Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Σε τροχιά ευρωπαϊκός κατασκοπευτικός δορυφόρος


Σε τροχιά τέθηκε σήμερα ο ευρωπαϊκός κατασκοπευτικός δορυφόρος HELIOS ΙΙ B ύστερα από επιτυχή εκτόξευση του πυραύλου ARIANE 5. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, μετά από δύο αναβολές, από τη γαλλική Γουϊάνα ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα παίρνει μέρος στα δορυφορικά προγράμματα επισκόπησης γης HELIOS-II & MUSIS, τα οποία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στο εθνικό αμυντικό σύστημα, καθόσον η «δορυφορική πληροφορία» αποδεικνύεται πολλαπλασιαστής ισχύος στο πλήρες φάσμα των επιχειρησιακών υποχρεώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.



Στα προγράμματα συμμετέχουν, εκτός από τη χώρα μας, οι Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Σταθμός στην Τανάγρα

Με την ανάπτυξη του προγράμματος η Ελλάδα δεν θ’ αγοράζει πλέον δορυφορικές εικόνες, αλλά θ’ αποτελεί συνιδιοκτήτη στο οικονομικό ποσοστό συμμετοχής της, των προγραμμάτων HELIOS-II την παρούσα περίοδο και MUSIS αργότερα, με τις δορυφορικές εικόνες να λαμβάνονται απευθείας επί ελληνικού εδάφους σε επίγειο δορυφορικό σταθμό, προς άμεση ικανοποίηση των Ελληνικών επιχειρησιακών αιτημάτων.

Για το σκοπό αυτό κατασκευάζεται ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, ο οποίος ανήκει και εποπτεύεται από το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κύρια επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των συστημάτων HELIOS και MUSIS, είναι η άριστη διακριτική ικανότητα, η παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων του χώρου, η δυνατότητα υπέρπτησης και η συχνότητα επανασκεψιμότητας της περιοχής ενδιαφέροντος, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια προσωπικού και υλικού.

Παίρνουμε φωτογραφίες

Το πρόγραμμα HELIOS-II, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα από το 2007, θα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης, που διαθέτουν δυνατότητες προγραμματισμού και λήψης ημέρα και νύκτα, καθώς και τα επίγεια μέσα υποστήριξης τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος βρίσκεται ήδη σε τροχιά και είναι επιχειρησιακός ο πρώτος δορυφόρος HELIOS - ΙΙΑ από τον οποίο η χώρα μας παίρνει, ήδη, στοιχεία και φωτογραφίες.

Σε ότι αφορά στο MUSIS οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος, υπερέχουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά έναντι των αντιστοίχων του HELIOS-II, αλλά επιπλέον το σύστημα θα διαθέτει και τμήματα radar.

Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών των διαφορετικών αισθητήρων (οπτικού, υπέρυθρου, θερμικού και radar) μεγιστοποιεί τις δυνατότητες παρατήρησης γης παρέχοντας εικόνες λίαν υψηλής ευκρίνειας, ανεξαρτήτως των επικρατούντων καιρικών συνθηκών.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Ένταση στο Ιράκ από την είσοδο Ιρανών στρατιωτών σε περιοχή πετρελαιοπηγών


Έντεκα Ιρανοί στρατιώτες εισήλθαν την Παρασκευή σε περιοχή με πετρελαιοπηγές του Ιράκ, στη μεθόριο των δύο χωρών, και ύψωσαν την ιρανική σημαία, ανακοίνωσε ο Ιρακινός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.


Το Ιράν από την πλευρά του διέψευσε ότι εισέβαλε σε ιρακινή περιοχή πετρελαιοπηγών.

Ο Ιρακινός υπουργός Αχμέντ Αλί αλ-Καφάτζι επιβεβαίωσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για είσοδο ιρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Φάκα που βρίσκεται στην ιρακινή πλευρά της μεθορίου, μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

«Στις 3:30 το απόγευμα, έντεκα Ιρανοί (στρατιώτες) πέρασαν τα σύνορα Ιράν-Ιράκ και κατέλαβαν πετρελαιοπηγή. Ύψωσαν την ιρανική σημαία και παραμένουν εκεί μέχρι αυτή τη στιγμή» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος νωρίτερα είχε αρνηθεί ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό.

H Βαγδάτη ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ότι η κίνηση αποτελεί παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ και δείχνει την «ανάγκη χάραξης σαφών συνόρων» στην περιοχή, ενώ το ιρακινό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας συνεδρίαζε για να εξετάσει την κατάσταση.

«Το Ιράκ ζητεί την άμεση απόσυρση από την πετρελαιοπηγή με αριθμό 4 και από την περιοχή κοιτασμάτων πετρελαίου Φάκκα, η οποία ανήκει στο Ιράκ. Το Ιράκ αναζητεί μια ειρηνική και διπλωματική διευθέτηση αυτού του ζητήματος» ανέφερε ο ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Τεχεράνη αμφισβητεί την κυριότητα του Ιράκ στην περιοχή.

Οι εδαφικές διαμάχες είχαν οδηγήσει στον 8ετή πόλεμο ανάμεσα σε Ιράκ και Ιράν (1980 έως 1988) με δεκάδες χιλιάδες θύματα.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιτυχής δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν


Το Ιράν πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Sejil 2, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Η δορυφορική τηλεόραση Al Alam μετέδωσε πως ο πύραυλος Sejil έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον πύραυλο Shahab, ο οποίος όπως ισχυρίζονται οι Ιρανοί μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος Sejil 2, που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα έχει δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ, αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης είχε δηλώσει πως το Ιράν θα προχωρήσει στην κατασκευή μιας βελτιωμένης έκδοσης του Sejil, που θα μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ.

"Ο Sejil έχει ικανοποιητικό βεληνεκές, μεγάλη ακρίβεια και δυνατότητα καταστροφής. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον προηγμένα βαλλιστικά συστήματα. Είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις", είχε επισημάνει ο ίδιος.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων έγινε η Τουρκία!


Κλίμα σύγχυσης και βίας τείνει να επικρατήσει στην Τουρκία μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες προκλήθηκαν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ).



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες ότι η χώρα έχει γίνει «νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων» , τα οποία θέτουν εκτός νόμου τα δικαστήρια. « Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να απαγορεύονται », είπε ο κ. Ερντογάν, απαντώντας ουσιαστικά στους κεμαλιστές δικαστές, τους ίδιους που το 2008 είχαν επιχειρήσει να θέσουν εκτός νόμου και το δικό του, ισλαμικών καταβολών, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Την ίδια ώρα δύο κούρδοι διαδηλωτές έπεφταν νεκροί και άλλοι εννέα τραυματίζονταν από τα πυρά ενός ενόπλου στην πόλη Μους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο δράστης ήταν μεταξύ μιας ομάδας καταστηματαρχών που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές όταν αυτοί έριξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των περιουσιών τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν εν μέσω καταγγελιών για προβοκάτσιες και χρηματισμό «προβοκατόρων» από αγνώστους, προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια. Το θέμα πήρε διαστάσεις μετά τον θάνατο του κούρδου διαδηλωτή. Ο νομάρχης του Μους Ερντογάν Μπεκτάς δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος δράστης έσβησε την πυρκαϊά που προκλήθηκε στο κατάστημά του από βόμβα μολότοφ την οποία είχαν ρίξει οι διαδηλωτές και όταν δέχθηκε δεύτερη πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες γύρω από ένα παρόμοιο περιστατικό που έγινε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Ντολάμπντερε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Ομάδα Κούρδων διαδήλωσε ρίχνοντας πέτρες και μολότοφ, όταν τρεις άνδρες άρχισαν να πυροβολούν. Αυτοί ανακρίθηκαν και πρόκειται να δικαστούν. Οπως πάντως έγινε γνωστό, τα πυρά τους ήταν άσφαιρα.

Ωστόσο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV μετέδωσε δηλώσεις ενός από αυτούς, ο οποίος αποκάλυψε ότι πριν από τα επεισόδια κάποιοι του προσέφεραν ένα όπλο και 500 λίρες (περίπου 250 ευρώ), ζητώντας του να πυροβολήσει. « Είμαι οδοκαθαριστής και φτωχός και δεν με ενδιαφέρει η ένταση. Εγώ κοιτάω την τσέπη μου » είπε ο δράστης στις κάμερες του ΝΤV.

Το ίδιο κανάλι ανέφερε ότι « υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι λίγο πριν από τα επεισόδια πήγαν στην περιοχή άγνωστοι με ένα μαύρο τζιπ και έδωσαν σε κάποιους πολίτες όπλα και χρήματα ».

«Δ εν παρανομούν τα πολιτικά κόμματα. Την παρανομία την κάνουν φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα. Διότι εσείς μπορείτε να κλείνετε ένα κόμμα αλλά στη συνέχεια ιδρύεται ένα άλλο και με τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται βήματα θετικά από πλευράς δημοκρατίας », είπε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τις (δειλές) προσπάθειες της κυβέρνησής του να ρίξει γέφυρες στους Κούρδους.

Στην επαρχία Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους και κατέσχεσε μια τσάντα γεμάτη με εκρηκτικά σε στάση λεωφορείου. Ως αργά χθες δεν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των συλληφθέντων.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Μπήκαν σε ελληνικό πεδίο βολής δύο τουρκικά F-16


ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ τις προκλήσεις επικίνδυνου χαρακτήρα η Τουρκία στο Αιγαίο, ανεβάζοντας τον προβληματισμό στην ελληνική πλευρά....και όχι μόνο....για τις πραγματικές της προθέσεις.


Χθες για τρίτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα αεροσκάφη της μπήκαν σε δεσμευμένη με διεθνή αναγγελία περιοχή και τη διέσχισαν μη λαμβάνοντας υπόψη ότι επρόκειτο για ενεργό πεδίο βολής όπου διεξήγοντο πυρά από πολεμικά σκάφη.

Το ευτύχημα είναι ότι οι βολές κατά στόχων επιφανείας που έκαναν στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης ελληνικά αρματαγωγά είχαν, κατά σύμπτωση, σταματήσει νωρίτερα- κάτι βέβαια που οι Τούρκοι δεν ήξεραν αν είναι προσωρινό.

Η νέα πρόκληση έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί από δύο τουρκικά F-16 που μπήκαν στο ενεργό Πεδίο Βολής Άνδρου, αποκοπτόμενα από σχηματισμό οκτώ μαχητικών. Η προκλητική κίνηση της Άγκυρας, που εκτιμάται ότι ήταν σχεδιασμένη, οδήγησε σε ενεργοποίηση της «κόκκινης γραμμής» του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα και του αντίστοιχου τουρκικού κέντρου στο Εσκί Σεχίρ. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα τουρκικά αεροσκάφη είχαν μπει σε δεσμευμένες περιοχές- στη μία πραγματοποιούνταν ελληνογαλλική άσκηση μεταξύ 14 αεροσκαφών και στην άλλη ελληνική άσκηση έρευνας και διάσωσης παρουσία όλης της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας.


Επισήμως δεν έγινε κανένα σχόλιο για τη νέα πρόκληση. Ωστόσο έμπειροι επιτελείς σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι δημιουργούν όλο και περισσότερο συνθήκες για πρόκληση ατυχήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας - δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος τελευταία αναφέρεται συχνά στο ενδεχόμενο «σημειακής» κρίσης μικρής διάρκειας, όπως και στην ελληνική θέση για «στρατηγική ψυχραιμία» σ΄ αυτού του είδους τις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Παράλληλα η Αθήνα, πέραν της διπλωματικής αντίδρασης, ενημερώνει γι΄ αυτή την προκλητική πρακτική της Άγκυρας το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αμερικανοί αξιωματούχοι σε διμερείς επαφές αλλά και δημοσίως αναγνωρίζουν τις ελληνικές ανησυχίες για τις προκλήσεις.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Τι παίζεται στη Θράκη ;


ΜΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ εμφανίζεται να παρακολουθεί η Αθήνα τις κινήσεις της Αγκυρας για ενίσχυση της επιρροής της στη Θράκη. Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με τις οποίες εξίσωσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής της Χάλκης και τις θρησκευτικές ελευθερίες των 3.000 Ελληνορθόδοξων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη με εκείνες των 130.000
«Τούρκων», όπως τους ονόμασε, της μειονότητας της Θράκης, έδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τουρκία επιδιώκει να προωθήσει την άποψή της περί αμοιβαιότητας εκμεταλλευόμενη την ενισχυμένη εικόνα και θέση της διεθνώς, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα. Η κυβέρνηση επισήμως, διά στόματος τόσο του πρωθυπουργού
κ. Γ. Παπανδρέου όσο και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, απορρίπτει τα περί αμοιβαιότητας και απαντά ότι η Ελλάδα «δεν συζητά θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες με τρίτες χώρες». Ανάλογο φέρεται να είναι και το ύφος της απαντητικής επιστολής του κ. Παπανδρέου σε εκείνη του κ. Ερντογάν. Ωστόσο, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, «αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Οι δημόσιες δηλώσεις δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Τα βασικά προβλήματα» εξηγούν «είναι δύο. Κατ΄ αρχήν, η παγίδα στην οποία έχει πέσει η Αθήνα να ασχολείται διμερώς με θέματα όπως η Χάλκη καιδεύτερον, η δυσλειτουργία της ελληνικής διοίκησης στη Θράκη, αιρετής ή μη, που επιτρέπουν στην Αγκυρα να διευρύνει συνεχώς τα ερείσματά της».



Oι δηλώσεις Ερντογάν, που έγιναν λίγο μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, δεν προέκυψαν από παρθενογένεση. Στις αρχές Ιουνίου, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε μιλήσει ξανά στο κανάλι ΝΤV για τα προβλήματα που κατά τον ίδιο αντιμετωπίζει η μειονότητα στη Θράκη, πάλι ερωτώμενος για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τώρα όμως, επικαλούμενος και τη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στις μειονότητες της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μεταβάλλει το περιεχόμενο της έννοιας αμοιβαιότητα «με όρους ισχύος».

Τι σημαίνει όμως αυτό; Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, «οι δηλώσεις Ερντογάν μόνο τυχαίες δεν είναι. Πίσω από το θέμα της εξίσωσης της Χάλκης και της Θράκης κρύβονται άλλες σκοπιμότητες. Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο βασικότερος υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι η Ουάσιγκτον, που το θεωρεί ως παράγοντα ανάσχεσης της επιρροής του Πατριαρχείου Μόσχας. Επομένως» εξηγούν «δεν πρόκειται να στραφεί ευθέως εναντίον του. Πρόσφατα φέρεται μάλιστα να έριξε στο τραπέζι την ιδέα να λαμβάνουν και την τουρκική υπηκοότητα οι μητροπολίτες εκτός Τουρκίας, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα του Πατριαρχείου για την επιβίωσή του. Θα επιδιώξει όμως πριν προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση να λάβει ανταλλάγματα. Και ο στόχος της είναι αυτά να προέλθουν από την ελληνική πλευρά». Η Αθήνα έχει εμπλακεί σε μία διελκυστίνδα στην οποία λειτουργεί πολλές φορές ως βασικός υποστηρικτής των διεκδικήσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Οταν η ελληνική πλευρά θέτει στις απευθείας συναντήσεις της με την Τουρκία θέματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές «μοιάζει να τα εντάσσει στη διμερή ελληνοτουρκική ατζέντα. Υπάρχουν όμως άλλα ζητήματα που αφορούν στην ελληνορθόδοξη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης τα οποία αποσιωπούνται και για τα οποία η τουρκική πλευρά θα έπρεπε να εγκαλείται επειδή τα αγνοεί».

Σε αυτό το σημείο μπαίνει η μειονότητα της Θράκης. Η Αγκυρα έχει σταδιακά πείσει την Ουάσιγκτον ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και της μειονότητας στη Θράκη δεν είναι ανεξάρτητες και η ίδια θέλει να εμφανίζεται ως προστάτης της δεύτερης. Αλλωστε, η ευαισθησία των ΗΠΑ σε θέματα μειονοτήτων είναι γνωστή. Λόγω δε της σημασίας που η Αγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει στους αμερικανικούς σχεδιασμούς πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια για εύκολα κέρδη.

Αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεών της είναι η άμεση εκλογή των μουφτήδων, την οποία κατά την άποψή της απαγορεύει το ελληνικό κράτος παραβιάζοντας τις θρησκευτικές ελευθερίες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης έστειλε νωρίτερα εφέτος επιστολή στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή διαμαρτυρόμενη ότι το ελληνικό κράτος δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας. Η επιστολή δεν απαντήθηκε, η κίνηση είναι όμως ενδεικτική.

Ο τουρκικός σχεδιασμός δεν σταματά εκεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελευταία συνάντηση των ταγών της μειονότητας με την τουρκική ηγεσία ετέθη ευθέως το θέμα της εκλογής «αρχιμουφτή», τα καθήκοντα του οποίου δεν θα περιορίζονται στη Θράκη, αλλά σε όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα. Πάντως η άμεση εκλογή μουφτή δεν είναι απλή υπόθεση. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο ότι ο μουφτής λειτουργεί και ως δικαστής, εφαρμόζοντας την αναχρονιστική σαρία, αλλά και στο ότι η άμεση εκλογή του από τα μέλη της μειονότητας θα τον μετέτρεπε αυτόματα σε λαϊκό ηγέτη.

Η αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην ακριτική περιοχή ασκείται μέσω του τουρκικού προξενείου (το οποίο έχει υψηλότατο προϋπολογισμό που βάσει πληροφοριών ανέρχεται ετησίως σε 15 εκατ. ευρώ), διαφόρων οργανώσεων, όπως η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας (ΠΕΚΕΜ) ή η Συμβουλευτική Επιτροπή, καθώς και της τράπεζας Ζiraat.

«Δυστυχώς όμως» σημειώνουν έγκυροι κύκλοι «η Αγκυρα εκμεταλλεύεται και την αδράνεια του ελληνικού κράτους. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης την οποία προτιμούν όλο και περισσότεροι μουσουλμανοπαίδες, οι δομές της κρατικής διοίκησης αντιμετωπίζουν φοβικά τη μειονότητα, ευνοώντας την περιχαράκωση. Ακόμη και προοδευτικοί νόμοι όπως ο διορισμός ιεροδιδασκάλων που θα πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο δεν εφαρμόζονται. Αν η Αθήνα προχωρούσε σε ακόμη τολμηρότερα βήματα θα αφαιρούσε σημαντικά επιχειρήματα από την άλλη πλευρά και θα κατεδείκνυε την υποκρισία της Αγκυρας».




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Προς νέα συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν το Σάββατο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, να επεκτείνουν τις συνομιλίες για την εξασφάλιση μιας νέας συμφωνίας με στόχο την μείωση των τεράστιων οπλοστασίων τους με πυρηνικά όπλα.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση της συνθήκης που θα διαδεχτεί την ψυχροπολεμική συνθήκη START-1, μετά από "εντατικές και αποφασιστικές" "συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών τους στη Γενεύη.

"Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να δώσουν την εντολή να συνεχίσει η ενεργή δράση και να μην μειωθεί το υψηλό επίπεδο και ο ρυθμός της συνεργασίας, με στόχο την εξασφάλιση αποφασιστικών συμφωνιών για όλα τα θέματα", προσθέτει στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο.

Ουάσιγκτον και Μόσχα δηλώνουν ότι η εξεύρεση "αντικαταστάτη" για τη Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών όπλων (1991), τη μεγαλύτερη συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων στην ιστορία, θα βοηθήσει στην "αποκατάσταση" των διμερών σχέσεων μετά τις διενέξεις των τελευταίων ετών.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Πλήθος κόσμου στο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών, πολιτικών και εκπροσώπων κομμάτων και φορέων στο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.


Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, υπουργοί, αρχηγοί και στελέχη κομμάτων, η οικογένεια του πρώην προέδρου, συνεργάτες του και πολύς κόσμος.

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κοιμητήριο Κάτω Δευτεράς, όπου είχαν αναρτηθεί πανό με συνθήματα υπέρ της πολιτικής του στο Κυπριακό.

Αποτροπιασμό και θλίψη εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού, για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά το τρισάγιο στον συλημένο τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «στη Δημοκρατία δεν διαπραγματευόμαστε και δεν συζητάμε με κανένα που κατεβάζει το επίπεδο του με τέτοιες πράξεις».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ καταδίκασε ως αποτρόπαια πράξη την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

«Ο κ. Ντάουνερ καταδικάζει έντονα αυτή την αποτρόπαια πράξη. Ελπίζει ότι οι δράστες της σύλησης θα οδηγηθούν ταχύτατα ενώπιον της δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν με το πλήρες εύρος του νόμου», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

Τα σενάρια για τους δράστες

Οι έρευνες για τους δράστες της πρωτοφανούς ενέργειας σύλησης του τάφου του βρίσκονται στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, δύο σενάρια εξετάζουν οι Αρχές. Το πρώτο σενάριο αφορά στη διασύνδεση ορισμένων στοιχείων αλλά και προσώπων με εθνικιστική οργάνωση.

Διερευνήθηκε η πιθανότητα να ήρθαν κάποιοι πυρήνες της εν λόγω οργάνωσης από το εξωτερικό και να υποκίνησαν την κλοπή της σορού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία αναταραχής.

Το σενάριο αυτό ενδυνάμωσε πληροφορία ότι θεάθηκε να διέρχεται έξω από το κοιμητήριο από το οποίο έγινε η κλοπή, ένα στρατιωτικό όχημα (πιθανόν ασθενοφόρο).

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα της Κύπρου, σχετίζεται με τη δράση κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και η οποία πρόσφατα είχε προβεί σε εκταφή Αυστριακού, ζητώντας λύτρα από τη σύζυγό του.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Νέα Ελληνική φρεγάτα κατά της πειρατείας


η Δευτέρα θα αποπλεύσει από το ναύσταθμο Σαλαμίνας, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455) προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη της επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΑ (EU NAVFOR Somalia - Operation ATALANTA) για την αποτροπή και αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας. Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ θα αντικαταστήσει τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ που ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.


Πριν τον απόπλου, το πλοίο θα επισκεφθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, προκειμένου να ευχηθεί καλό ταξίδι και να ανταλλάξει ευχές για τις γιορτές με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα.

Η επιχείρηση ATALANTA αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και ο διοικητής της υποστηρίζεται από πολυμελές επιτελείο από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Καθήκοντα εν πλω Διοικητού της δύναμης από σημερατην 11 Δεκεμβρίου 2009 ανέλαβε ο Ιταλός Υποναύαρχος Giovanni Gumiero που επιβαίνει στο ιταλικό πετρελαιοφόρο ITS ΕΤΝΑ. Στο επιτελείο της δύναμης υπηρετεί Έλληνας Πλωτάρχης με καθήκοντα Αξιωματικού Πληροφοριών του πολυεθνικού επιτελείου.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

"Δημοκρατικές" διαδικασίες στην Τουρκία......


Σε μία ετυμηγορία με πιθανώς εκρηκτικές συνέπειες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε τη λειτουργία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) επικαλούμενο διασυνδέσεις με το PKK. Αφαιρέθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα 37 μελών του κόμματος, «εξορίστηκε» από τη Βουλή ο ηγέτης του DTP Αχμέτ Τουρκ.


Από το 1963 πρόκειται για το 25ο κόμμα που απαγορεύεται η λειτουργία του στην Τουρκία, και από το 1993 το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας είναι το πέμπτο που τίθεται εκτός νόμου με δικαστική απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε σε 37 μέλη του DPT τη συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα για διάστημα μίας πενταετίας, περιλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα. Δύο βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας αποπέφθηκαν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, περιλαμβανομένου του Αχμέτ Τουρκ και η συμπρόεδρος του κόμματος Αϊσέλ Τουγλούκ.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του οποίου, Χασίμ Κιλίτς, ανακοίνωσε πως το κόμμα έκλεισε επειδή «εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του έθνους και της χώρας».

Παρομοίασε, μάλιστα, την υπόθεση με το κλείσιμο στην Ισπανία του κόμματος Μπατασούνα, που θεωρείτο πολιτική πτέρυγα της βασικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Ο Αχμέτ Τουρκ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα κλείνοντας πολιτικά κόμματα».

Αντιδράσεις υπήρξαν κι από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος και νυν βουλευτής Ντενκίρ Μεχμέτ Φιράτ, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής, είπε πως «η Τουρκία είναι νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη εν μέσω γενικευμένου κλίματος έντασης γύρω από το Κουρδικό, και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε «άνοιγμα» στους Κούρδους για τον τερματισμό της 25ετούς σύγκρουσης.

Φέρνει, δε, την Τουρκία σε δεινή θέση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε προειδοποιήσει κατά της απαγόρευσης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας επισημαίνοντας ότι συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Και ταυτόχρονα υπάρχει προοπτική εκλογών.

Ειδικά το τελευταίο θα προκύψει αν παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οι υπόλοιποι βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Αφού είναι δεδομένο ότι θα εκπέσει η βουλευτική ιδιότητα δύο βουλευτών, απομένουν άλλοι 19 βουλευτές. Αν παραιτηθούν όλοι, τότε οι κενές έδρες -μαζί με τις έξι που είναι ήδη κενές λόγω θανάτου βουλευτών- θα είναι 27, δηλαδή μία λιγότερη από τις 28 για τις οποίες το Σύνταγμα ορίζει διεξαγωγή συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών σε τρεις μήνες.

Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ η παραίτηση των βουλευτών, με βάση το Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθούν από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το ενδεχόμενο των συμπληρωματικών εκλογών δεν αποκλείεται να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι πληροφορίες για μυστικές δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση του ποσοστού του κυωερνώντος ισλαμιστικού ΑΚΡ, σε επίπεδα του 30%.

Την υπόθεση έφερε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια, ο οποίος είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2008 με την κατηγορία ότι προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Στελέχη του DTP έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες διώξεις, κυρίως για στήριξη του αυτονομιστικού κινήματος του PKK και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Εκλεψαν τη σορό του Τάσου Παπαδόπουλου


Σε πολιτικο-αστυνομικό θρίλερ εξελίσσεται η πρωτοφανής υπόθεση της κλοπής από αγνώστους του λειψάνου του τέως Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου από τον τάφο του στο Κοιμητήριο Δευτεράς, έξω από τη Λευκωσία. Η μακάβρια είδηση ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου με την κυπριακή αστυνομία να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα από την απαγωγή του λειψάνου από ανεγκέφαλους υπερπατριώτες ή κοινούς εγκληματίες με σκοπό την είσπραξη λύτρων, έως ακόμα το πιο ακραίο την ανάμειξη της τουρκικής ΜΙΤ.


Οι δράστες φαίνεται πως είχαν προετοιμάσει καλά την μακάβρια πράξη τους. Επέλεξαν να βεβηλώσουν τον τάφο ξημερώματα της Παρασκευής κάτω από καταρρακτώδη βροχή ώστε να μην αφήσουν ίχνη. Επέλεξαν την συγκεκριμένη ημέρα που κορυφώνονταν οι προετοιμασίες για το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου και την ώρα που ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας απουσίαζε από το νησί συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με μια βαριοπούλα έσπασαν την μαρμάρινη πλάκα που σκέπαζε τον τάφο, έβγαλαν έξω το φέρετρο, πήραν μαζί τους το λείψανο και άφησαν το φέρετρο μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο. Η αστυνομία ενημερώθηκε για το μακάβριο γεγονός από ένα μέλος της πρώην φρουράς του πρώην Προέδρου, ο οποίος πήγαινε καθημερινά στο κοιμητήριο ώστε να μένει συνεχώς αναμμένο το καντήλι στον τάφο. Τις έρευνες διεξάγει η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ στο Κοιμητήριο βρέθηκαν ο βοηθός αρχηγός της αστυνομίας κ. Α. Ιατρόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Κ. Μηχαηλίδης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προσωπικός φίλος του Τάσσου Παπαδόπουλου κ. Μ. Κεραυνός. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, έφθασαν στο κοιμήτηριο και μέλη της οικογένειας του θανόντος Προέδρου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απεβίωσε, μετά από μακρά μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, στις 12 Δεκεμβρίου 2008 και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει το ετήσιο μνημόσυνό του, το Σάββατο από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην Κάτω Δευτερά. Η οικογένεια του πρώην Προέδρου ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι το μνημόσυνο θα τελεσθεί κανονικά και ήδη πολιτικές οργανώσεις προγραμματίζουν να το μετατρέψουν σε συλλαλητήριο. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος της Κύπρου και ήταν ένας από τους ανθρώπους που πολιτική του διαδρομή τους ταυτίσθηκε με τη σύγχρονη ιστορία του νησιού. Αντιτάχθηκε στην αποδοχή του Σχεδίου Ανάν, το 2004, παρα τις εξωτερικές πιέσεις που δέχθηκε τότε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και από την κεντροδεξιά παράταξη στη μεγαλόνησο. Ο υιός του κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι βουλευτής, σημαντικό στέλεχος του ΔΗΚΟ και από τους πολιτικούς που συχνά επικρίνει τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πολιτική του στο κυπριακό.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν διάφορα σενάρια. Ένα απ΄αυτά είναι να έκλεψαν την σωρό ανεγκέφαλοι εθνικιστές για να αναβιώσουν τον «Παπαδοπουλισμό», την σκληρή, δηλαδή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο, ότι η βεβήλωση του τάφου έγινε 24ωρες μετά την έκκληση του Προέδρου Χριστόφια προς τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ για εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την εφαρμογή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και πιθανόν, είναι η «απαγωγή» να έγινε από εγκληματίες με σκοπό την είσπραξη λύτρων από την εύπορη οικογένεια του πρώην Προέδρου. Το τρίτο σενάριο δεν αποκλείει την προβοκάτσια, ενώ κυκλοφορεί δειλά και ένα τέταρτο με την ανάμειξη της τουρκικής ΜΙΤ. Το τελευταίο σενάριο κυκλοφορούν οπαδοί του πρώην Προέδρου.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Ο αγωγός της... καχυποψίας


Η πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν - Πούτιν ώστε να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας δεν είναι αρκετή για να παραμερίσει το πέπλο καχυποψίας που εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.


Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία (ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 με πρόβλεψη να ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ το 2009), αλλά ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας –ιδιαίτερα για τις οδούς διέλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Δύση– ελλοχεύει σε κάθε κίνηση είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι τεταμένες πολιτικές σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας επισκίαζαν τις οικονομικές σχέσεις. Το κλίμα άλλαξε στη δεκαετία του 1990. Κρίσιμο έτος ήταν το 1997, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν επισκέφθηκε την Τουρκία. Από την επίσκεψη αυτή «γεννήθηκε» ο υποθαλάσσιος αγωγός Blue Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο οι διμερείς σχέσεις απέκτησαν έντονη δυναμική μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Τουρκία από το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την εμφάνιση του Βλάντιμιρ Πούτιν στη ρωσική πολιτική σκηνή. Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έφερε κοντά τις δύο χώρες σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του ισλαμικού εξτρεμισμού. Μάλιστα, η απόφαση της Άγκυρας να μην επιτρέψει, τον Μάρτιο του 2003, τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της στο πλαίσιο της εισβολής στο Ιράκ ενίσχυσε την άποψη του Κρεμλίνου ότι η Τουρκία λειτουργεί πιο ανεξάρτητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Όσο και αν οι δύο πλευρές επιθυμούν να το κρύψουν, υπάρχει ενδόμυχος ανταγωνισμός για την περιφερειακή πρωτοκαθεδρία σε μία από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές του κόσμου. Ο ανταγωνισμός αυτός τροφοδοτείται κατ’ αρχήν από τον ρόλο που και οι δύο χώρες επιδιώκουν να διαδραματίσουν στην ενεργειακή σκακιέρα. Η Άγκυρα αυτοπροβάλλεται ως αναγκαίος κρίκος σε όλα τα ενεργειακά projects που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή, με πρώτο όλων τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. Ο συγκεκριμένος αγωγός, τον οποίο επιθυμούν πολύ να δουν να υλοποιείται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτει τη Ρωσία και μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε μία προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του σχεδίου, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν επιθυμεί να εξοργίσει τη Μόσχα, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπακού - Τιφλίδας - Τζεϊχάν (BTC) που επίσης παρέκαμπτε τη Ρωσία. Άλλωστε, το 2008 εισήγαγε το 63% του φυσικού αερίου και το 29% του πετρελαίου που κατανάλωσε από τους Ρώσους. Για τον λόγο αυτό συμφώνησε να επιτρέψει το πέρασμα του South Stream από τα χωρικά της ύδατα, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας ακόμη και στον Nabucco και εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής νέου αγωγού πετρελαίου από τη Σαμψούντα στο Τζεϊχάν (ο οποίος, σημειωτέον, είναι ευθέως ανταγωνιστικός του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη).

Πέραν της ενέργειας όμως, υπάρχουν και γεωπολιτικοί λόγοι που τροφοδοτούν μία υπόγεια καχυποψία. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ο Καύκασος και η Κεντρική Ασία αποτελούν περιοχές που εντάσσονται στη μετασοβιετική σφαίρα επιρροής της. Επομένως παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τη δραστηριοποίηση της Άγκυρας στην περιοχή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η τελευταία αξιοποιεί τον «υβριδικό» της ρόλο (ως ευρωπαϊκός αλλά και ευρασιατικός δρων) για να διευρύνει την επιρροή της.

Ο ιδιόμορφος προσανατολισμός της Άγκυρας δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Αυγούστου 2008 με τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας για τη Νότια Οσετία. Η Τουρκία τήρησε χαμηλό προφίλ για να αποφύγει να πάρει θέση σε μία πιθανή αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης. Έμεινε προσκολλημένη στο γράμμα της Σύμβασης του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει την πρόσβαση πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα κατέθεσε πρόταση για μία Πλατφόρμα Σταθερότητας για τον Καύκασο με τη συμμετοχή και των δύο κρατών.

Η πρωτοβουλία αυτή της Άγκυρας έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Μόσχα και κατά κάποιον τρόπο διευκόλυνε και την προσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία. Η Μόσχα, η οποία είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ερεβάν, δεν αντιτάχθηκε στην προσέγγισή του με την Άγκυρα. Επιχείρησε μάλιστα να συνδράμει στην επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο - Καραμπάχ που αποτελεί το αγκάθι στις σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Η στάση του Κρεμλίνου όμως είχε έναν παράλληλο στόχο που ίσως να μην έγινε αρχικά αντιληπτός από την Τουρκία. Η κίνηση των Τούρκων να πλησιάσουν τους Αρμενίους έστρεψε το Μπακού προς τη Μόσχα, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να πλήξει τις ρωσοαρμενικές σχέσεις.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι πολυδιάστατες, αλλά δεν θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικές. Άλλωστε, η στενή συνεργασία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον σε σειρά θεμάτων δεν περνά απαρατήρητη στο Κρεμλίνο. Κορυφαίοι αναλυτές αμερικανικών ινστιτούτων δεν διστάζουν μάλιστα να επισημάνουν ότι οι σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής «καλοβλέπουν» την ανάδυση της Τουρκίας ως αντίβαρο στη ρωσική επιρροή στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία. Η Άγκυρα δεν πρόκειται φυσικά να αποδεχθεί δημοσίως τέτοιου είδους σχεδιασμούς, καθώς δεν επιθυμεί να θέσει εν κινδύνω τις οικονομικές και ενεργειακές της σχέσεις με τη Μόσχα. Τα προσεχή χρόνια όμως προμηνύονται πολύ ενδιαφέροντα στο τρίγωνο ΗΠΑ - Τουρκίας - Ρωσίας.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Δακρυγόνα τέλος, έρχονται οι αντλίες


«Αύρες» νερού πιθανόν να αντικαταστήσουν τα χημικά και τα δακρυγόνα στην αντιμετώπιση επεισοδίων


Φεύγουν τα δακρυγόνα και έρχονται οι «αύρες» νερού. Σε «συνταγές» αντιμετώπισης επεισοδίων που ακολουθούνται κυρίως στο εξωτερικό φαίνεται πως προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ότι μελετάται το ενδεχόμενο της κατάργησης της χρήσης χημικών και δακρυγόνων για την αποτροπή ταραξιών. Τα χημικά, όπως είπε ο υπουργός, βλάπτουν τη δημόσια υγεία και παράλληλα καταστρέφουν το περιβάλλον.

Η παραδοχή του γεγονότος για πρώτη φορά γίνεται δημόσια από αρμόδιο για τη Δημόσια Τάξη υπουργό, αλλά έχει επανειλημμένως υποστηριχθεί από επιστήμονες ότι οι χειροβομβίδες κρότου- λάμψης (Νο 514) και όλοι οι άλλοι τύποι δακρυγόνων που χρησιμοποιούνται από τις Αρχές περιέχουν μεταξύ άλλων χημικών και την εξαιρετικά δραστική ουσία CS (0-χλωροβενυλιδενεμαλονιτρίλιο). Η έκθεση σε δακρυγόνα ενοχοποιείται για πεπτικές διαταραχές, πονοκεφάλους, αλλεργικές αντιδράσεις, αύξηση της πίεσης και δερματικά εγκαύματα. Το CS ειδικά είναι καρκινογόνο και μπορεί να προκαλέσει έλκη στα δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, ακόμη και νεφρικές βλάβες, και θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις.

Η Αστυνομία εξετάζει την αντικατάσταση αυτής της μεθόδου αναχαίτισης των διαδηλωτών που προκαλούν επεισόδια με ειδικές «αύρες», τεθωρακισμένα οχήματα, το προσωπικό των οποίων θα εκτοξεύει με ειδικά κανονάκια νερό, πιθανώς επιχρωματισμένο, σε μεγάλες ποσότητες, ώστε αφενός να διαλύει τους ταραξίες και αφετέρου να τους «επισημαίνει», όπως γίνεται στο paintball, προκειμένου να διευκολύνεται η σύλληψή τους. Η Αστυνομία διαθέτει ήδη ένα τέτοιο όχημα. Προβλήματα πάντως αναμένεται να υπάρξουν και με τη ρίψη νερού, αφού η στόχευση ενός ανθρώπου με αντλία ισοδυναμεί σε κάποιες περιπτώσεις με πυροβολισμό με πλαστικές σφαίρες... Ο υπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι από τις 2 Ιανουαρίου 2010 όλοι οι αστυνομικοί (και οι άνδρες των ΜΑΤ) θα φέρουν στη στολή τους τα πλήρη διακριτικά τους (δηλαδή, εκτός από το σήμα της ΕΛ.ΑΣ. και την ένδειξη της υπηρεσίας τους, θα φέρουν και τον αριθμό μητρώου τους, πιθανώς και το ονοματεπώνυμό τους) ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητά τους.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Εξισώνει Χάλκη και Θράκη ο Ερντογάν


Θέτει και πάλι ζήτημα «τουρκικής μειονότητας», τα δικαιώματα της οποίας συνδέει με αυτά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης


«Θέμα Θράκης» ανακίνησε ξανά χθες από την Ουάσιγκτον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πλαίσιο αμοιβαιότητας, ζητώντας να ληφθούν ανάλογα μέτρα για τη θρησκευτική ελευθερία των 130.000 «Τούρκων» που ζουν στη Θράκη. Παράλληλα ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Ομπάμα την ενεργότερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό, ενώ πρότεινε και τετραμερή διάσκεψη (με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων), την οποία και έσπευσε να απορρίψει η Λευκωσία. «Υπάρχουν 3.000 Ελληνες στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχουν και στη Θράκη 130.000 Τούρκοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.Οι ορθόδοξοι κληρικοί λένε ότι έχουν προβλήματα, αλλά ανάλογα έχουν και οι δικοί μας στη Θράκη,οι οποίοι πρέπει να απολαύσουν συγκεκριμένα δικαιώματα» τόνισε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο αίτημα της Αγκυρας για άμεση εκλογή μουφτήδων. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ομπάμα, ο οποίος είχε αναφερθεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και στην ανεμπόδιστη δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν αργότερα ότι «η ελληνική πλευρά δεν συζητάει ποτέ ούτε πρόκειται να συζητήσει θέμα “τουρκικής μειονότητας”. Πρόκειται για εσωτερικό θέμα που δεν αφορά τον κ. Ερντογάν». Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι τα περί «τουρκικής μειονότητας» ηγέρθησαν τόσο στις συζητήσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου, όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όσο και σε αυτές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ.Δρούτσας σημείωσε: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει.Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι».

Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι «οι δηλώσεις Ερντογάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.Επικαλούμενος τις 3.000 Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και τις 130.000 “Τούρκων” στη Θράκη επιχειρεί ουσιαστικά να επιβάλει όρους αμοιβαιότητας λόγω της ισχύος της χώρας του. Πέραν όμως του γεγονότος ότι “τσουβαλιάζει” όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ως Τούρκους, επιδιώκει να εξισώσει έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας,όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο,με την εκλογή μουφτήδων». Οι ίδιοι κύκλοι πάντως δεν διστάζουν να πουν ότι «αν και δημοσίως το απορρίπτει,η Αθήνα έχει με τον τρόπο της οδηγηθεί σε “διμεροποίηση” του ζητήματος,καθώς η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης προβάλλεται ως μείζονα εθνική επιτυχία, εφόσον πραγματοποιηθεί. Η Αγκυρα εκμεταλλεύεται άριστα αυτό το κλίμα».

Π αράλληλα ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος στις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό. Ζήτησε τετραμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων, καθώς και ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδεχομένως και με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου. Αναφέρθηκε επίσης ξεκάθαρα στην ανάγκη να επιταχυνθούν και να έχουν ολοκληρωθεί κατά τρόπο εποικοδομητικό οι διαπραγματεύσεις των κκ. Δ. Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με χρονοδιάγραμμα ως τον Μάρτιο, προκειμένου ο δεύτερος να έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα εν όψει των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα τον προσεχή Απρίλιο. Διέψευσε δε κατηγορηματικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης μέρους των στρατευμάτων της από το ψευδοκράτος και αποστολή τους στο Αφγανιστάν.

Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στην πρόταση Ερντογάν περί τετραμερούς ήλθε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στ. Στεφάνου. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες» τόνισε. Για την πρόοδο των συνομιλιών στο Κυπριακό ενημερώθηκε χθες από τον πρόεδρο Χριστόφια και ο έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Βενιζέλος , ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Να στέλνει δυνάμεις στο εξωτερικό χωρίς έγκριση του Κοινοβουλίου, ζητά ο Μεντβέντεφ


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητά να έχει το δικαίωμα να στέλνει ρωσικά στρατεύματα σε άλλες χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς να συμβουλεύεται το Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ο Ντ.Μεντβέντεφ ζήτησε να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία μετά τον περυσινό πόλεμο στη Γεωργία.

Τότε είχε στείλει στρατεύματα παραβιάζοντας το Σύνταγμα αφού η Τιφλίδα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον της αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας.

Ο ρωσικός νόμος που ήταν τότε σε ισχύ προέβλεπε πως η Ανω Βουλή του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να στέλνει στρατεύματα στο εξωτερικό.

Όμως το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν συνεδρίασε παρά μόνο μετά το τέλος του πολέμου, που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ένας νέος νόμος που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο διεύρυνε το πεδίο των «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα, αλλά διατήρησε την πρόβλεψη ότι ο πρόεδρος χρειάζεται προηγουμένως την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρεται πως ο Ντ.Μεντβέντεφ ζήτησε από την Ανω βουλή να αποφασίζει μόνος του.

«Ο πρόεδρος έστειλε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μια πρόταση να του δώσει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό για να προστατεύουν τα συμφέροντα της Ρωσικής
Ομοσπονδίας και των πολιτών της και να διατηρούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» αναφέρει η δήλωση.

Στη δήλωση δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες και η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νατάλια Τιμάκοβα δήλωσε ότι δεν έχει
κάποιο σχόλιο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν «βλέπει εμπόδια» στην επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης με τη Γεωργία, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας του πολέμου.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Επικοινωνία Παπανδρέου-Γκρούεφσκι μετά τον «πάγο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις


Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι πρόκειται να έλθει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την επικράτηση των ελληνικών θέσεων στις Βρυξέλλες με την παραπομπή του ζητήματος της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην επόμενη προεδρία της ΕΕ. Έντονη ενόχληση στα Σκόπια.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες πλήρη ικανοποίηση για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που παραπέμπουν στην επόμενη, ισπανική, προεδρία της ΕΕ το ζήτημα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010.

«Δεν νοείται διαπραγμάτευση χωρίς λύση»

«Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης».

Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, ωστόσο και εκείνη πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκολα Γκρούεφσκι ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

Ενόχληση στην ΠΓΔΜ

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι υπέδειξαν την Ελλάδα ως υπεύθυνη, λέγοντας ότι «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη».

«Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Γκρούεφσκι.

«Αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση» ανέφερε και προσέθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη ΕΕ.

«Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν» συνέχισε, ευχαριστώντας τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ για τις προσπάθειες της σουηδικής προεδρίας.

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

«Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» είπε.

Σύμφωνα με τον Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον Γκρούεφσκι να εκμεταλλευθεί το διάστημα των επόμενων έξι μηνών για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση, καθώς, όπως είπε, από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μέχρι σήμερα πέρασαν 20 μήνες και αποδείχτηκε ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό βήμα για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Στη Μόσχα αρχές του 2010 ο Παπανδρέου


Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Παπανδρέου-Λαβρόφ. Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη Μόσχα αρχές 2010.


Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις αρχές του 2010.

Παπανδρέου και Λαβρόφ είχαν την ευκαιρία, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, να εμβαθύνουν στις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη και καλλιέργεια σχέσεων σε όλους τους τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον πολιτισμό και από την περιφερειακή συνεργασία μέχρι τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Επίσης, οι δύο άνδρες υπέγραψαν το Κοινό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 (Joint Action Plan, η ισχύς του ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια), ενώ εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να συνεχισθεί το έργο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Παπανδρέου και Λαβρόφ σε κοινές τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφέρθηκαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Μόσχας-Αθήνας, στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, που έχει βάση την ενέργεια αλλά εκτείνεται από δράσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μέχρι και τον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Νέα αυστηρά μηνύματα Παπούλια σε Άγκυρα και Σκόπια


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα ο Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος».

Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας «Πράβο» (υπό τον τίτλο «Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου ήταν πρόωρη») και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας με τον οποίο οι σχέσεις είναι πολύ καλές στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και του τουρισμού, αλλά έχουμε πολλά προβλήματα, προβλήματα στο Αιγαίο, αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων και του εναερίου χώρου, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και διευκρινίζει ότι είναι ένα από τα παράδοξα που συναντάμε πολλές φορές, αλλά έχει μία λογική, καθώς αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ, τότε μία σειρά προβλήματα που έχουμε σήμερα, ίσως να μην τα έχουμε.

Υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία σε σχέση με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

«Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η ΕΕ», ξεκαθάρισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Στο ερώτημα της εφημερίδας «Πράβο» αν βλέπει κάποια σημεία βελτίωσης στις σχέσεις με την Άγκυρα, ο πρόεδρος απάντησε ως εξής: «Κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της. Άλλοι, την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει, επειδή η τουρκική αγορά είναι μία καλή αγορά για τα εμπορεύματά τους. Βεβαίως, θα έλεγα ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δύο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που τις έχουν τεθεί».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος: «Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του «μακεδονικού έθνους» που επιδιώκουν την «απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή». Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτη διάρρηξη των αρχών της καλής γειτονίας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Στο ερώτημα αν φαίνεται κάποια συμφωνία στον ορίζοντα στο θέμα της ονομασίας, ο Κάρολος Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

«Τα Σκόπια -προσθέτει- πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας. Πάντως, εάν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν, θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι» ( Σ.Σ. στο θέμα της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ).

Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας».

Τονίζει ακόμη ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και προσθέτει: «Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Άλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ήταν πολύ βιαστική η αποδοχή του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.


Κ. Παπούλιας: Πρόκληση η κλιματική αλλαγή

Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή την προσεχή εβδομάδα, η Ελλάδα δεν επιδιώκει μόνο μια πολιτική συμφωνία, δεν επιδιώκει ημίμετρα ή τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκει ουσία σε ό,τι αφορά τους στόχους και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας την Τετάρτη στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

Επιδιώκουμε, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα είναι και νομικά δεσμευτική, επισήμανε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε όλοι μας, αλλά κυρίως η ΕΕ, να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα στην πρόκληση ενός οξύτατου διεθνούς προβλήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι σαφές: η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική, κοινωνική, αλλά και οικονομική πρόκληση για τον πλανήτη μας. Και σημείωσε ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, οφείλουμε έστω και καθυστερημένα να προσέλθουμε στην Κοπεγχάγη με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε το όραμα να καταστεί πραγματικότητα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, ο Κ. Παπούλιας χαρακτήρισε επιτακτικό το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι χώρες μας πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: τη φύση, το κλίμα, τις νέες πρακτικές, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας.

Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε με όραμα, αλλά και με πρακτικά μέτρα, στην υιοθέτηση πολιτικών ενέργειας, που θα παράγουν χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Η δε δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων, καθαρών τεχνολογιών, που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.

Περαιτέρω ο Έλληνας Πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλά και θερμές σχέσεις Ελλάδος-Τσεχίας, επανέφερε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: «η Ακρόπολη των Αθηνών και το ιστορικό κέντρο της Πράγας, αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενα από την UNESCO. Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κανείς πλέον να δει συγκεντρωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια, όμως, λείπουν. Τα κενά στις μετόπες είναι ανοιχτές πληγές στο σώμα του μοναδικού αυτού μνημείου. Το Βρετανικό Μουσείο οφείλει να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα εγωιστική στάση του, η οποία προέρχεται από μια παρωχημένη αντίληψη, καταδικασμένη στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε νέα αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: κρίνεται ο αυτοσεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια, γενναιόδωρες προθεσμίες και πάλι προθεσμίες, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή ενταξιακή διαδικασία, που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της Άγκυρας. Εάν όπως όλα δείχνουν δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές».


Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της Ν.Δ. - Συγχαρητήρια της Ντόρας στον νέο ηγέτη της παράταξης


H Nτόρα Μπακογιάννη πριν από δύο λεπτά συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά για την νίκη του. Αυτό σημαίνει ότι και απόλυτη πλειοψηφία να μην συγκεντρώσει ο αντίπαλός της, η υποψήφια για την προεδρία της Ν.Δ. δεν πρόκειται να κατέβει σε δεύτερο γύρο. Πάντως φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει πάνω από 50% των ψήφων από σήμερα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση "5" 23:58): Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος νικητής της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης με ποσοστό που αυτή την στιγμή στο 25% των καταμετρημένων ψήφων δείχνει να φτάνει πάνω από το 50%! Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στην καταμέτρηση των ψήφων τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. σε ένα ιστορικό come back. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει από σήμερα να κερδίσει το 50%+1 ψήφο. Αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση η δυναμική του είναι τέτοια που και σε δεύτερη Κυριακή να πάει ο εκλογικός αγώνας στη Ν.Δ., πολύ δύσκολα θα μπορούσε να απωλέσει την μάχη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση "4" 23:10) Ποσοστό 59% στις πρώτες 60.000 καταμετρημένες έγκυρες ψήφους κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς,σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του. Αντίθετα το επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη δίνει στο 7,2% των εκλογικών τμημάτων της χώρας να κερδίζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών το 52%, και ο Α.Σαμαράς το 39%. (Ανανέωση "3" 22:50) Καθαρό προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται στην δημοσιότητα από το επιτελείο του, έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη και σαφώς χαμηλότερα ποσοστά για τον τρίτο υποψήφιο Παναγιώτη Ψωμιάδη από αυτά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις καταγράφονται μέχρι τώρα. Αν και είναι πολύ νωρίς (σε μία ώρα θα είναι πιό ξεκαθαρισμένη η εικόνα), αν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται από σήμερα νέος πρόεδρος της Ν.Δ. με ποσοστό άνω του 51%...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανεωση "2" 21:30) Νέα παράταση, χωρίς χρονικό όριο, αλλά με μοναδική προϋπόθεση να ψηφίσουν όλοι όσοι περιμένουν από το πρωί, δόθηκε στην ψηφοφορία. Υπολογίζεται, πάντως ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα έχουν βγεί γύρω στα μεσάνυκτα από τα εκλογικά κέντρα που έκλειισαν στις 21:30. (Ανανέωση 19:40):Μέχρι τις 21.30 παρατείνεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας λόγω της προσέλευσης ποιυ έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη: Υπολογίζονται κοντά σε 700.000 οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που τελικά θα σπεύσουν να ψηφίσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί και νέα παράταση για τις 22:30!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τεράστια προσέλευση καταγράφεται από το πρωί στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη της χώρα για την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, παρά το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις 10:00 και είχε ως αποτέλεσμα να πέσει το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και καταμέτρησης ψηφισάντων επί δύο ώρες .

Ν.Δ. έθεσε θέμα ΟΤΕ, ο ΟΤΕ απάντησε ότι δεν ευθύνεται και φαίνεται ότι τελικά ήταν πρόβλημα λογισμικού της εταιρείας ΜRB που έχει αναλάβει το έργο. Εξ αυτού του προβλήματος, η ώρα κλεισίματος της κάλπης με απόφαση της επιτροπής εκλογικής διαιδκασίας της Ν.Δ. μετατέθηκε κατά μία ώρα και οι κάλπες κλείνουν στις 20:00.

Υπενθυμίζεται ότι αν χρειαστεί δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων στην σημερινή ψηφοφορία, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι ψηφοφόροι που θα έχουν ψηφίσει σήμερα. Ο τελικός αριθμός των οποίων φαίνεται ότι θα είναι πολύ υψηλότερος από ότι αναμενόταν: Πάνω από 400.000 άτομα αναμένεται να προσέλθουν, με το επιτελείο τοτυ Αντώνη Σαμαρά να υπολογίζει τον τελικό αριθό αυτών που θα ψηφίσουν σε 500.000! Είναι γεγονός ότι μέχρι το μεσημέρι είχαν ψηφίσει κάπου 200.000 ψηφοφόροι, ένα νούμερο που κάποιοι ανέμεναν ότι θα ήταν ο τελικός συνολικός αριθμός!

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η μεγάλη προσέλευση θα ευνοήσει περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη, λόγω της υψηλότερης καταγραφόμενης από όλες τις έρευνες απήχησης του Μεσσήνιου πολιτικού στο ευρύ στρώμα ψηφορόρων της Ν.Δ..

Ο τρίτος υποψήφιος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προχώρησε σε δηλώσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος λόγω του τεχνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής εκλογικής διαδικασίας Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος βέβαια φέρει μεγάλη ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Το defencenet.gr, παρακολουθεί με όλο του το επιτελείο από πολύ κοντά την εκλογική διαδικασία και θα σας ενημερώνει για κάθε νεότερη εξέλιξη με συνεχείς ανανεώσεις.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση της Βουλής του Ιράν για τα πυρηνικά


Το κοινοβούλιο του Ιράν κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να υποβάλλει ένα σχέδιο για περιορισμό του επιπέδου συνεργασίας με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ψήφιση πριν από μερικές ημέρες από την ΙΑΕΑ απόφασης με την οποία επικρίνεται το Ιράν για την μυστική κατασκευή ενός εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου.

"Λόγω της συμπεριφοράς των διεθνών δυνάμεων η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει σχέδιο για τον περιορισμό του επιπέδου συνεργασίας της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στο κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει το επίπεδο της συνεργασίας της με την ΙΑΕΑ όπως έκανε το 2006 όταν η εδρεύουσα στην Βιέννη οργάνωση ψήφισε για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ιρανοί βουλευτές ανέφεραν επίσης ότι η υπόθεση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να επιστραφεί στην ΙΑΕΑ από το Συμβούλιο Ασφαλείας .

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της φοβούνται ότι το Ιράν προσπαθήσει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Ο Ομπάμα στέλνει επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν


Την αποστολή 9.000 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν αναμένεται να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ.

Οι στρατιώτες αναμένεται να αναπτυχθούν στην επαρχία Χελμάντ.

Επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτές οι ενισχύσεις –με τις οποίες θα διπλασιαστεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην επαρχία αυτή- δεν θα αναχωρήσουν πριν από την ομιλία του Ομπάμα που αναμένεται να κάνει την Τρίτη από την αμερικανική στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι χίλιοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θα αποσταλούν επίσης μετά από την ανάπτυξη των πεζοναυτών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010.

"Τα πρώτα στρατεύματα που θα αποσταλούν θα είναι πεζοναύτες", δήλωσε προς τους αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν ο στρατηγός Τζέιμς Κόνγουεη, διοικητής του σώματος των πεζοναυτών, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.

Ο Ομπάμα εξετάζει εδώ και περίπου τρεις μήνες το αίτημα του αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγού Στάνλει ΜαΚρίσταλ που έχει ζητήσει την αποστολή ενισχύσεων από περίπου 40.000 άνδρες. Ήδη στην χώρα αυτή βρίσκονται περίπου 68.000 αμερικανοί στρατιώτες και 42.000 στρατιώτες από άλλες χώρες.

Ο αμερικανικός Τύπος εκτιμάει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει τελικά την αποστολή περίπου 34.000 επί πλέον αμερικανών στρατιωτών.





Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ρωσική αμυντική θωράκιση


Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει άλλα 20 αντιβαλλιστικά συστήματα Τράιουμφ σ' όλη τη χώρα έως το 2015. Το σύστημα είναι ικανό να καταρρίψει κάθε τύπο αεροσκάφους και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων σχεδιάζει να αναπτύξει άλλα 20 συστήματα αντιβαλλιστικών πυραύλων S400 Τράιουμφ σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας έως το 2015, μεταδίδουν σήμερα τα πρακτορεία ειδήσεων.
Το σύστημα είναι ικανό να καταρρίψει κάθε τύπο αεροσκάφους και βαλλιστικών πυραύλων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η Ρωσία κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη επιδείξει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στα πλαίσια της αντιπαράθεσής της με τις ΗΠΑ ως προς τα σχέδια της Ουάσιγκτον ν’ αναπτύξει αμυντικό σύστημα στην Κεντρική Ευρώπη, διατρανώνοντας τα δικά της ζωτικά αμυντικά συμφέροντα στην περιοχή.



Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Τριμερής συνάντηση για τις Πρέσπες


Άτυπη τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ, πραγματοποιείται σήμερα στις Πρέσπες, με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών.

Ωστόσο, από την πλευρά των Σκοπίων έχουν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες προσδοκίες για κατ' ιδίαν συζήτηση από τους δύο πρωθυπουργούς του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενόψει και της αξιολόγησης της χώρας τον επόμενο μήνα από την Ε.Ε

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος των τότε Πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργασθούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών. Αναμένεται η έκδοση παρόμοιου Ανακοινωθέντος μετά το πέρας και της σημερινής τριμερούς συνάντησης.

Η Αθήνα επιδιώκει τη δημιουργία ενός πλαισίου με την εμπλοκή κοινοτικών προγραμμάτων και τεχνογνωσίας, ώστε η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία να μπορούν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.



Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Νέες ισραηλινές παραβιάσεις στο Λίβανο

Μία ακόμη παραβίαση του λιβανικού εναέριου χώρου πραγματοποίησε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τομέα του νότιου Λιβάνου.

«Εχθρικό ισραηλινό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος πέταξε σήμερα το πρωί πάνω από τον τομέα Μπιντ Τζμπέιλ (στο νότιο Λίβανο) σε μέσο ύψος», διευκρινίζει ο στρατός στην ανακοίνωσή του.



«Οι συστοιχίες αντιαεροπορικών όπλων του στρατού άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνση του αναγνωριστικού αεροσκάφους, αναγκάζοντάς το να πάρει ύψος προτού εγκαταλείψει τον λιβανικό εναέριο χώρο», προσθέτει ο στρατός.

Ο λιβανικός στρατός δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά τέτοια ανακοινωθέντα που γνωστοποιούν ισραηλινές παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου. Ωστόσο ανοίγει πυρ μόνον όταν τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των συστοιχιών αντιαεροπορικών όπλων που διαθέτει.

Ο ΟΗΕ θεωρεί κάθε πτήση πάνω από το λιβανικό έδαφος από την ισραηλινή αεροπορία παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε δηλώσει στις 10 Νοεμβρίου ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Λίβανο Μάικλ Ουίλιαμς.

«Από όσο γνωρίζω --και μπορεί να κάνω λάθος-- ίσως καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν υποβάλλεται (όπως ο Λίβανος) σε ένα τέτοιο καθεστώς αυθαίρετης εισόδου για αεροπορική παρακολούθηση», είχε σημειώσει.

Η απόφαση 1701 οδήγησε στη λήξη των εχθροπραξιών του πολέμου που έγινε το καλοκαίρι του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.





Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Tέλος στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών


Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαίωσε το φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής του πρώτου Πυρηνικού Ηλεκτρικού Σταθμού (ΠΗΣ) στο Ακουγιού, στις ακτές της Μεσογείου, χωρίς να διευκρινίσει τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Tetas, που είχε αναλάβει το πρόγραμμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο ματαιώθηκε από τη διεύθυνση του οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι στους όρους της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα αναφέρεται ότι η Tetas είναι ελεύθερη να ματαιώσει το πρόγραμμα. Αυτή ήταν η πέμπτη απόπειρα της Άγκυρας να αποκτήσει πυρηνικούς σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Νέα πρόκληση στη Θράκη

Η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» καλεί τους ξένους διπλω­μάτες για επιτόπιους ελέγ­χους για να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια συκοφάντησης της χώρας η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» απευθύνθηκε με επιστολή και σχετικό υπόμνημα στις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, ζητώντας να ενημερωθούν οι κυβερνήσεις τους και καλώντας τους ξένους διπλωμάτες για επιτόπιους έλεγχους στη Θράκη, προκειμένου να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων».

Τις επιστολές υπογράφει ο πρόεδρος της «Συμβουλευτικής», ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν και Τ. Μαντατζή και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Α. Ιλχάν.

Ο κ. Μετέ περιγράφει την Επιτροπή ως το ανώτατο συμβουλευτικό και αποφασιστικό Οργανο της μειονότητας και δικαιολογεί την πρωτοβουλία του, με το επιχείρημα ότι οι διεθνείς εκθέσεις οργανισμών και επιτροπών για τη Θράκη δεν αντανακλούν τα προβλήματα της μειονότητας σε όλες τις διαστάσεις τους..

Το κείμενο αποτυπώνει όλη την ατζέντα που προωθούν ακραία στοιχεία της μειονότητας με μοναδικό σκοπό να καταδείξουν την Ελλάδα ως χώρα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, να κατοχυρώσουν την γκετοποίηση της μειονότητας και συγχρόνως να νομιμοποιήσουν αιτήματα που οδηγούν σε άτυπη «συνδιοίκηση» στη Θράκη.

Η «Συμβουλευτική» καλεί τους «κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους» να πάρουν τα ακόλουθα μέτρα με στόχο να «διασώσουν τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει στον διεθνή στίβο και να αποτρέψει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων με τα οποία τώρα είναι αντιμέτωπη η μειονότητα»:

Το κείμενο έχει ως εξής:
«- Αμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την «ΤΕΞ» την «Πολιτιστική Ενωση Τούρκων γυναικών της Ροδόπης» και της «Μουσουλμανικης Ενωσης Νέων του Εβρου». Να επιτραπεί η ελεύθερη λειτουργία όχι μόνο των συγκεκριμένων αλλά και άλλων ιστορικών οργανώσεων.

Οι περιορισμοί στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας της συνείδησης (βάσει διμερών συνθηκών ή των Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Στο πλαίσιο αυτό να επιτραπεί η εκλογή των Μουφτήδων, να σταματήσει η υλοποίηση του νόμου 3536/2007 για διορισμό ιεροδιδασκάλων και να αρθούν οι περιορισμοί στους χώρους λατρείας όπως ο περιορισμός στο ύψος των μιναρέδων.

Η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών πρέπει να επιστραφεί άμεσα σε ανθρώπους που εκλέγονται ελευθέρα από τη μειονότητα. Ο νέος νόμος για τη διοίκηση των ιδρυμάτων για τον οποίο δεν ζητήθηκε η γνώμη της μειονότητας πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις βουλήσεις της μειονότητας. Πρέπει να επιστραφούν ή να αποζημιωθούν οι περιουσίες που χάθηκαν από το 1967. Να διαγράφουν όλοι οι φόροι που έχουν επιβληθεί στα Βακούφια και να αρθούν οι περιορισμοί της ιδιοκτησίας ιδίως στην ορεινή περιοχή.

Πρέπει να αποδοθεί άμεσα η ιθαγένεια σε σχεδόν 60.000 μέλη της μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ζουν στο εξωτερικό, που έχασαν την ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 στο διάστημα μεταξύ του 1955 - 1998.

Τα προβλήματα στη μειονοτική εκπαίδευση πρέπει άμεσα να λυθούν.

Μειονοτικά νηπιαγωγεία όπου η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα πρέπει να ανοίξουν για τους μειονοτικούς μαθητές. Πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των αποφοίτων της ΕΠΑΘ και να επιλυθούν τα προβλήματα για το τουρκικό πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για λειτουργία νέων μειονοτικών γυμνασίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.

Ζητούν κατάργηση του 3%

Η Συμβουλευτική έχει άποψη για τη διοικητική διάρθρωση της χώρας και τον... εκλογικό νόμο και ζητά:

Οι κανονισμοί που περιορίζουν το δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής της μειονότητας στην ελληνική πολιτική ζωή πρέπει να αρθούν. Πρέπει να καταργηθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή καθώς και το σύστημα των Διευρυμένων περιοχών που εφαρμόζονται στις Νομαρχίες Ξάνθης και Ροδόπης. ? Οι προβλέψεις για κάλυψη του 0,5 0/οο των διαγωνισμών στο δημόσιο από μειονοτικούς, πρέπει να εφαρμοσθεί στη Θράκη.(σ.σ. να διορίζονται στη Θράκη). ?Το μειονοτικό καθεστώς των Τούρκων που ζουν στα νησιά της Ρόδου και της Κω πρέπει να αναγνωρισθεί και πρέπει να τους αποδοθούν τα σχετικά δικαιώματα.»

Tο «καπέλωμα» στους άλλους μειονοτικούς

Στην επιστολή επιχειρείται να δοθεί απάντηση στις εκθέσεις και στις αναφορές που έχουν εκδοθεί για το πρόβλημα που συνιστά η ενδεχόμενη εκλογή μουφτήδων με δεδομένη τη δικαστική εξουσία που ασκούν, αλλά και για να αποκρουσθούν οι καταγγελίες για την καταπίεση άλλων μειονοτικών ομάδων από τους τουρκογενείς:

«-Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι οι Μουφτήδες δεν μπορεί να εκλέγονται λόγω των ισλαμικών δικαστικών δικαιοδοσιών που έχουν. Τα μέλη της μειονότητας είναι απολύτως ελεύθερα να προσφύγουν είτε στις ισλαμικές νομικές προβλέψεις είτε στα πολιτικά δικαστήρια (με την εξαίρεση των διαζυγίων ζευγαριών που έχουν παντρευτεί σε θρησκευτικό γάμο). Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, οι ισλαμικές αποφάσεις του μουφτή είναι παράνομες και χωρίς ισχύ εκτός εάν εγκριθούν από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, που εξετάζει τη συνταγματικότητα της απόφασης και εάν έχει υπάρξει υπέρβαση αρμοδιότητας από τον Μουφτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι το αίτημα της μειονότητας για εκλογή Μουφτή προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα...

- Σε μερικές εκθέσεις αναφέρεται ότι διάφορες ομάδες εντός της μειονότητας αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση και απειλή. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μια ενιαία μειονοτική ομάδα το καθεστώς της οποίας, το στάτους και τα δικαιώματα της προβλέπονται από διάφορες διεθνείς συμφωνίες όπως η Συνθήκη της Λοζάννης του 1923.Οι δηλώσεις που γίνονται από μερικά μέλη της μειονότητας που υιοθετούν αντιμειονοτική ρητορική για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης καλωσορίζει κάθε απλό μέλος της μειονότητας που θέλει να συνδράμει τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση των μειονοτικών δικαιωμάτων μας. Ο στόχος αυτής της επιστολής είναι να καλέσει τη χώρα μας, την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση των προβλημάτων κάθε είδους, με την εγκαθίδρυση μηχανισμού διαλόγου με τις μειονοτικές οργανώσεις και θεσμούς. Σαν νομοταγείς και συμπατριώτες Ελληνες πολίτες πιστεύουμε ειλικρινά ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι εφικτοί...».

Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Για μια νέα Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική: Tα εξοπλιστικά προγράμματα


Οι αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας κατανέμονται γενικά στους εξής τομείς:

1. δαπάνες προσωπικού (μισθοδοσία, τροφοδοσία, υγειονομική περίθαλψη), στην Ελλάδα αγγίζουν τα €3 δισ.
2. λειτουργικές δαπάνες (λειτουργία και συντήρηση υλικού, προμήθειες, κόστη σχετιζόμενα με αναλώσιμα και συντήρηση υποδομών), φθάνουν τα €1,8 δισ.
3. εξοπλιστικά προγράμματα (προμήθειες, επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη).
Οποιοδήποτε οπλικό σύστημα και αν αποκτηθεί, όσο προηγμένο και να είναι, η αποτελεσματικότητα του στο πεδίο της μάχης καθορίζεται από τα ίδια τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η απόδοση των οποίων βρίσκεται σε συνάρτηση δύο παραγόντων: της Εκπαίδευσης και του Ηθικού.
Η εξοικονόμιση πόρων που εξήγγειλε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μέσω της επανεξέτασης των ΕΜΠΑΕ δε πρέπει σε καμία περίπτωση να αποβεί σε βάρος της στρατιωτικής ισχύος της χώρας σε μία περίοδο αυξανόμενων απειλών.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα δυνητικά εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΕΔ μέχρι το 2020, χωρίς να αναφέρονται αριθμητικά μεγέθη ή προτεινόμενοι τύποι, αυτό άλλωστε εμπίπτει στην δικαιοδοσία των Γενικών Επιτελείων. Πρόταση του γράφοντος ωστόσο είναι στην επιλογή των οπλικών συστημάτων να λαμβάνεται υπόψην ο βαθμός ομοιοτυπίας, οι χαμηλές απαιτήσεις επάνδρωσης και η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

προμήθεια Διακλαδικού Συστήματος Ελέγχου Διοίκησης και Πληροφοριών (C4I)
προμήθεια δορυφορικού συστήματος τηλεπικοινωνιών
προμήθεια δορυφορικού συστήματος παρατήρησης γης
προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού συλλογής πληροφοριών για τη Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών
προμήθεια μέσων και εξοπλισμού Ειδικών Επιχειρήσεων
Ο ΕΣ καλείται να εκσυγχρονίσει αρκετά συστήματα προκειμένου να μην απαξιωθούν επιχειρησιακά (c)enkripto

Γενικό Επιτελείο Στρατού

προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων και ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων

προμήθεια σύγχρονου ερπυστριοφόρου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ)

προμήθεια αμφίβιων ΤΟΜΑ

προμήθεια τροχοφόρων ΤΟΜΑ
προμήθεια τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης

προμήθεια προηγμένων συλλογών εξοπλισμού μαχητή (νέο τυφέκιο, αισθητήρες, εξαρτήσεις, ιματισμός)

προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων 155mm

προμήθεια όλμων 120mm
προμήθεια αντιαρματικών εκτοξευτών μικρού και μεγάλου βεληνεκούς

προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς

προμήθεια Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV)

προμήθεια ναρκών κατά ελικοπτέρων
προμήθεια σύγχρονων συστημάτων τηλεπικοινωνιών/κρυπτοσυσκευών

προμήθεια οχημάτων γενικής χρήσης

εκσυγχρονισμός επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α+ Αpache
εκσυγχρονισμός Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113

εκσυγχρονισμός Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70
H ναυπήγηση νέων και ο εκσυγχρονισμός φρεγατών βρίσκεται στις προτεραιότητες του ΠΝ


Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

προμήθεια νέων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ)

ναυπήγηση φρεγατών Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής (ΑΑW)

ναυπήγηση υποβρυχίων Αναερόβιας Πρόωσης (ΑΙΡ)

ναυπήγηση υπερταχέων πυραυλακάτων χαμηλού ίχνους (stealth)

ναυπήγηση κανονιοφόρων

προμήθεια ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου και ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων αντί του εκσυγχρονισμού των υπάρχοντων ΑΒ-212

ναυπήγηση Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ)

ναυπήγηση πλοίου διάσωσης υποβρυχίων

προμήθεια βλημάτων κατά στόχων επιφανείας, ανθυποβρυχιακών βλημάτων και τορπιλών

προμήθεια ταχύπλοων και υποβρύχιων οχημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων

εκσυγχρονισμός φρεγατών MEKO-200HN
Αιέν Υψικρατείν: Το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της εναέριας κυριαρχίας στο Αιγαίο


Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

προμήθεια Nέων Μαχητικών Αεροσκαφών (ΝΜΑ)

εκσυγχρονισμός μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 30/50 και Mirage-2000ΒGM/EGM

προμήθεια ελικοπτέρων C/SAR
προμήθεια αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου (AAR)

προμήθεια αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ)

προμήθεια μεταφορικών αεροσκαφών
προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας για το σύνολο των αεροσκαφών και ελικοπτέρων

προμήθεια συστημάτων ναυτιλίας και σκόπευσης

προμήθεια εξοπλισμού SIGINT/ELINT/ΕW

προμήθεια βλημάτων και πυρομαχικών μακρού πλήγματος (stand-off)
προμήθεια βλημάτων αέρος-αέρος

προμήθεια Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV)

προμήθεια φονικών UAV καταστολής αεράμυνας

αναβάθμιση αντιαεροπορικών συστοιχιών S-300PMU1 σε S-400
κατασκευή σύγχρονου πεδίου βολής και προμήθεια συστήματος AACMI για επιχειρησιακή εκπαίδευση
αναβάθμιση του επίγειου δικτύου σταθμών radar, των επικοινωνιών και των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής