Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Προς Έλληνες πολιτικούς:Μαθήματα αντιμετώπισης των Τούρκων από τον Μπορίσοφ


Η παρακάτω ιστορία αποτελεί µια λαµπρή διπλωµατική εποποιία της Βουλγαρίας που αποδεικνύει πως, όταν ένας ηγέτης υψώσει το ανάστηµά του, κανείς και τίποτα δεν µπορεί να του αντισταθεί.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ έχει µια αδυναµία: το φαΐ. Αν και αθλητικός τύπος, ο βούλγαρος πρωθυπουργός δεν λέει ποτέ όχι σε µια καλοψηµένη µπριζόλα. «Πεινάω», είχε δηλώσει στους δηµοσιογράφους λίγο πριν από το δείπνο του µε τον Μπαράκ Οµπάµα την περασµένη άνοιξη στην Πράγα. Κι όταν µετά το τέλος της συνάντησης, της πρώτης µετά την κυβερνητική αλλαγή στη Σόφια, τον ρώτησαν πώς πήγε, απάντησε: «Ηταν πολύ καλά. Εκτός από τα ορεκτικά και το επιδόρπιο, υπήρχαν και δύο κύρια πιάτα, κρέας και ψάρι».

Πώς εξηγείται λοιπόν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν άγγιξε το πιάτο του στο δείπνο που παρέθεσε στις 22 Σεπτεµβρίου ο Αµπντουλάχ Γκιουλ στο σικ ξενοδοχείο Αstoria Waldorf της Νέας Υόρκης; Στο δείπνο που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών παραβρέθηκαν 200 προσωπικότητες του πολιτικού και επιχειρηµατικού κόσµου από τα Βαλκάνια και τις Ηνωµένες Πολιτείες (µεταξύ των οποίων και ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών). «Ο µπαρόκ διάκοσµος της αίθουσας, το πλούσιο δείπνο και η µεγαλοπρεπής ατµόσφαιρα αντανακλούσαν την πολιτική και οικονοµική ισχύ της Τουρκίας» είπε µια (βουλγαρική προφανώς) πηγή στην εφηµερίδα «Τρουντ». «Ηταν τρεις φορές πιο σικ από το δείπνο που παρέθεσε η Μέρκελ». Ο Μπορίσοφ, που η χώρα του έχει αρκετά περίπλοκες σχέσεις µε την Τουρκία, δεν µπορούσε να το χωνέψει. Πολύ περισσότερο που όταν µπήκε καθυστερηµένος ο Γκιουλ, τον υποδέχθηκαν ως ήρωα. Σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έπεσαν κυριολεκτικά στην αγκαλιά του.

Οργισµένος, προσβεβληµένος, ο Μπορίσοφ αποφάσισε να µη σηκωθεί από την καρέκλα του. Η συνέχεια της αφήγησης ανήκει στον ίδιο: «Προχωρώντας ανάµεσα στα τραπέζια, ο Γκιουλ πρόσεξε ότι παρέµενα καθιστός και συνειδητοποίησε ασφαλώς ότι αυτή η επίδειξη δύναµης σε µια συνάντηση όπου ήµασταν όλοι ίσοι δεν ήταν καλή ιδέα. Ηρθε έτσι προς το µέρος µου και µου έσφιξε το χέρι». Αλλά φυσικά δεν έφτανε αυτό για να αποκατασταθεί η πληγωµένη υπερηφάνεια των Βουλγάρων. Οπως γράφει στο µπλογκ του ο δηµοσιογράφος της «Μοντ» Αλεξάντρ Λεβί, οι τούρκοι οργανωτές φρόντισαν να αλλάξουν τη σειρά των οµιλητών ώστε ο Μπορίσοφ να µιλήσει αµέσως µετά τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Κι όταν έφτασε η σειρά του, ο πρώην σωµατοφύλακας πήρε την εκδίκησή του. Πρώτον, ευχήθηκε στον βουλγαρικό λαό χρόνια πολλά για την 102η επέτειο της ανεξαρτητοποίησής του (από την Οθωµανική Αυτοκρατορία). Δεύτερον, εξέφρασε την κατανόησή του για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν ορισµένες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη (ονόµατα δεν λέµε). Στη συνέχεια είπε ότι έχει µια σοβαρή δουλειά και αποχώρησε - χωρίς να φάει µπουκιά.

Αυτά είδε ο Ερντογάν και καθόταν σούζα στη Σόφια.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.