα λεφτά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Μπράβο, παιδιά!!!

to pontiki

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ!ΜΟΥΓΚΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ



Συνταρακτικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση του «συνδικάτου του εγκλήματος», καθώς τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν πως το γραφείο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη μεσολαβούσε μεταξύ εφορίας και επιχειρηματιών, ενώ έδειξε και ιδιαίτερο ζήλο στην εξυπηρέτηση του επιφανούς μέλους της σπείρας κ. Γιώργου Τρομπούκη!

Δεκάδες συνομιλίες που περιέχονται στη δικογραφία φανερώνουν πως ο υπεργολάβος άλλων μεγάλων εταιριών και πρωταγωνιστής της διαβόητης σπείρας, έτυχε βοηθείας στελεχών της κυρίας Μπακογιάννη για να έχει ευμενή αντιμετώπιση από το ΣΔΟΕ, όταν η υπηρεσία διενέργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στην εταιρία του.

Η απίστευτη αυτή ιστορία εξελίσσεται στις 10 Απριλίου του 2009, την περίοδο της παντοδυναμίας της κυρίας Μπακογιάννη που κατείχε τη θέση της υπουργού των Εξωτερικών. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, μικτό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, με έναν ελεγκτή από το ΥΠΕΕ και έναν από το τελωνείο, φθάνει στην κατασκευαστική εταιρία του κ. Τρομπούκη στο Αγρίνιο για να ελέγξει τις δραστηριότητές της.

Ο κ. Τρομπούκης αρχίζει αμέσως έναν απίστευτο τηλεφωνικό μαραθώνιο, για να καταφέρει να ξεμπλέξει με τους επίμονους ελεγκτές, καθώς όπως παραδέχεται στα τηλεφωνήματά του, η προσπάθειά του να λαδώσει τους ελεγκτές δεν είχε αποτέλεσμα.

Οι επαφές που κινητοποίησε ο κ. Τρομπούκης, τον ενημερώνουν πως εις εκ των ελεγκτών, ο κύριος Βαγγέλης Αγγελάκης, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο του και του κάνει έλεγχο στα οικονομικά του στοιχεία, είναι ένας αυστηρός Χανιώτης που έχει εργαστεί για χρόνια στο γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη, ενώ πέρασε και από αυτό της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη.




Με τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και σε αστραπιαίο πραγματικά χρόνο, ο μηχανισμός που έθεσε σε λειτουργεί ο κ. Τρομπούκης αρχίζει και κινείται. Φίλος του τον ενημερώνει πως αναλαμβάνει να ζητήσει βοήθεια από το γραφείο της τότε υπουργού. Αργότερα τον ενημερώνει πως μίλησε τηλεφωνικά με τον κύριο Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος όμως δεν θυμόταν το όνομά του ελεγκτή του ΣΔΟΕ, ενώ αναφέρει πως προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους συνεργάτες της υπουργού, κύριο Δημήτρη Ζαφειριάδη και κύριο Παναγιώτη Αντωνόπουλο, αλλά πως δεν τα κατάφερε γιατί βρίσκονταν σε σύσκεψη μαζί της.

Λίγο μετά τις 2.30 το απόγευμα, οι τηλεφωνικές προσπάθειες του κ. Τρομπούκη αποδίδουν, καθώς ο ίδιος λέει στον φίλο του ότι κ. Αντωνόπουλος, συνεργάτης της κυρίας Μπακογιάννη, επικοινώνησε με τα το κλιμάκιο, με αποτέλεσμα οι εφοριακοί να ηρεμήσουν και να βγουν από την εταιρία για να συζητήσουν.

Στο τέλος της ημέρας, ο κατηγορούμενος σήμερα εργολάβος, μιλάει εμφανώς ανακουφισμένος στο τηλέφωνο, καθώς κατόρθωσε να έχει στον αγώνα του με το…ΣΔΟΕ ολόκληρο υπουργικό γραφείο, ενώ λίγο μετά τις 11 το βράδυ συνομιλεί με έναν άνδρα με το όνομα «Χρήστος», ο οποίος συζητά πως θα κανονίσουν να εισπράξει από τον κ. Τρομπούκη έναν ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ.

Με αφορμή αυτό, ο κ. Τρομπούκης αποκαλύπτει το χρονικό του με το ΣΔΟΕ και τη χείρα βοηθείας από το υπουργικό γραφείο.

ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ:"ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΝΟΟΥΣΑ"!ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ


Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τα περί «διεφθαρμένης χώρας» που του είχε εξομολογηθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας, εφημερίδες δημοσιεύουν διευκρινιστική ανακοίνωση εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιούνκερ δεν αναφερόταν σε συνομιλία με πρώην πρωθυπουργό, αλλά στην δημόσια δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» και την «Ελευθεροτυπία», σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Γκι Σούλερ, επισημαίνει: «Ο κ. Γιούνκερ δεν αναφερόταν σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, αλλά υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δήλωσε δημόσια ότι η Ελλάδα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς τη στιγμή που είχαμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κρίσης των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, δηλαδή το 2009».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της εφημερίδας «Irish Times», στο οποίο φιλοξενούνταν το Σάββατο οι ακριβείς δηλώσεις του κ. Γιούνκερ σημειωνόταν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup είχε πει: «Δεν μπορούσα να αποκαλύψω τα όσα γνώριζα (για την ελληνική οικονομία). Ήξερα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα". Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε φερθεί τελείως διαφορετικά ξεκινώντας πριν από δεκαετίες».

Οι δηλώσεις Γιούνκερ έχουν δημιουργήσει αναστάτωση τόσο στην Φρανκφούρτη, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ να δηλώνει έκπληκτος από τις δηλώσεις Γιούνκερ, όσο και στην Ελλάδα, με τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Κ.Σημίτη να αρνούνται ότι έχουν κάνει εκείνοι τέτοιου είδους δηλώσεις και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να «φωτογραφίζει» τον Κ.Καραμανλή.

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη κοινωνία λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης έχει υποχρεώσει αρκετούς υπουργούς, αλλά και βουλευτές, να αλλάξουν μέχρι και τις καθημερινές τους συνήθειες, προκειμένου να αποφύγουν την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία μιας δημόσιας αποδοκιμασίας από τους πολίτες, ανάλογη με εκείνες που έχουν υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν συνάδελφοί τους της Ν. Δημοκρατίας.

Κατά πρώτον έχουν περιορίσει σημαντικά τις εξόδους σε δημόσιους χώρους (καφέ ή εστιατόρια), ενώ για τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις υπουργικές λιμουζίνες που δεν περνούν απαρατήρητες και επιπλέον εύκολα μπορούν να εγκλωβιστούν στην κίνηση της πρωτεύουσας. Προτιμούν τις μηχανές και φορούν κράνη για να μη γίνονται αντιληπτοί από τους διερχόμενους οδηγούς η πολίτες.

Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα της Άννας Διαμαντοπούλου, Πέμπτη μεσημέρι στη Βουλή: Ντυμένη στα μαύρα, φόρεσε μαύρο κράνος με φιμέ τζάμι, ανέβηκε στη μαύρη μηχανή που οδηγούσε ο αστυνομικός της και αναχώρησε για το υπουργείο. Μηχανή χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του (ενδεχομένως και για άλλους επιπλέον λόγους) κι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «κλίμα οργής» που υπάρχει στους πολίτες που λόγω των περικοπών έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση. Φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωποι με κάποιους αγανακτισμένους συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους ή κάποιους άλλους που έχουν θιγεί με σκληρό τρόπο από την κυβερνητική πολιτική.

Στην κρίσιμη ερώτηση πώς θα κατέβουν στις περιφέρειές τους να κάνουν εκστρατεία εν όψει εκλογών, ορισμένοι απαντούν ότι θα περιορίσουν τις εμφανίσεις στις απολύτως αναγκαίες και άλλοι ότι δεν πρόκειται να βγουν στον κόσμο....


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσική Π.Α παραλαμβάνει τα νέας γενιάς SU-35 Flanker


"Η Ρωσική πολεμική αερπορία θα παραλάβει τα πρώτα μαχητικά Su-35 μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αεροπορικής βιομηχανίας Sukhoi

Το πρώτο εκσυγχρονισμένο Su-35 παρουσιάστηκε στην έκεθση MAKS 2007 έξω από την Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υπέγραψε συμφωνία με την Sukhoi για την αγορά 48 σ'υγχρονων μαχητικών πολλαπλού ρόλου Su-35 το 2009.

Η Sukhoi διεξάγει επίσης συνομιλίες με πελάτες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική για πωλήσεις Su-35.

Το Su-35 Flanker-Ε, είναι η εξέλιξη του ικανότατου Su-27, αλλά πιο "βαριάς" κατηγορίας μαχητικό μεγάλου βεληνεκούς, πολλαπλού ρόλου (ικανότατο στην κρούση), του οποίου τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η τεχνολογία μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνα των μαχητικών πέμπτης γενιάς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ινδία θα τοποθετήσει Ρωσικά AESA στα SU-30MKI


H Ινδία ενδιαφέρεται να τοποθέτησει στα Su-30MKI ρωσικά Phazotron Zhuk-AE (αντίστοιχα AESA), ) ραντάρ.

Το ραντάρ Χ-band μπορει να παρακολουθήσει 30 εναέριους στόχους ταυτόχρονα και έξι στόχους ταυτόχρονα σε φαση επίθεσης. Έως το 2018, η ινδική πολεμική αεροπορία αναμένεται να έχει περίπου 300 Su-30MKIs.

Τα Ινδικά Sukhoi χρησιμοποιούν σήμερα το N011M παθητικής τεχνολογίας array, το οποίο παρέχει λιγότερη ισχύ αιχμής από ένα AESA.Το N011M έχει περιορισμούς στην back-end επεξεργασίας του και απαιτεί περισσότερες εργασίες συντήρησης.

Ο Υπουργός Άμυνας A.K. Antony μίλησε πρόσφατα στην ινδική Βουλή σχετικά με μια πρόταση για την αναβάθμιση των Iνδικών SUKHOI. Η αναβάθμιση αυτή θα πραγματοποιηθεί από την Hindustan Aeronautics Ltd στο Ιρκούτσκ της Ρωσίας,(που είναι και ο κατασκευαστής του αρχικού εξοπλισμού), από το 2012. Είναι πιθανό να παρθεί και απόφαση για το AESΑ ταυτόχρονα, γιατί το ραντάρ θα πρέπει να ενσωματώσει πλέον τα περισσότερα μέρη του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πλοήγησης και τους κινητήρες.

Το Su-30 μπήκε σε υπηρεσία στην Ινδία το 2000 - η αγορά εγκρίθηκε το 1997 - και τα αεροσκάφη δεν έχουν αναβαθμιστεί από τότε.



Η τεχνολογία AESA προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις και αξιοπιστία σε σύγκριση με τα μηχανικής σάρωσης ραντάρ. Η Ινδία έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι όσα μαχητικά έχουν AESA θα έχουν πλεονέκτημα στο διαγωνισμό για τα 126 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων (MMRCA). Για παράδειγμα, το F-16in προτείνεται με το APG-80 της Northrop Grumman , ενώ το F/A-18E/F προσφερεται με το APG-78 της Raytheon.
Όλοι οι άλλοι διεκδικητές έχουν προσφέρει ένα ραντάρ AESA,

Το MiG-35 είναι επίσης υποψήφιο στο διαγωνισμό MMRCA. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών του Απριλίου, το ραντάρ Zhuk είχε ελαφρώς μικρότερη διάμετρο από την έκδοση παραγωγής.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Iran halts Western spying on its nuke plants: atomic chief


Iran has put paid to Western spying on its nuclear facilities by ensuring that its physicists and engineers are better looked after, atomic energy chief Ali Akbar Salehi said.

Salehi, who is also a vice president, said that in the past Western countries had lured Iranian nuclear specialists abroad "with offers of better education or jobs outside Iran," the Fars new agency reported on Friday.

"People who fell for it in the past unfortunately leaked information abroad," the news agency quoted him as saying.

"But the (Iranian Atomic Energy) Organisation has been able to gain the trust of its engineers and address their concerns, so they can continue to work in the organisation without any concerns," he added.

Salehi's remarks were not the first admission by Iran of Western or Israeli espionage efforts against its nuclear programme -- it has arrested a number of suspected spies in the past with prosecutors generally seeking the death penalty.

In November 2008, Iran executed telecommunications engineer Ali Ashtiari after he was found guilty of spying for Israel's Mossad spy agency.

Ashtari was convicted of involvement in a Mossad plot to intercept the communications of Iranian military and nuclear officials.

Last week, Intelligence Minister Heydar Moslehi said that authorities had arrested several "nuclear spies" who were working to derail Iran's nuclear programme through cyberspace.

Moslehi's remarks came against the backdrop of reports that the Stuxnet worm was mutating and wreaking havoc on computerised industrial equipment in Iran.

Analysts say Stuxnet may have been designed to target Iranian nuclear facilities, especially the Russian-built power plant in the southern city of Bushehr.

In January 2007, Iran said it had arrested a "spy" working in parliament's research centre on suspicion of passing information on its nuclear programme to the outlawed armed opposition group, the People's Mujahedeen.

In November 2008, the Iranian judiciary cleared ex-nuclear negotiator Hossein Moussavian of spying for the West, despite strong support for the charges from hardline President Mahmoud Ahmadinejad.

Moussavian was spokesman for Iran's nuclear negotiating team under moderate president Mohammad Khatami, Ahmadinejad's predecessor.

Iran's nuclear ambitions are at the heart of a longrunning standoff with the West, which suspects the Islamic republic is seeking to develop atomic weapons under the cover of a civilian drive.

Tehran denies the allegation and is pressing on with its uranium enrichment programme -- the most controversial aspect of its nuclear activities -- despite four sets of UN sanctions.

Salehi said Iran had now ensured that sensitive information about its nuclear programme was not easily accessible.

"In the past, people had easy access to information, but this is no longer true. It is not necessary for everyone to know about everything," he said, adding that Iranian nuclear engineers now enjoyed high-quality housing and education for their children.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το υπουργείο Αμυνας διαψεύδει τον εαυτό του


Το ΥΕΘΑ, κατά την πρόσφατη προσφιλή τακτική του, έσπευσε και πάλι να διαψεύσει το ρεπορτάζ της «Ε» για τη «Διπλωματία των F-16 στο Αιγαίο», επιμένοντας ότι τα «παρατιθέμενα αριθμητικά και άλλα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας της 9ης Οκτωβρίου 2010 με θέμα "Η διπλωματία των F-16 στο Αιγαίο", ανακοινώνεται ότι τα παρατιθέμενα αριθμητικά και άλλα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η επιχειρησιακή δραστηριότητα των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο διασφαλίζει την εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρμοδιότητες της χώρας. Στην επιχειρησιακή δραστηριότητα πρέπει να προστεθεί και η εκπαιδευτική δραστηριότητα των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Τέλος, η πτητική δραστηριότητα όλων των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιείται στο Αιγαίο χωρίς περιορισμούς».

Απάντηση «Ε»

**Στην πραγματικότητα, το ΥΕΘΑ με την ανακοίνωσή του διέψευσε τον εαυτό του, διότι τα στοιχεία που παρέθεσε η «Ε» προκύπτουν από την ιστοσελίδα του ελληνικού ΓΕΕΘΑ (αλλά και από την αντίστοιχη τουρκική ιστοσελίδα), από τις απαντήσεις ΥΕΘΑ στη Βουλή, καθώς και από την έκθεση που υπέβαλε στον υπουργό Αμυνας το 1984 ο τότε αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος Ν. Κουρής.

**Η «Ε» αναφέρθηκε μόνο στις τουρκικές επιχειρησιακές πτήσεις στο Αιγαίο, καθ' όσον συνιστούν εχθρική ενέργεια, διότι είναι οπλισμένα και παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία. Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, από τις αρχές του 2010 εισήλθαν στο FIR Αθηνών 2.375 τουρκικά μαχητικά σε σχηματισμούς 6, 8, 12 ή 16 αεροσκαφών. Τουλάχιστον τα μισά από τα αεροσκάφη κάθε σχηματισμού ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε 962 παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και σε 534 παραβάσεις των κανόνων του ICAO. Υπήρξαν 14 εμπλοκές, ενώ το 2009 ήταν 236. Οι αριθμοί υποδηλούν ότι μάλλον η κυβέρνηση άλλαξε την πάγια πολιτική και τα ελληνικά μαχητικά δεν προσεγγίζουν τα τουρκικά κατά τις αναχαιτίσεις. Εχει αλλάξει όμως και ο τρόπος διασφάλισης της ελληνικής κυριαρχίας των νήσων του Αιγαίου. Διότι για την αναχαίτιση 6, 8, 12 ή 16 τουρκικών μαχητικών απογειώνονται 2 ή 4 ελληνικά, τα οποία είναι πάντα οπλισμένα. Ετσι, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς τα 2 ή 4 ελληνικά αεροσκάφη μπορούν, αν απαιτηθεί, να αναχαιτίσουν 8 ή 16 τουρκικά μαχητικά ίσων δυνατοτήτων.

**Ενα περίεργο σημείο στην ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ για τις τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο είναι ότι αναγράφει 955 παραβιάσεις και 7 πτήσεις «άνωθεν ελληνικού εδάφους» (σ.σ. υπερπτήσεις). Διαχωρίζει δηλαδή τις 955 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τις 7 πτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, ενώ ο εθνικός εναέριος χώρος και ο χώρος άνωθεν ελληνικού εδάφους είναι νομικά και εθνικά έννοιες ταυτόσημες και αποτελούν ελληνική κυριαρχία. Ετσι, τόσο οι 955 παραβιάσεις όσο και οι 7 υπερπτήσεις αποτελούν όλες μαζί σύνολο παραβίασης ελληνικής κυριαρχίας. Ομως με το διαχωρισμό αυτό δημιουργείται μείζον θέμα για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, διότι αυτές περιλαμβάνουν και εθνικό εναέριο χώρο, δηλαδή ελληνική κυριαρχία.

Ενετ

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ανάσα 67δις $ στην Αμερικανική πολεμική βιομηχανία από τους Άραβες



ΔΕΝ ΗΤΑΝ η πρώτη φορά που σε μια διακρατική συμφωνία παρευρέθησαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Κογκρέσου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου και αλληλοσυγχαίρονταν όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου υπεγράφη στην Ουάσιγκτον το προσύμφωνο παραγγελίας σε αμερικανικά εργοστάσια πολεμικού υλικού από τη Σαουδική Αραβία ύψους 67 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε ποτέ από ξένη χώρα στην πολεμική βιομηχανία της Αμερικής. O λόγος για τον οποίο είχαν συγκεντρωθεί στην τελετή εκπρόσωποι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας ήταν ότι όλοι είχαν εργαστεί γι΄ αυτό το γεγονός και τώρα έβλεπαν τις προσπάθειές τους να αποδίδουν. Ηταν πανευτυχείς γι΄ αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι στη Ριάντ όλοι ξέρουν πως η παραγγελία ήταν ένα δώρο του βασιλιά τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την παραπαίουσα λόγω κρίσης πολεμική βιομηχανία της Αμερικής, ότι τα όπλα- κυρίως μαχητικά F-15 της ΜcDonnell Douglas, μάλλον ξεπερασμένης τεχνολογίας- δεν είχαν καμία σχέση με τα άμεσα προβλήματα ασφαλείας της χώρας αλλά μάλλον με το γεγονός ότι- προφανώς κατά σύμπτωση- η εταιρεία έχει χρέος 8,3 δισ. δολαρίων και κινδυνεύει να κλείσει, όπως έγινε με δύο άλλες πολεμικές βιομηχανίες της Αμερικής. Αλλωστε ακόμη μένει εν μέρει ανεκτέλεστη η παραγγελία των 22,6 δισ. δολαρίων του 2009 και των 4,5 δισ. στερλινών του 2001 σε βρετανικά εργοστάσια. «Στο μυαλό του απλού Σαουδάραβα και αυτή η αγορά όπλων συνδέεται με τη διαφθορά και τα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου» γράφει η ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής Roula Κhalaf.

Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ικανοποιημένα επειδή βλέπουν ότι η Αμερική εξασφαλίζει έτσι την παράταση της παραμονής της στην Αραβική χερσόνησο για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Το 2000 οι ΗΠΑ είχαν αναγκαστεί να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τη Σαουδική Αραβία- μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος τους στα γειτονικά Εμιράτα- επειδή είχαν γίνει στόχος συνεχών επιθέσεων όχι μόνο από τους σαουδάραβες «αναρχικούς» (sic) αλλά και από κάποιους πιστούς στον βασιλέα στρατιωτικούς. Τώρα θα χρειαστεί να εγκατασταθούν τουλάχιστον τρία τάγματα αμερικανών ειδικών που θα εκπαιδεύσουν τους σαουδάραβες τεχνικούς και αεροπόρους στα F-15 και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους. Τρία τάγματα αρκούν για να επιβάλουν την άποψη της Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε πολιτική απόφαση της Ριάντ.

Το Κογκρέσο είναι ικανοποιημένο επειδή βρήκε λύση στην απειλή ανεργίας στην πολεμική βιομηχανία και έτσι αποφεύγει την πίεση από τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα, τα οποία είναι έτοιμα να δείξουν την ισχύ τους στις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Καθώς οι ΗΠΑ περικόπτουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους κατά 100 δισ. δολάρια την ερχόμενη πενταετία και καθώς έχουν σταματήσει οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων από χώρες του ΝΑΤΟ, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία απειλείται με συρρίκνωση και ο κίνδυνος να απολυθούν 120.000 εργάτες και τεχνικοί ήταν πολύ σοβαρός. Και απολύσεις σημαίνουν, πέραν των άλλων, ψήφο αποδοκιμασίας στα μέλη του Κογκρέσου αλλά και στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος- λέγεται ότι και προσωπικά πήρε μέρος στην «επιχείρηση» ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- αγωνίστηκαν επί εννέα μήνες για να πεισθεί ο βασιλιάς Αμπντουλάχ να συγκατατεθεί στην «αγορά-μαμούθ». Με τη βοήθεια των στρατηγών του και κάποιων συμβούλων του που «πιστεύουν περισσότερο στην Αμερική παρά στο Κοράνι», καθώς λέγουν στη Ριάντ, ο σαουδάραβας μονάρχης αποδέχθηκε το στρατηγικό σενάριο που είχε προετοιμάσει η Ουάσιγκτον. Σε γενικές γραμμές αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι μεταβάλλεται σταδιακά η γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή λόγω της θρησκο-δογματικής εξάπλωσης του Ιράν στο Ιράκ, στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη, της μοιραίας κατάληξης του πολέμου στο Αφγανιστάν και βεβαίως λόγω του «άδηλου πυρηνικού μέλλοντος» του Ιράν.

Διά ταύτα: η Σαουδική Αραβία αγοράζει F-15 και πολλά άλλα. Σημείωση: το ότι οι ΗΠΑ κατέβαλαν το 2009 στη Σαουδική Αραβία 41 δισ. δολάρια για το πετρέλαιο που αγόρασαν, δηλαδή τα δύο τρίτα του ποσού της σαουδικής παραγγελίας, είναι μάλλον απλή σύμπτωση.

ΤΟ ΙΡΑΚ, ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ- για το οποίο η Ριάντ έχει ιδεολογικοθρησκευτικό και οικονομικό ενδιαφέρον-,όταν αποσυρθούν από εκεί οι μάχιμες αμερικανικές δυνάμεις,θα δημιουργηθεί ένα «κενό εξουσίας» το οποίο μόνο η Σαουδική Αραβία μπορεί να καλύψει, υπέδειξε στον βασιλέα Αμπντουλάχ η κυρίαΧίλαρι Κλίντοναλλά και στρατιωτικοί του Πενταγώνου,όπως και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.Διαφορετικά θα βρεθεί γείτονας με ένα καθεστώς πιο απειλητικό για τη σαουδική μοναρχία από ό,τι αυτό τουΣαντάμ Χουσεΐν.Αλλά για να καλύψει αυτό το «κενό» η Σαουδική Αραβία πρέπει να αποκτήσει αξιόμαχες στρατιωτικές δυνάμεις με βάση τα «όπλα υψηλής τεχνολογίας».

ΤοΒήμα


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ προκαλούν οι νέες πυραυλικές δοκιμές και δυνατότητες της Κίνας



Άκρα σιωπή επικρατεί στην Κίνα μετά τις νέες δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκαν και που συνιστούν αυξανόμενη απειλή για την δύση σύμφωνα με τους ειδικούς

Την Τετάρτη,Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις μυστικές πυραυλικές δοκιμές. Στις δοκιμές, ο Κινέζικος στρατός εξαπέλυσε ένα πυραύλικό βλήμα από το κέντρο Taiyuan στην Korla,μια κινεζική πόλη στην δύση 1.800 μίλια μακριά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη δοκιμή από 23 Σεπτέμβρη, όταν η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε "ανακοίνωση συναγερμού προς την αεροπορίας της" για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο μεταξύ των δύο πόλεων.

Αν και η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει η δημοσιεύσει κάτι σχετικό, αναφορές από δικτυακούς τόπους στο εσωτερικό της Κίνας δείχνουν στη δοκιμή πιθανότατα να εμπλέκεται και ένας δεύτερος πύραυλος "αναχαίτισης" με μικρότερη διάρκεια πτήσης.

Ο εκπρόσωπος της Κινεζικής πρεσβεία στις ΗΠΑ Wang Baodong είπε στην Times ότι δεν ήταν ενήμερος για την δοκιμή, αλλά δήλωσε ότι ακόμα και εάν έλαβε χώρα, "δεν αποτελεί απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα, και χρησιμεύει για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο. "

Η σιωπή της Κίνας δεν ήταν απολύτως αναμενόμενη. Η χώρα έκανε μια επίσημη ανακοίνωση σε παρόμοιες δοκιμές τον Ιανουάριο. Ενώ μερικοί πιστεύουν ότι η χώρα κρύβει μία αποτυχημένη δοκιμή με τη σιωπή τους, οι εμπειρογνώμονες όμως πιστεύουν ότι η ασιατική υπερδύναμη απλώς δεν θέλει να καμαρώνει και να καυχιέται για την αυξανόμενη δύναμή της.Λειτουργεί δηλαδή όπως η Ρωσία και η Σ.Ε. παλαιότερα.



Η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς του Πεκίνου δεν είναι μυστικό καθώς επίσης και το ότι συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αντιπλοϊκού πυραύλου που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από την στεριά και με αρκετή ακρίβεια να διαπερνά την άμυνα ακόμα και του πιο προηγμένου αεροπλανοφόρου από απόσταση μεγαλύτερη των 900 μιλίων σύμφωνα με στραιωτικές πηγές.
Η τελευταία δοκιμή μπορεί να αφορούν κάποιες νέες λειτουργίες ή κάποια άλλη έκδοση αυτού του όπλου.

Ο Ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλαρντ, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού, δήλωσε στο Τόκιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι ο Κινέζικός αντιπλοϊκός πύραυλος έχει υποστεί επανειλημμένες δοκιμές και πως πιθανότατα θα τεθεί επιχειρησιακός σύντομα.

Οι αρχικές εκθέσεις σχετικά με το νέο πύραυλο εικάζουν ότι θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το πεδίο συγκρούσεων στην θάλασσα, αλλά οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν τον Αύγουστο ότι δεν είναι μια επαναστατική απειλή για τα αεροπλανοφόρα της Αμερικής που είναι το κέντρο της άμυνας των ΗΠΑ στον ειρηνικό

Όταν ολοκληρωθεί ο Dong Feng 21D (μια έκδοση παρουσιάστηκε πέρυσι σε μια κινεζική στρατιωτική παρέλαση) θα μπορούσε να δώσει την Κίνα το στρατηγικό πλεονέκτημα να πλήξει καίρια τα ααεροπλανοφόρα των ΗΠΑ αυτά μπορέσουν να πλησιάσουν κοντά στην ηπειρωτική χώρα και να ανταποδόσουν το χτύπημα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Νικήτρια» η Κίνα στον «πόλεμο των νομισμάτων» - Κίνδυνος και για «πόλεμο του εμπορίου»



«Χαράχτηκε η γραμμή για τον πόλεμο των νομισμάτων» είναι ο τίτλος των βρετανικών «Financial Times», με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι «προβλέπονται νέες μάχες στον πόλεμο των νομισμάτων μετά τις συναντήσεις υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι οποίες έληξαν χωρίς καμία απόφαση».

«Οι θέσεις των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου παρέμειναν εκ διαμέτρου αντίθετες όσο ποτέ» όσον αφορά στο ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σχολιάζει η εφημερίδα. «Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποσταθεροποιεί με την χαλαρή πολιτική της αθρόας εισροής κεφαλαίων τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να εμμείνει στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα αποθεματικά της Κίνας».

Η βρετανική εφημερίδα προβλέπει ότι «η απουσία κάποιας συμφωνίας ουσίας στις προτεινόμενες αλλαγές του ΔΝΤ ενδέχεται να επιδεινώσει την νομισματική αστάθεια τους προσεχείς μήνες μέχρι τη σύνοδο του G20 στη Σεούλ».


«Το ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ κάνει λόγο για χώρες οι οποίες «συνεργάζονται», αλλά δεν περιέχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι πιο ισχυρές οικονομίες μπορούν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για οποιοδήποτε από τα θέματα που τις χωρίζουν».

«Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, κάλεσε τις χώρες να μην μείνουν απλώς στα λόγια, αλλά να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα». «Οι ενδείξεις ωστόσο ότι η Κίνα θα επιτρέψει στο νόμισμά της να ανατιμηθεί πιο γρήγορα, είναι ελάχιστες, προς μεγάλη απογοήτευση των ΗΠΑ», επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία σχολιάζει ότι «αυτή η πίεση προς την Κίνα συναντά πλέον μεγαλύτερη αντίδραση, με τον κεντρικό τραπεζίτης της χώρας Σου Σιαοτσουάν να δηλώνει στη σύνοδο του ΔΝΤ ότι «η έμφαση που έχει δοθεί στο ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι μονόπλευρο».

Επικαλούμενη δηλώσεις κ. Εσουαρ Πρασάντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, σχολιάζει ότι «η επιθετική στάσητης Κίνας κατά της κριτικής για τη νομισματική της πολιτική, με το να επικεντρώνεται στις χαλαρές νομισματικές πολιτικές και τα αυξανόμενα δημόσια χρέη των αναπτυγμένων οικονομιών αντανακλά την ισχυρή και αυξανόμενηαντίσταση της στις διεθνείς πιέσεις».

«Το ΔΝΤ, για να ανακτήσει την πρωτοβουλία, πρότεινε έναν νέο μηχανισμό ο οποίος θα ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί ο οργανισμός σε στις πολιτικές διαφορετικών χωρών», γράφει η εφημερίδα. Για να καταλήξει: «Οι ειδικοί ωστόσο δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιλύσει τις βαθιές διαφορές πολιτικής», των χωρών.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Wall Street Journal. «ΟΙ ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς την Κίνα», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας, η οποία υποστηρίζει ότι «Η Αμερική θα προσπαθήσει να αυξήσει και άλλο την πίεση προς την Κίνα όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της μετά την αποτυχία της συνόδου του ΔΝΤ να καταλήξει σε συμφωνία για τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

«Αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του που το ζήτηματης νομισματικής πολιτικής της Κίνας μπήκε στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και είχε την αίσθηση ότι το Πεκίνο ανταποκρίνεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ για μεγαλύτερη ανατίμηση του γουάν. Ο αξιωματούχος τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση για να μην υποχωρήσει η Κίνα», γράφει η εφημερίδα.

«ΗΠΑ, ευρωπαϊκά κράτη και κάποιες αναδυόμενες οικονομίες εκφράζουν παράπονα ότι η Κίνα κρατά σκοπίμως υποτιμημένο το νόμισμά της για να ενισχύσει τις εξαγωγές της. Προκειμένου να μπορέσουν να την ανταγωνιστούν, η Ιαπωνία, ην Νότια Κορέα, η Βραζιλία και άλλες χώρες έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν την αξία και των δικών τους νομισμάτων, οδηγώντας στο φόβο ότι οι συγκεκριμένες προσπάθειες ενδέχεται να προαναγγέλλουν έναν πόλεμο του εμπορίου».

«Οι ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα των νομισματικών ισοτιμιών στη σύνοδο του G20 το Νοέμβριο στη Σεούλ», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει- απειλητικά- ότι «η Αμερική διαθέτει και άλλα μέσα πίεσης τα οποία ωστόσο δεν επιθυμεί να τα ασκήσει.

Ένα από αυτά είναι «μία εξαμηνιαία έκθεση την οποία το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δημοσιοποιήσει έως την Παρασκευή και η οποία εξετάζει κατά πόσο οι συναλλαγματικές ισοτιμίες- και αυτή του κινεζικού νομίσματος- είναι «κατευθυνόμενες». «Ο κ. Γκάιτνερ», γράφει η εφημερίδα, «έχει καταθέσει στο Κογκρέσο ότι η καταστρατήγηση του γουάν της Κίνας ενδέχεται να είναι αντιπαραγωγική. Ένα τέτοιο εύρημα, βάσει του νόμου για το εμπόριο του 1988, απαιτεί από ΄τις ΗΠΑ να μπουν σε διάλογο με το Πεκίνο (κάτι που ήδη γίνεται) και ανοίγει το δρόμο για τις αμερικανικές εταιρίες να ασκήσουν αντίποινα στο Πεκίνο».

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνουν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στην Κίνα επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο το οποίο πέρασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο μήνα και διευκολύνει ουσιαστικά τις αμερικανικές εταιρίες να κερδίσουν δικαστικές αποφάσεις έναντι της Κίνας, βάσει του επιχειρήματος ότι η εκούσια υποτίμηση του γουάν ισοδυναμεί με επιδότηση των κινεζικών εξαγωγών.

«Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ωστόσό ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ και να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Στην αποτυχία των «επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας να καταλήξουν σε συμφωνία για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες», επικεντρώνεται και το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg,.

το βήμα


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προσοχή μην ενοχληθούν οι Τούρκοι...


Πριν από μερικά χρόνια η άσκηση «Παρμενίων», εκτός του ότι είχε μεγαλύτερη διάρκεια, πραγματοποιούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Τα πλοία του Στόλου εκπαιδεύονταν στα συμπλέγματα των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου με πολεμικές συνθήκες, όπως ακριβώς θα έπρατταν στην πραγματικότητα. Ακόμα και η επίδειξη στην πολιτική ηγεσία γινόταν ανατολικά.

Σήμερα η άσκηση «Παρμενίων» δεν θυμίζει και πολλά από το ένδοξο παρελθόν. Περιορίστηκε τόσο σε χρόνο όσο και σε έκταση, με μεγάλο μέρος της άσκησης, ακόμη και η επίδειξη στην ηγεσία, να διεξάγεται πολύ δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού.

Οι Τούρκοι αλωνίζουν παντού στο Αιγαίο (αβλαβή διέλευση το λέμε), οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά F16 πέφτουν σύννεφο και εμείς αντί να κάνουμε εντυπωσιακή και δυναμική την παρουσία μας και μάλιστα άκρως ανατολικά (στο πλαίσιο της άσκησης) προσέχουμε να μην τους κακοκαρδίσουμε… και λέμε ότι το κάνουμε για οικονομία στα καύσιμα! Έλεος!

Tο Παρόν


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki